24.3.13

Για όλα φταίει η Μέρκελ!


Σε αυτή τη τελευταία κρίση που πλήττει το ευρώ, δεν φταίνε οι Κύπριοι.
Η Άγκελα Μέρκελ φταίει, και η κυβέρνησή της.
Μη χάνετε τον καιρό σας να ψάχνετε για άλλες ερμηνείες.
Δεν φταίει ο παραφουσκωμένος τραπεζικός τομέας που διαθέτει κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία ύψους €128 δισ σε μια χώρα με ΑΕΠ μόλις €17 δισ.
Όχι! Η Μέρκελ φταίει.

 
Μη κατηγορείτε τις τράπεζες εκείνες για τις οποίες οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν από τον περασμένο Νοέμβριο, ότι άνοιξαν τα χρηματοκιβώτιά τους για να βάλουν μέσα οι Ρώσοι ολιγάρχες €12 δισ, χωρίς πολλά πολλά ερωτήματα.
Ή που γέμισαν από αραβικές καταθέσεις, προερχόμενες από περίεργες πηγές…


Οι συγκεκριμένες τράπεζες ασκούν μια διεθνή προσωπική τραπεζική πολιτική, και μια φορολογική βελτιστοποίηση.
Αντιθέτως η Μέρκελ παλεύει με υπόβαθρό της την προτεσταντική ηθική.
Δεν φταίνε ούτε οι διάφοροι χρηματιστές και κερδοσκόποι οι οποίοι τοποθέτησαν το 50% (έτσι ακριβώς) των χρημάτων τους σε ελληνικά ομόλογα, λόγω πατριωτισμού (αφού η μισή Κύπρος είναι ελληνική), αν και ήξεραν πως κινδύνευαν να τα χάσουν όλα.
Η Μέρκελ φταίει
Σίγουρα δεν φταίει ο συναινετικός Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ηγέτης  Sigmar Gabriel, που έκαψε όλες τις γέφυρες υποχώρησης της καγκελαρίου λέγοντας «δεν μπορώ να φανταστώ τον Γερμανό φορολογούμενο να πληρώνει για να σωθούν οι κυπριακές τράπεζες, το επιχειρηματικό μοντέλο των οποίων βασίζεται στην φοροαποφυγή».
Η Μέρκελ φταίει για όλα…
Ούτε βέβαια φταίει ο αξιοθρήνητος πρώην πρόεδρος της Κύπρου, ο αριστερός Δημήτρης Χριστόφιας, ένας απολυταρχικός πολιτικός που γαλουχήθηκε στη σοβιετική Κομσομόλ (ίσως για αυτό να υπάρχουν τόσα ρωσικά λεφτά στη Κύπρο), ο οποίος δεν συνήθιζε να ενημερώνει καν τους υπουργούς του, την βουλή, ακόμη και την κεντρική τράπεζα!
Η βρετανική Guardian, που δεν είναι κακοπροαίρετη, κατηγόρησε τον Χριστόφια τον περασμένο Δεκέμβρη, πως οδηγεί την χώρα του στην εξαθλίωση.
Αυτός ήταν που αποφάσισε το 2011 να κρατήσει στο λιμάνι της Λεμεσού εκείνο το πλοίο που μετέφερε εκρηκτικά για την Χεζμπολάχ, και που στη συνέχεια ανατινάχθηκε καταστρέφοντας την μοναδική μονάδα παραγωγής ενέργειας του νησιού.
Αυτός ήταν επίσης που στήριξε τον πρόεδρο της μιας από τις δυο μεγάλες τράπεζες, της Marfin Laiki, όταν αποφάσισε να μεταφέρει τα κεντρικά της στην Ελλάδα, παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.
Η τελευταία ανοησία του ήταν όταν αρνήθηκε να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση της ελληνικής Marfin Egnatia με την κυπριακή Laiki Bank, τότε που αποφασίσθηκε το περίφημο offshoring στην Ελλάδα, μια κίνηση που κόστισε στη Κύπρο περίπου €4 δισ σε υποχρεώσεις.
Με αυτά και με αυτά, η οικονομική του διάνοια βύθισε τη χώρα στα τάρταρα… αλλά δεν φταίει αυτός.
Η Μέρκελ φταίει για όλα…
Ακόμη και ο νέος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ένας αδύναμος ηγέτης που παίζει το παιχνίδι «ρίξε όλο το φταίξιμο στην Ευρώπη», δεν έχει καμιά ευθύνη.
Πρόκειται για πολιτικό που χρησιμοποιεί μισές αλήθειες, έτσι ώστε να λεηλατήσει τις καταθέσεις των Κυπρίων αντί να στείλει τον λογαριασμό στους μετόχους και στους πιστωτές των τραπεζών.
Βέβαια, αν γίνονταν αυτό, τότε θα τερματίζονταν το βολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που δόμησαν όλο αυτόν τον καιρό, και βάσει του οποίου ζουν μια χαρά, θέλοντας να το διαιωνίσουν.
Ο Σόιμπλε του υπενθύμισε προχτές ότι η ιδέα να ληστέψουν τους καταθέτες δεν ήταν γερμανική…
Και όμως, για όλα φταίει η Μέρκελ.
Η Μέρκελ φταίει που άφησε τον Αναστασιάδη να παίζει με το κύρος της ευρωζώνης, όπως έκανε κι ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από αυτόν.
Και φταίει επειδή πριν από τέσσερα χρόνια δεν στύλωσε τα πόδια της, για να αρνηθεί την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη.
Φταίει που ξεγελάστηκε από την πιστοποίηση του ΟΟΣΑ, που ήθελε την Κύπρο να ανταποκρίνεται στις 40 οδηγίες της ΕΕ σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Και μιας και ψάχνουμε για φταίχτες, να θυμηθούμε και την Christine Lagarde του ΔΝΤ, που στήριξε κι αυτή την ένταξη της Κύπρου.
Μήπως θυμόσαστε ποια ήταν αυτή που έδωσε χέρι χέρι στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών την λίστα με τους φοροφυγάδες; Αυτήν που τελικά χάθηκε;
Σιγά μην ήξερε η  Lagarde για την άθλια κατάσταση των κυπριακών τραπεζών!
Αλλά είπαμε: Για όλα φταίει η Μέρκελ.
Και ευτυχώς που φταίει αυτή διότι οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή θεωρία θα μας άφηνε γυμνούς μέσα στην άγνοιά μας…

Του John Muller
 
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου