7.7.13

Η ποίηση και το μαύρο…



Το «μαύρο» στην ΕΡΤ, εκτός του ότι δημιούργησε μια κυβερνητική κρίση και παρ’ ολίγον να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, έδωσε την ευκαιρία στους ποιητές του δημοσίου βίου μας να αναπτύξουν έτι περαιτέρω τις λυρικές τους ικανότητες.



Ως χρώμα δυσμενές και πένθιμο, χρώμα που δηλοί την απουσία χρώματος, επέτρεψε ωραίους συνειρμούς και καλλιεπείς συμπαραδηλώσεις.
Άκουσα, για παράδειγμα, κάποιον να λέει με ύφος «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου», πως μόνον οι φασίστες είναι ικανοί να ρίξουν μαύρο στη δημόσια τηλεόραση. Παραγνωρίζοντας, ποιητική αδεία, πως τα απολυταρχικά καθεστώτα φροντίζουν να λειτουργούν αδιαλείπτως και με όποιο κόστος τα ΜΜΕ ώστε να εξυπηρετούν την προπαγάνδα τους.
Ας μην ξεχνάμε ότι επί Ιωάννου Μεταξά αναπτύχθηκε το δίκτυο της ελληνικής ραδιοφωνίας.




Ειπώθηκαν και τα γνωστά περί χούντας, η οποία δεν μπορούσε να αντέξει άλλο την ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση που πρόσφερε η ΕΡΤ, η οποία, ως διά μαγείας, ήταν και όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας ώσπου να μαυρίσει και να γίνει αντικειμενική.
Πριν όμως μαυρίσει και γίνει αντικειμενική αναβόσβηνε σαν το φλας του αυτοκινήτου κι ενώ, επειδή κοπτόταν για την ενημέρωσή σου σού έδειχνε για δέκατη φορά ντοκιμαντέρ για τη ζωή της αντιλόπης και τους θανάσιμους εχθρούς της, κάτι γάτες τεραστίων διαστάσεων, σου έβαζε φαρδιά πλατιά στη μέση της οθόνης την απεργιακή καρτέλα της ΠΟΣΠΕΡΤ που έκοβε τα πόδια της αντιλόπης.
Ήταν κι ένας κύριος, ίδιος ο Διονύσης Σαββόπουλος, τον λένε όμως Σαββίδη ή κάτι τέτοιο, που εκπροσωπούσε κάτι μεγάλο που το λένε ΠΟΕΣΥ και κατακεραύνωνε το μαύρο ώς το τέλος του πολιτισμού μας.
Συμφωνώ ότι το «μαύρο» είναι απαράδεκτο.
Όπως επίσης είναι και τραγικό να μένουν τόσοι άνθρωποι χωρίς δουλειά.
Αφού όμως το «μαύρο» είναι, εκτός από απαράδεκτο και αντισυνταγματικό, κι αφού ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων μπορούν να ξαναβρούν δουλειά, τότε γιατί οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ δεν δέχονται την επαναλειτουργία της βάσει της πρότασης του Παντελή Καψή;
Γιατί δεν συμφωνούν, δεν τους ικανοποιεί, δεν, δεν, δεν.
Γιατί το πρόβλημά τους είναι ότι η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργεί όπως θέλουν αυτοί να λειτουργεί.
Και σε λίγο θα μας πείσουν πως είχαν δίκιο όσοι έλεγαν πως η ΕΡΤ δεν πρόκειται να μεταρρυθμιστεί όσο συνεχίζει να λειτουργεί.

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου