27.7.13

Ωραία η πανσέληνος….



Ωραίες οι πανσέληνοι, έτσι δεν είναι;
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι μας επηρεάζουν με ουκ ολίγους τρόπους.
Αρνητικά, αλλά και θετικά.
Και όχι μόνο σε επίπεδο ρομαντισμού.



Και εντάξει, η επιστήμη έχει προ πολλού καταλήξει στο ότι η πανσέληνος δεν μας μεταμορφώνει σε λυκάνθρωπους, αλλά υπάρχουν στοιχεία που την θέλουν να μας καταπονεί, άσχετα αν την προσέχουμε.


Έτσι, επιστήμονες ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 33 εξεταζόμενους διαφόρων ηλικιών, που κοιμόντουσαν σε σκοτεινά δωμάτια, χωρίς καμιά επαφή με την σελήνη και τις φάσεις της.
Όταν είχαμε πανσέληνο, οι  εθελοντές, που δεν ήξεραν καν τον σκοπό της μελέτης, έκαναν πέντε παραπάνω λεπτά για να τους πιάσει ο ύπνος, ενώ συνολικά κοιμόντουσαν 20 λεπτά λιγότερο.
Μάλιστα, στη διάρκεια της πανσέληνου, οι εξεταζόμενοι είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης , η οποία είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι, και παράγεται στο σκοτάδι περισσότερο από ότι στο φως.
Πάντως, όπως λένε οι επιστήμονες, η φωτεινότητα του φεγγαριού μπορεί να μην έχει σχέση με τον ύπνο.
Οι κύκλοι της σελήνης, λένε, ίσως να επηρεάζει τον τρόπο που κοιμόμαστε, ακόμη και αν δεν την βλέπουμε, ή δεν γνωρίζουμε σε ποια φάση είναι.
Πάντως, όπως καταλήγουν, υπάρχει μια μεγάλη παράδοση γύρω από τον τρόπο που η πανσέληνος μας αγγίζει ως όντα, και σίγουρα δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν αυτό επιβεβαιώνονταν και πειραματικά.

Απόδοση: S.A.
BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου