9.7.13

Ο ευρηματικός Αλέξης.




Κάθε φορά που διαβάζω μια συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα ή παρακολουθώ μια ομιλία του έχω την ίδια πάντα απορία: αυτές τις προτάσεις που διατυπώνει και τις καταγγελίες που εκτοξεύει τις σκέφτεται μόνος του ή τον βοηθάνε κι άλλοι;



Για παράδειγμα, τον χαρακτηρισμό των δανείων με επιτόκιο 3,5% ως τοκογλυφικών τον συμμερίζονται και ο Δραγασάκης, ο Σταθάκης, ο Τσακαλώτος και οι άλλοι ειδήμονες περί τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ή αποτελεί προσωπικό του εφεύρημα;




Στην Πάτρα διαβεβαίωσε το ατυχές ακροατήριό του ότι έχει στα σκαριά ένα μεγαλοφυές τετραετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 25 δισ. ευρώ.
Αντί να πληρώνουμε τόκους για τα δάνεια που έχουμε πάρει, θα χρησιμοποιήσουμε τα λεφτά για επενδυτικούς σκοπούς.
Μόνο που τα λεφτά αυτά δεν τα έχουμε.
Θα μας τα δώσουν οι εταίροι μας.
Αλλά μας τα δίνουν για να πληρώσουμε τόκους και για κανέναν άλλο λόγο.
Κοντολογίς, εκείνο που προτείνει ο Τσίπρας είναι να μας χαρίσουν οι εταίροι μας το μεγαλύτερος μέρος των δανεικών (άρα από 170 δισ. και πάνω), να πάψουμε να πληρώνουμε τόκους κι εκείνοι να συνεχίσουν να μας δανείζουν για να κάνουμε ό,τι θέλουμε.
Μη μου πείτε, πανέξυπνος νέος.
Τα κορόιδα του λείπουν για να τις εφαρμόσει, αλλά αρκείται σ' αυτά που τον ακούνε.
Και στη συνέντευξή του έδωσε ένα δείγμα της αναθεωρημένης φιλεργατικής πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει.
Όχι, δεν πρόκειται να επαναφέρει τους μισθούς και τις συντάξεις στα επίπεδα του 2009.
Έστω και καθυστερημένα κατάλαβε πως αυτά δεν τα πιστεύει ούτε κι ο Λαφαζάνης και προσγειώθηκε σε ρεαλιστικότερους στόχους.
Θα επαναφέρει, λέει, το όριο του κατώτατου μισθού στο προηγούμενο επίπεδό του.
Ξέρω ότι ο ίδιος δεν έχει πολλά πάρε - δώσε με την αγορά εργασίας, αλλά υποθέτω πως όλο και υπάρχουν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσαν να του εξηγήσουν ότι στη σημερινή οικονομική συγκυρία και με την ανεργία στο 27%, αλλά είναι τα πιεστικά προβλήματα και όχι το ύψος του κατώτατου μισθού.
Εκείνο που πρωτίστως χρειάζεται είναι να υπάρξουν δουλειές και όχι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα λουκέτα.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου