23.9.13

Δεν πρέπει να χάσουμε (και πάλι) το τρένο…



Τα όσα συμβαίνουν την τελευταία περίοδο, δείχνουν πόσο δύσκολη, αλλά και εύθραυστη είναι η κατάσταση.
Μια δολοφονία ενδέχεται να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό και δεν αποκλείεται να απαλλάξει τη δημοκρατία από τους ναζιστές.
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, όλα κρέμονται από μια κλωστή. Τα πράγματα δεν είναι απλά, ούτε δεδομένα και στην παρούσα φάση η δικομματική κυβέρνηση, δεν θέλει «να χάσει τα αυγά και τα καλάθια».




Αυτό που προέχει είναι να προχωρήσει σε βάθος η έρευνα για την δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής, που αναμένεται να δεχθεί την πιο μεγάλη πίεση από τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου: συλλήψεις όσων εμπλέκονται σε παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες, χαρακτηρισμός εγκληματικής οργάνωσης, διακοπή κρατικής χρηματοδότησης, κ.α.




Το βασικό όμως είναι να συνεχιστεί η πορεία σταθερότητας που έχει χαράξει ο Αντώνης Σαμαράς στο πεδίο της οικονομίας, όπου θα κριθούν και πολλά.
Η τρόικα φθάνει και αναμένεται ένας νέος γύρος πιέσεων, πολύ πιο έντονων από τις τελευταίες επισκέψεις, που ήταν πιο χαλαρές, λόγω των γερμανικών εκλογών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι τους 15 μήνες της πρωθυπουργίας Σαμαράς μεσολάβησαν πάρα πολλά, έγιναν προσαρμογές σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας, οι αλλαγές ήταν μεγάλες, η χώρα μπήκε με θυσίες και κόπους σε μια σειρά και τέλος πάντων απέκτησε ένα χάρτη εξόδου από την κρίση. 


Αυτές τις μέρες, την ώρα που τα κόμματα συγκρούονται για τη θεωρία των δυο άκρων και οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου εγκλωβίζουν την Χρυσή Αυγή, η κυβέρνηση προσπαθεί παράλληλα να διατηρήσει την επαφή της με τη λύση του προβλήματος της κρίσης.
«Τρέχει» διάφορα ανοικτά θέματα με την τρόικα, ώστε να μην βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και το βασικότερο όλων είναι να ξαναρχίσουν τα μεγάλα έργα και τα προγράμματα ανάπτυξης.
«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Οι καταστάσεις είναι επίφοβες και κρίσιμες» λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο και συμπληρώνουν με νόημα συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά: «Μια καθυστέρηση από δω, μια από εκεί και οι αβεβαιότητες πληθαίνουν. Το τρένο κινδυνεύει και πάλι να χαθεί».
Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν είναι καιρός να χαθούν και άλλα τρένα, καθώς αρκετά έχασε η χώρα έως τώρα, αλλά παράλληλα δεν είναι και ίδιος διατεθειμένος να περιμένει ατελείωτα στον σταθμό.
Αναγνωρίζει ότι από την επιτυχή αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος, θα λυθεί και το πολιτικό πρόβλημα της χώρας.
Καμία Χρυσή Αυγή και κανένας ναζιστής δεν θα είχε πρόσφορο έδαφος, εάν η οικονομική κατάσταση ήταν καλύτερη.
Αυτός είναι και ο στόχος: γρήγορη αλλαγή των συνθηκών.
Η οικονομική κρίση και οι πολλές αβεβαιότητες που μεταφέρει επιδρούν καθοριστικά στην ελληνική κοινωνία μεταβάλλοντας ιδέες και συμπεριφορές, καθώς οι σταθερές κάμπτονται, οι απειλές πολλαπλασιάζονται και η ζωή των ανθρώπων μεταβάλλεται, ενώ αυξάνονται και τα φαινόμενα συμπολιτών μας που γοητεύονται από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.
Η κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα και οι πολίτες κυριαρχούνται από αισθήματα φόβου, ανασφάλειας, αμφισβήτησης, οργής αλλά και μεγάλης σύγχυσης για το τι πρέπει να γίνει.
Το θετικό για την κυβέρνηση έως σήμερα είναι ότι δεν έχει την πίεση του πεζοδρομίου. Και αυτό, διότι αν και από τις μετρήσεις που υπάρχουν φαίνεται ως τώρα να επικρατούν τα αισθήματα του φόβου και της ανασφάλειας έναντι εκείνων της οργής και της συγκρουσιακής αμφισβήτησης, τα οποία όμως δεν είναι αμελητέα.
Το παρήγορο για τον Αντ. Σαμαρά είναι ότι απέναντι στις σκληρές επιλογές στέκεται μια πλειονότητα υπομονετική και έμπειροι παρατηρητές λένε ότι αυτό οφείλεται ακόμα στο γεγονός ότι η ανάμνηση των καλών ημερών παραμένει ισχυρή και διατηρεί, άγνωστο για πόσο, την ανοχή της κοινωνίας σε υψηλά επίπεδα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν μετρήσεις που δείχνουν ότι οι πολίτες φοβούνται περισσότερο απ’ όλα μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, αισθάνονται μεγαλύτερη απειλή από μια επαπειλούμενη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης παρά από οτιδήποτε άλλο.
Το στοιχείο όμως που είναι ανησυχητικό σχετίζεται με την στάση τους έναντι των θεσμών.
Οι πολίτες φαίνεται να ανησυχούν λιγότερο για την εκτροπή των δημοκρατικών θεσμών και για την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος.
Ο Πρωθυπουργός και η δικομματική κυβέρνηση έχει την τελευταία τους ευκαιρία: από τη μια να καθαρίσει πλήρως το τοπίο από τη Χρυσή Αυγή και από την άλλη να αλλάξει, μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τις συνθήκες για την ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία.
Μια κοινωνία, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάνε στο Μέγαρο Μαξίμου, που στην πλειονότητά της αυτοσυγκρατείται, αναστέλλει τις πολλές αντιδράσεις, αμφισβητεί και ίσως οικτίρει την πολιτική αλλά δίνει ακόμη ευκαιρίες στην κυβέρνηση και στις συστημικές δυνάμεις ελπίζοντας ενδόμυχα σε διάσωση και σωτηρία της οικονομίας.
Αυτές τις ευκαιρίες δεν πρέπει να χάσει ο Σαμαράς, αρκεί να τον βοηθήσουν και άλλοι…

Mάρκος Aυρήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου