30.3.13

Αυτή κι’ αν δεν δικαιούται δια να ομιλεί…


Η κρίση που διανύουμε σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, και δεν άφησε σχεδόν τίποτα όρθιο…
Με αποτέλεσμα να επικρατεί ύφεση, ανεργία, εξαθλίωση, ακόμη και να θίγεται  η ιερή αγελάδα της κοινωνίας μας, δηλαδή να απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι.


 Όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι ρίζες της κρίσης (όσον αφορά στην Ελλάδα) ξεκινούν από τις δεκαετίες του `80 και του `90, οπότε και η ψωροκώσταινα μετατράπηκε σε φτιασιδωμένη Μαντάμ Σουσού.
Η στρεβλή ανάπτυξη τότε ξεκίνησε, όπως τότε ξεκίνησε και η ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημοσίου, αλλά και οι κάθε είδους περιττές κρατικές δαπάνες, με αποκορύφωμα την φαντεζί Ολυμπιάδα, η οποία ήταν δυσανάλογα ακριβή για τα μεγέθη της χώρας μας.



Την εποχή του πάρτι (με χρήματα των άλλων) λοιπόν, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόλυτης σπατάλης, της αναξιοκρατίας, της ρεμούλας, και του νεποτισμού, ήταν η περίφημη Ολυμπιακή.
Εκείνη (μαζί με τις θυγατρικές της) όπου έμπαινε όποιος ήθελε, αρκεί να έπεφτε το ανάλογο τηλεφώνημα από πολιτικό παράγοντα.
Τα καλά χρόνια της Ολυμπιακής, και δεν ήταν λίγα, όσοι πρόλαβαν έφαγαν με χρυσά κουτάλια, και έζησαν το όνειρο.
Και δεν μιλάω για τίποτα σπουδαίους επιστήμονες, ή τεχνοκράτες, κλπ.
Μιλάω για απόφοιτους δημοτικού, και στη καλύτερη περίπτωση απόφοιτους γυμνασίου, που έφεραν την εταιρία σε κάποια φάση να έχει μέχρι και 8-9.000 υπαλλήλους, την ώρα που η παγκοσμίως κυρίαρχη Swissair είχε μόλις 3.500 υπαλλήλους.
Παρεμπιπτόντως, αν και διαρκώς στα κόκκινα, η Ολυμπιακή άντεξε πολύ περισσότερο διάστημα από την Swissair, η οποία κατέρρευσε άδοξα.
Στις εποχές της δόξας της λοιπόν, οι πιλότοι της ΟΑ δικαιούνταν να κάνουν πιλότους και τα παιδιά τους, κατ εξαίρεση και βάσει νόμου.
Οι αεροσυνοδοί της είχαν … μονιμότητα (κάτι αδιανόητο στην παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία).
Τυχόν πτυχιούχοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ υπάλληλοι, εδικαιούντο και ένα επιπλέον 60-70% επίδομα, άσχετα αν ήταν συνοδοί εδάφους, και το πτυχίο τους ήταν της … γεωλογίας.
Οι υπάλληλοι της εταιρίας είχαν προτεραιότητα, με δωρεάν εισιτήρια παρακαλώ, έναντι οποιουδήποτε κανονικού επιβάτη, και μάλιστα για ολόκληρο το σόι τους.
Και άλλα τέτοια πολλά…
Εν ολίγοις, η ΟΑ ήταν ένα είδος κράτους εν κράτει, στο οποίο βολεύονταν όλοι οι τσανακογλύφτες, οι αφισοκολλητές, ακόμη και οι … γκόμενες των πολιτικών μας παραγόντων.
Όσον αφορά στους μισθούς, η μέση συνοδός εδάφους (του λυκείου) έπαιρνε τα διπλάσια αν όχι τα τριπλάσια (ανάλογα με τις «υπερωρίες» της) ενός μέσου πτυχιούχου δημοσίου υπαλλήλου.
Τον μεγαλύτερο μισθό τον έπαιρναν οι χειριστές πιλότοι, ακολουθούσαν οι ιπτάμενοι μηχανικοί, μετά οι μηχανικοί εδάφους, και μετά οι αεροσυνοδοί.
Όλες οι άλλες ειδικότητες έπονταν.
Οι τέσσερις όμως αυτές κατηγορίες έτρωγαν με χρυσά κουτάλια… κυριολεκτικά.
Σύμβολο αυτής της απαράδεκτης κατάστασης ήταν και η περίφημη Μιμή, αυτή που σπούδασε (λέει) δίπλα στον Κούντερα.
Αυτή που από αεροσυνοδός λίγο κόντεψε να γίνει πρωθυπουργός (θα γίνονταν αν ζούσε λίγο ακόμη ο Ανδρέας).
Αυτή, που παρέα με τη Βαγγέλω και την Τουρλουμούση ρεζίλεψαν την χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, καθιστώντας τον ίδιο τον Ανδρέα περίγελω…
Αυτήν με τα χλιμιτζούρια και τα φυλαχτά στο Ωνάσειο.
Αυτήν που η Αυριανή δημοσίευσε δεκάδες γυμνές φωτογραφίες της σε κάθε στάση και σε κάθε δυνατό γεωγραφικό σημείο.
Αυτήν, για χάρη της οποίας ο Ανδρέας «δανείστηκε» εκατομμύρια στα τελευταία του, για να την σπιτώσει στη περίφημη ροζ βίλα, ή αλλιώς στο «κωλόσπιτο», κατά Ευάγγελο Γιαννόπουλο.
Για αυτήν την Μιμή μιλάω.
Την Ελληνίδα Εβίτα (τρομάρα μας).
Την γυναίκα που με έκανε να σιχαθώ τον Ανδρέα και όλο το Πασόκ μαζί…
Που σε κάθε δημόσια εμφάνισή της μαζεύονταν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο για να την χειροκροτήσει στις κοινοτυπίες της, και να δώσει το παρόν, αφού με ένα νεύμα της φτιάχνονταν καριέρες.
Για ένα πράγμα θα εκτιμώ μια ζωή τον Σημίτη, τον άχρωμο λογιστή.
Για το γεγονός ότι την εξαφάνισε σε χρόνο ντε τε από την πολιτική σκηνή του τόπου, ευθύς μόλις ανέλαβε τις τύχες του Πασόκ, αλλά και της χώρας.
Για τίποτα άλλο.

Και γιατί την θυμήθηκα ξαφνικά;
Αυτήν που θα έκλεινε ως γυναίκα μετά τον θάνατο του αγαπημένου της, αλλά όπως αποδείχθηκε τελικά, ήταν πολλές οι πόρτες…;
Διότι έρχεται σήμερα, και συνεντευξιαζόμενη στο Zougla.gr    κλαίγεται που έμεινε μόνο με μια κουτσουρεμένη σύνταξη χήρας πρωθυπουργού, και  που δεν μπορεί να πουλήσει τις μεζονέτες της, και που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση!
Αλήθεια, ποιος και ποιες την έφεραν σε κρίση άραγε Μαντάμ Μιμή;
Διαβάστε λοιπόν τι λέει η τεθλιμμένη χήρα… εγώ δεν αντέχω, πάω να πηδήξω από το μπαλκόνι!
«Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ελλάδα θα κάνει πολλά χρόνια να βγει από αυτή την κρίση. Κι όχι μόνο επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα έτσι κι αλλιώς, αλλά κι επειδή πιστεύω πως υπάρχει σχέδιο να χτυπηθεί ο Ελληνισμός στο σύνολό του. Θέλουν να μας τσακίσουν, να μας αφανίσουν κι όχι μόνο για να αρπάξουν τον πλούτο της χώρας μας αλλά κι επειδή κάποιους τους ενοχλεί που υπάρχει ένας λαός με αυτή την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Οπότε στη γενιά μας πέφτει το βαρύ καθήκον να εμποδίσουμε να πραγματοποιηθούν αυτά τα σχέδια. Δεν θα είναι εύκολο. Ήδη ετοιμάζονται να πουληθούν κομμάτια της πατρίδας μας. Όσο για τους Έλληνες, το βλέπουμε ότι οι περισσότεροι έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια. Μια γκριζάδα επικρατεί παντού. Το χαμόγελο έχει χαθεί. Κάθε μέρα αυτοκτονούν άνθρωποι! Τώρα όμως είναι που κρίνονται όλα. Τώρα είναι που πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντισταθούμε, αλλιώς θα χαθούμε κι εμείς και η Ελλάδα».
Ουδέν σχόλιον….

Strange Attractor

1 σχόλιο: