25.8.13

Το μήνυμα Πούτιν.



Αιφνιδιάσθηκε η επίσημη Αθήνα από τη «διαρροή» των λεγόμενων του Πούτιν στο Ροστόφ της νότιας Ρωσίας.
Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας είπε ότι «είναι μία προβληματική χώρα για επενδύσεις…».



Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τη διαπίστωση αυτή δεν κομίζει γλαύκα στην Αθήνα.
Αλλά το ερώτημα είναι γιατί το διαπιστώνει τώρα ενώ μέχρι πριν από ένα τρίμηνο η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας του ήθελε να επενδύσει 1 δισ. ευρώ στη χώρα μας αγοράζοντας τη ΔΕΠΑ.



Μία εξήγηση είναι ότι το «ναυάγιο της ΔΕΠΑ» άφησε τραύματα στους Ρώσους.
Αλλά μάλλον είναι επιφανειακή.
Η άλλη είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε μια αζέρικη από μια ρωσική εταιρεία για να πουλήσει τον ΔΕΣΦΑ δίνοντας ένα σαφές «σήμα» ότι η Ελλάδα ενεργειακά ευθυγραμμίζεται με τις επιλογές της Δύσης.
Φυσικά αυτό δεν άρεσε στον Πούτιν που θα ‘θελε η χώρα μας να εξακολουθήσει να περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το σύστημα Gazprom.
Υπάρχει και μία άλλη σημειολογικά ενδιαφέρουσα παρατήρηση για τις δηλώσεις του: Έγιναν στην εκλογική περιφέρεια του Ιβάν Σαββίδη την εμπιστοσύνη του οποίου προς την Ελλάδα έδειξε να μην καταλαβαίνει.
Για την Αθήνα το επεισόδιο αυτό θα ήταν καλό να μείνει σε όσα ήδη ειπώθηκαν.
Και επειδή στη Ρωσία «διαρροές» δεν γίνονται τυχαία, οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου μάλλον στοχεύουν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.
Ποιο θα είναι το μέλλον;
Μα μια επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας. 
Πάντως από την πλευρά του Σαββίδη έλεγαν ότι οι δηλώσεις Πούτιν δεν έκρυβαν κάποια μομφή προς τον επιχειρηματία, αλλά προς τη διοίκηση της περιφέρειας. «Ήθελε να τους πει ότι οι επενδυτές προτιμούν άλλες περιοχές, όπως την Ελλάδα, αφού δεν βρίσκουν γόνιμο περιβάλλον εκεί».

Τάσος Τέλλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου