11.2.13

Το ανθρώπινο δράμα του εκτελεστή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Ο αρχισυντάκτης του Center for Investigative ReportingPhil Bronstein  πήρε μια εκτενή και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη από τον Αμερικανό κομάντο, που ως μέλος της ειδικής ομάδας SEAL Team 6, πυροβόλησε και σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Η συνέντευξη αυτή δόθηκε στη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, με τον ανώνυμο κομάντο να αναφέρεται απλά ως the shooter (ο σκοπευτής).
Το αποτέλεσμα ήταν ένα άρθρο 15.000 λέξεων με τίτλο  The Man Who Killed Osama bin Laden ... Is Screwed, (ο άνθρωπος που σκότωσε τον Οσάμα… την πάτησε).



Πρόκειται για μια έγκυρη εξιστόρηση της στιγμής της εκτέλεσης του Νο 1 καταζητούμενου, η οποία έχει διασταυρωθεί και με άλλες πηγές, όπως είναι οι ίδιοι οι SEALS.
Παράλληλα, η συνέντευξη έρχεται να παρουσιάσει και το δράμα που ζει ο συγκεκριμένος στρατιώτης που δεν είναι καθόλου τυχαίος, αφού πρόκειται για έναν από τους πιο παρασημοφορημένους της γενιάς του, και που υπηρέτησε 16 ολόκληρα χρόνια, αλλά που τώρα ως πολίτης συναντά αδιέξοδα.
Ο σκοπευτής έχασε πολλές ευκαιρίες, μεταξύ των οποίων η αμοιβή ύψους $25 εκατομμυρίων που υπήρχε για την δολοφονία του Μπιν Λάντεν, αλλά που ως στρατιώτης δεν δικαιούται.
Παράλληλα δεν δικαιούται και ούτε σεντ από τα τεράστια ποσά σε δικαιώματα από τις ταινίες και τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει με θέμα την συγκεκριμένη αποστολή.
Η μόνη επίσημη προσφορά για εργασία που έχει δεχτεί ο πολίτης σήμερα «σκοπευτής» είναι αυτή του οδηγού φορτηγών στο  Milwaukee, με παροχή νέας ταυτότητας!
Σίγουρα θα μπορούσε να εργαστεί ως μισθοφόρος ή σε κάποια εταιρία παροχής ασφάλειας, αλλά όπως λέει, άνθρωποι σαν κι αυτόν, μετά από όσα έχουν ζήσει, δεν θέλουν με τίποτα να ξαναπιάσουν όπλο για λόγους βιοπορισμού.
Ο σκοπευτής δεν δικαιούται σύνταξης, αφού παραιτήθηκε από το στράτευμα 36 μήνες πριν συμπληρώσει τα απαραίτητα 20 χρόνια.
Και εκτός από σύνταξη, δεν έχει πλέον ούτε υγειονομική ασφάλιση, αν και πάσχει από αρθρίτιδα, τενοντίτιδα, δισκοκήλες, και οφθαλμολογικά προβλήματα.
Το μόνο που έχει λαμβάνειν είναι μια μικρή αναπηρική σύνταξη η οποία θα του δοθεί στο μέλλον.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που τον απασχολεί είναι η έλλειψη προστασίας της οικογένειάς του από τυχόν πράξεις αντεκδίκησης.
Σημειώνεται ότι εξαιτίας της ιδιάζουσας στρατιωτικής του υπηρεσίας, έχει χωρίσει με την γυναίκα του, αφού κατά καιρούς τα καθήκοντα του τον απομάκρυναν από αυτήν έως και 300 μέρες τον χρόνο!
Πάντως, όπως καταλήγει το πολύ ενδιαφέρον αυτό άρθρο, μπορεί ο συγκεκριμένος να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στον πολιτικό του βίο, αλλά δεν είναι η μοναδική περίπτωση, αφού κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους περισσότερους βετεράνους.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου