28.5.13

Ινδία: Ούτε ιερό, ούτε όσιο…



Η Ινδία φημίζεται για το γεγονός ότι οι Ινδουιστές κάτοικοί της θεωρούν τις αγελάδες ιερές, και ως εκ τούτου τις λατρεύουν υπέρμετρα, χωρίς κανένας να διανοείται ποτέ να τις βλάψει.
Μάλιστα, όπως είχα διαβάσει κάπου κάποτε, αν και η χώρα βασανίζονταν αιώνες ολόκληρους από την πείνα, ουδείς τόλμησε να θέσει ζήτημα εκμετάλλευσης των αγελάδων, που αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός τους, η Ινδία θα ήταν η Νο1 παραγωγός βοδινού κρέατος στον πλανήτη.



Σήμερα, όλα αυτά αλλάζουν, όπως γενικά αλλάζει η Ινδία με βάση το τι ξέραμε για αυτήν και τους κατοίκους της.
Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη όμως, συνοδεύεται από πολλές παράπλευρες συνέπειες, όπως για παράδειγμα η άνευ προηγουμένου εγκληματικότητα (βλ. ομαδικούς βιασμούς, κλπ).


Έτσι, η νέα ευμάρεια αλλάζει όχι μόνο τα ήθη, αλλά και τις διατροφικές συνήθειες των αιώνια πεινασμένων κατοίκων της.
Όσο λοιπόν η χώρα αναπτύσσεται, τόσο αυξάνεται και η ζήτηση για κρέας, και μάλιστα βοδινό.
Ήδη λειτουργούν πολλά παράνομα σφαγεία, και η ζωοκλοπή (αγελάδων) είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο.
Σύμφωνα με τις αρχές, μόνο στην επαρχία Andhra Pradesh υπάρχουν και λειτουργούν 3.100 παράνομα σφαγεία!
Η μαύρη αγορά αγελαδινού κρέατος ανθίζει, και πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για την υπέρτατη ιεροσυλία.
Η ζωοκλοπή αγελάδων όμως  δεν πρόκειται να μειωθεί, αφού πάνω από την πίστη υπάρχει πάντα το κέρδος.
Για παράδειγμα, το κάθε κλεμμένο ζώο αποφέρει περίπου 5.000 ρούπια, ή 94 δολάρια, ποσό σημαντικό για τα δεδομένα της ινδικής οικονομίας.
Η αστυνομία από την πλευρά της σηκώνει ψηλά τα χέρια, χαρακτηρίζοντας τα κυκλώματα ως αδίστακτα, που δεν πτοούνται από το ενδεχόμενο σύλληψης.
Στην περιοχή του Ν. Δελχί, το 2012 συνελήφθησαν 150 ζωοκλέφτες.
Όπως αναφέρει κάποιος ντόπιος «ακόμη κι αν πάνε φυλακή, συνήθως βγαίνουν σε μια δυο εβδομάδες, και ξαναρχίζουν τα ίδια».
Για αυτό και το μέλλον των ιερών αγελάδων στην Ινδία κρίνεται πλέον αβέβαιο, αφού η κατανάλωση βοδινού κρέατος αυξήθηκε κατά 14% από το 2010 ως το 2012, ένα τεράστιο δηλαδή ποσοστό αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος πληθυσμός της χώρας.
Τέλος, ένας  Ινδός ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ζώων το θέτει απλά και σταράτα λέγοντας: «Οι αγελάδες είναι πλέον χρήμα και μεγάλη μπίζνα, όχι θρησκεία…»

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου