6.6.13

Δυσφορία στο Μαξίμου με Βενιζέλο (και ΔΗΜΑΡ).



Την ενόχληση του πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει οι μίνι κυβερνητικές κρίσεις, με αποκορύφωμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα.




Τελευταίο κρούσμα ήταν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη διαδικασία του κατ' επείγοντος που επελέγη από την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Οι ενστάσεις, που διατυπώθηκαν από το βήμα της Βουλής την Τρίτη και οδήγησαν σε αλλαγή πλεύσης την κυβέρνηση, προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου και από το πρωθυπουργικό επιτελείο τέθηκε η ερώτηση: «Τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ; Δεν καταλαβαίνουν ότι με τη στάση τους συνεχώς δημιουργούν προβλήματα;»




Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τετάρτης, ο Νίκος Μπίστης απάντησε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ότι τα προβλήματα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης φάνηκαν καθαρά και από την άστοχη δήλωση Σκορδά που δημιούργησε αναστάτωση.
Σύμφωνα με Το Βήμα, ο Αντώνης Σαμαράς απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο και την προσεχή εβδομάδα θα επιχειρήσει να οριοθετήσει το πλαίσιο των σχέσεων των τριών εταίρων.
Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος, καθώς ο πρωθυπουργός την Πέμπτη αναχωρεί για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ελσίνκι και το Σαββατοκύριακο είναι το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα επί τάπητος.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και αναφέρουν ότι τους δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα την τελευταία περίοδο, δίνοντας την αίσθηση, όχι του κυβερνητικού εταίρου, όπως λένε υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά περισσότερο, ενός κόμματος της αντιπολίτευσης. 
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και τηρεί χαμηλούς τόνους, δείχνοντας, ως ένα βαθμό, κατανόηση στη στάση του ΠΑΣΟΚ που θέλει να έχει μια διακριτή παρουσία από τη ΝΔ, δεδομένης της δημοσκοπικής πίεσης.  
Όμως, μερικές φορές είναι δύσκολο να συγκρατήσουν τον εκνευρισμό τους, ενίοτε και την οργή τους, στο κυβερνητικό επιτελείο για τη στάση του κ. Βενιζέλου και συνολικά του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από θέματα.
Τα επεισόδια είναι αρκετά το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό που προκάλεσε και την μεγάλη έκρηξη στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η άρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ σε δεύτερο χρόνο, για την προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 
Το βέτο που έθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην κατεπείγουσα διαδικασία συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου, που ήταν προϊόν συμφωνίας με την τρόικα, ενώ είχε και την έγκριση των τριών αρχηγών, οδήγησε στην έκρηξη πολλών στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
«Μα καλά, τι ζητάει το ΠαΣοΚ; Δεν καταλαβαίνουν ότι συνεχώς με τη στάση του δημιουργεί προβλήματα;» έλεγαν στο Μέγαρο Μαξίμου, μόλις πληροφορήθηκαν το νέο επεισόδιο που επιβαρύνει το κλίμα για την τρικομματική κυβέρνηση, ενώ αποτελεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
Στο Μαξίμου φαίνεται να θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει σταδιακά να αποδυναμωθεί ο πρωθυπουργός και να κερδίσει μεσοπρόθεσμα ο ίδιος.
Και αυτό το κάνει, όπως υποστηρίζουν, για να δώσει την αίσθηση στην κοινή γνώμη, ότι αυτός θέτει πολλά θέματα της κυβερνητικής ατζέντας και ουσιαστικά φροντίζει να μην παρεκκλίνει η κυβέρνηση από το στόχο της. 
Δεν είναι τυχαίο, όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, ότι ο κ. Βενιζέλος δείχνει ένα πρωτοφανές πολιτικό άγχος, υποδεικνύοντας, όχι μόνο την κυβερνητική ατζέντα, αλλά ακόμα υπό ποιες συνθήκες πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, όπως π.χ. ο ανασχηματισμός που συνταγματικά αποτελεί πρωθυπουργικό «προνόμιο».
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που παρουσιάζεται με τη συμπλήρωση περίπου ενός χρόνου από την ημέρα που συμφωνήθηκε η συνεργασία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι άκρως προβληματική, κάτι που θα κληθούν να εξετάσουν οι κυβερνητικοί εταίροι την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου