14.9.13

Περί λογοκλοπής και μαϊμού παρατηρητηρίων…Το διαδίκτυο είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις τρεις μεγαλύτερες εφευρέσεις του ανθρώπου.
Ειδικά για άτομα που ψάχνονται για γνώση και πληροφόρηση, και που με αυτό το σούπερ εργαλείο έχουν τη δυνατότητα να βρουν αμέσως σχεδόν ότι θέλουν.Μόνο που το διαδίκτυο, για να μπορέσει κάποιος να το εκμεταλλευτεί πλήρως, και να μη χάσει (κυριολεκτικά) τη μπάλα, απαιτεί μια πρότερη παιδεία, μια πρότερη καλλιέργεια.
Χρειάζεται εν ολίγοις, να έχει προηγηθεί και διάβασμα (κανονικό).


Αλλιώς, είναι πολύ εύκολο για κάποιον να παρασυρθεί, και να θεωρεί αληθές ότι ψέμα ή ότι γελοίο ανεβάζει ο οποιοσδήποτε σε σάιτ ή σε μπλογκ, κλπ.
Και δυστυχώς, όπως κάθε τι άλλο, έτσι και το διαδίκτυο μπορεί να σε χαζέψει, και μάλιστα πολύ πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο μέσο, που σε ένα βαθμό είναι πιο ελεγχόμενα.
Δείτε την κατάληξη της τυπογραφίας… Τσάο, Εσπρέσσο, τσοντοπεριοδικά, ο Ιούδας Φιλούσε Υπέροχα, κλπ.
Δείτε την κατάληξη της τηλεόρασης… Ερωτοδικείο, Χρυσό Κουφέτο, Τράγκας, και γενικά trash tv.
Και ούτω καθ εξής.
Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται στο διαδίκτυο, με την τεράστια ανεξέλεγκτη υπερπροσφορά πληροφόρησης, και μην απορείτε που άλλοι θεωρούν ότι μας ψεκάζουν, και άλλοι ότι προερχόμαστε από τον … Σείριο.
Και αυτά τα παραπάνω παραδείγματα είναι από τα πιο αθώα.
Υπάρχουν και χειρότερα, που μπολιάζουν τα άγουρα μυαλά παιδιών και εφήβων με πραγματικό δηλητήριο…
Μια από τις παράπλευρες συνέπειες της κυριαρχίας του διαδικτύου είναι και η λογοκλοπή.
Κάτι που σιχαίνομαι παιδιόθεν.
Ακόμη θυμάμαι που έκπληκτος έφηβος παρακολούθησα μεγαλειώδεις πορείες φοιτητών στη Θεσσαλονίκη των ‘70ς, με κεντρικό τους σύνθημα το περίφημο «δικαίωμα στην αντιγραφή»!
Αργότερα μάλιστα, είχα φίλους φοιτητές που υπέβαλλαν εργασίες άλλων, ή εργασίες χωρίς παραπομπές, χωρίς τεκμηρίωση, και μάλιστα βαθμολογούνταν!!!!
Προσωπικά είχα τη τύχη να σπουδάσω σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, που αν τυχόν και τολμούσε κάποιος να επιδοθεί σε plagiarism, λογοκλοπή, ή αντιγραφή, έβλεπε την πόρτα της εξόδου, ακόμη κι αν ήταν τελειόφοιτος ή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Με συνοπτικές διαδικασίες.
Και δεν αναφέρομαι σε χρήση εργασίας άλλου, αλλά ακόμη και σε μια μόνο σειρά ή φράση μέσα σε μια πολυσέλιδη εργασία, που δεν θα είχε την αντίστοιχη παραπομπή…
Δεν θα ανέφερε δηλαδή την πηγή.
Ναι, ακόμη κι αυτό ήταν λόγος μηδενισμού.
Έγκλημα καθοσίωσης. 


Τέλος πάντων, γιατί τα αναφέρω όλα αυτά;
Διότι εδώ και καιρό που γράφω τα διάφορα φληναφήματα μου στο ίντερνετ, πέφτω συνεχώς θύμα λογοκλοπής.
Και άντε, τις περισσότερες φορές λες δεν βαριέσαι.
Άσχετα αν ο λόγος που οι περισσότεροι γράφουμε είναι η προσωπική ματαιοδοξία και τίποτα παραπάνω.
Αλλά όταν βλέπεις κάποιους, όχι μόνο να κλέβουν κάτι δικό σου, αλλά και να το πλασάρουν ως δικό τους, με την υπογραφή τους φαρδιά πλατιά από κάτω, εκεί τρελαίνεσαι.
Ένα τέτοιο παράδειγμα συνέβη σήμερα με το δημοφιλές Παρατηρητήριο Δηλώσεων Τσίπρα, και λοιπών Παρανοϊκών, που δραστηριοποιείται στο facebook με χιλιάδες friends.

Εγώ δεν είμαι, διότι άγνωστο πως και γιατί, εδώ και καιρό με έχουν μπλοκάρει.
Ίσως επειδή όπως είπε φίλος μου, είναι πιο εύκολο να κάνεις ότι κάνεις, όταν έχεις μπλοκαρισμένο το θύμα σου...
Αυτό λοιπόν το Παρατηρητήριο, που μάλιστα έχει προβληθεί θετικά ακόμη και από τα συμβατικά ΜΜΕ, προφανώς την έχει δει τόσο σπουδαίο, που πλέον ανερυθρίαστα κλέβει ατάκες, τσιτάτα, ακόμη και φωτογραφίες, προβάλλοντάς τις ως δικές του.
Πνιγμένο προφανώς μέσα στον αυτοθαυμασμό του.
Χθες βράδυ ανέβασα στο προφίλ μου την φωτό α.
Το πρωί την χρησιμοποίησα στην ανάρτηση Ήταν όλοι τους εκεί.
Το μεσημέρι  με ενημέρωσαν ότι την είχε πάρει και την είχε  αναρτήσει το Παρατηρητήριο, ως δική του, με την χαρακτηριστική μάλιστα σφραγίδα του (φωτό β.) 
Προφανώς για να μη τους την κλέψουν!!!!!!

Τόσο καλά.
Τσολιάδες οι άνθρωποι...
Θα έλεγα κι άλλα, αλλά δεν αξίζει.
Απλά τους μηδενίζω στη συνείδησή μου.

Strange Attractor

5 σχόλια:

 1. Ναι, αλλά πήρες τώρα το μάθημα ότι πρέπει να "ασφαλίζεις" τις φωτογραφίες σου από δω και πέρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μα δεν ήταν δική σου η φωτογραφία, την έκλεψες από το thestival, που την έκλεψε από το tiwtter που την ανέβασε ο Μακάριος Λαζαρίδης. Ο κλέψας του κλέψαντος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν μιλάμε για την φωτό αυτή καθ αυτή, που απ τη στιγμή που ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί οποιοσδήποτε να την χρησιμοποιήσει.
   Μιλάμε για την επεξεργασία (την ατάκα δηλαδή που πρόσθεσα) και που όχι μόνο την χρησιμοποίησαν, αλλά έβαλαν και το χαρακτηριστικό τους υδατογράφημα επάνω, για να φαίνεται δική τους!
   Τι δεν κατάλαβες απ όλα αυτά που περιγράφει το άρθρο;

   Διαγραφή
 3. Καλά το Παρατηρητήριο όντως "σε έκλεψε".
  Εσύ S.A. ανέφερες την πηγή της φωτογραφίας όταν την χρησιμοποίησες ή επιμένεις στο ότι "απ τη στιγμή που ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί οποιοσδήποτε να την χρησιμοποιήσει."; Γιατί τέτοιος άγραφος νόμος περί δικαιωμάτων χρήσης σε φωτογραφία μόνο μεταξύ κατεργάρηδων υπάρχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άλλο να χρησιμοποιείς μια φωτό που κυκλοφορεί ελεύθερα στο ίντερνετ, και άλλο να χρησιμοποιείς μια με μια ατάκα του άλλου, και να βάζεις και την σφραγίδα σου επάνω, ως δική σου.
   Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την χρήση οτιδήποτε δικού μου, με πείραξε η σφραγίδα που έβαλαν μετά...

   Διαγραφή