28.10.13

Η περίπτωση Τζιτζικώστα …



Και βέβαια δεν πρόκειται για γκάφα, όπως έσπευσε να το περιγράψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να αποδραματοποιήσει την εξίσωση ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. (Η επίμαχη δήλωση στο ΜΕΓΚΑ: «Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης -μακριά από έμενα αυτό- θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ως εκ τούτου δεν το καλώ»).



Όπως, άλλωστε, δεν ήταν το πρωτόκολλο και η εθιμοτυπία -όπως ο ίδιος υποστήριξε- που βάρυναν τόσο πολύ στη συνείδησή του ώστε να καλέσει το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου, του Η. Κασιδιάρη, του Παναγιώταρου κ.ο.κ. στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.



Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει ένα καταδικαστικό ψήφισμα για τη Χ. Α όπως είχε προτείνει η παράταξη του Μάρκου Μπόλαρη η οποία υιοθετήθηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος απουσίασε «εκτάκτως» από εκείνη τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και η παράταξή του κατάφερε να μπλοκάρει αυτή την εξέλιξη και να την μεταθέσει στο άγνωστο μέλλον.
Ήταν, λοιπόν, μια μάλλον φυσική συνέχεια η στάση του αυτές τις μέρες.
Η Νέα Δημοκρατία του ζήτησε να επανορθώσει, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνητικός εταίρος, γιατί τώρα κάνει πόλεμο με τη Χρυσή Αυγή, αλλά επίσης επειδή η ελληνική δεξιά παράταξη έχει τους δικούς της κανόνες και κώδικες.
Ας το κάνουμε λίγο πιο συγκεκριμένο:
Απόστολος Τζιτζικώστας, μόλις 35 χρόνων, αμερικανοσπουδασμένος και πολύγλωσσος.
Ένας νέος άνθρωπος με γερό βιογραφικό που δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη δημόσια σφαίρα; Όχι ακριβώς.
Το πιο καλό του χαρτί ήταν, ασφαλώς, το πολιτικό παρελθόν του πατέρα του ως βουλευτή και υπουργού της ΝΔ.
Ο ίδιος απαντούσε στις επικρίσεις για οικογενειοκρατία με το επιχείρημα ότι δεν πολιτεύτηκε το 2007 στη Β' Θεσσαλονίκης, όπως ο πατέρας του, αλλά στην Α' Θεσσαλονίκης. Τρομερό;
Τόσο αυτόνομος και τόσο με το σπαθί του, λοιπόν.
Το 2009 δεν τα κατάφερε να επανεκλεγεί, όμως, επειδή δουλειές υπάρχουν για τα γαλάζια παιδιά, τακτοποιήθηκε τελικά ως Περιφερειάρχης.
Αλλά για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει στο θαυμαστό γαλάζιο κόσμο, πρέπει να συνεκτιμήσετε και τα εξής: Ο Τζιτζικώστας που έδειξε τώρα το μεγαλείο του φλερτάροντας με τη Χρυσή Αυγή υπήρξε σκληρός πολέμιος του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που, ως γνωστόν, είχε πει πως η χούντα ήταν επανάσταση και μετά ότι η Χρυσή Αυγή είναι αδελφό κόμμα της ΝΔ.
Τη δεύτερη τοποθέτηση ο Πανίκας την είχε κάνει ως επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα, όπως τον είχε ορίσει ο πρωθυπουργός που τότε δεν είχε “ακούσει” τη συγκεκριμένη δήλωση, αλλά τώρα συγκρούεται με τη Χρυσή Αυγή. Μια παρένθεση για να υπενθυμιστεί το μέγεθος της γαλάζιας υποκρισίας όταν πρόκειται για τέτοια ευαίσθητα ζητήματα: Η ΝΔ και ο Ψωμιάδης αρχικά διέψευσαν ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο και κατήγγειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατασκευάζει ειδήσεις.
Αλλά μετά μεταδόθηκε το ηχητικό και ακούστηκε το εξής: «Το ποσοστό της Ν.Δ. στην Ξάνθη θα είναι ανεβασμένο και μάλιστα πολύ. Εκτιμώ περισσότερο από 5 με 7 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό το συμπεραίνω από τις πολλές μετακινήσεις φίλων μας από τις αδελφικές κεντροδεξιές παρατάξεις προς την δική μας, δηλαδή από Μπακογιάννη, Καμμένο, Μάνο, Χρυσή Αυγή».
Επιστροφή στον Τζιτζικώστα: Από την ώρα που ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία θεωρήθηκε «καραμανλικός», όπου ο Καραμανλής, ως γνωστόν, ακολούθησε το δόγμα του μεσαίου χώρου, αλλά αυτό, όπως έγινε κατανοητό στην πορεία, αφορούσε κυρίως μια επικοινωνιακή στρατηγική, όχι μια θέση αρχής.
Τέλος, ο Τζιτζικώστας στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ στήριξε τη Ντόρα Μπακογιάννη, που είναι ασφαλώς πιο κεντρώα από τον Α. Σαμαρά αλλά η επιλογή που έκαναν τότε τα γαλάζια στελέχη, ποιον από τους δύο, δεν γινόταν απαραιτήτως με ιδεολογικά κριτήρια, αλλά με άλλου είδους κίνητρα ή /και νταραβέρια.
Ένας καραμανλικός, λοιπόν, που την κρίσιμη ώρα έγινε μπακογιαννικός, τώρα χρυσαυγίζει.
Γίνεται; Και βέβαια γίνεται.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που χρόνια τώρα φιλοξενεί ακροδεξιούς που κρύβονται και άλλους που μισοδείχνονται.
Είναι επίσης ένα κόμμα που έχει αποφύγει την αυτοκριτική για τις αμαρτίες του παρελθόντος του και που με την κουβέρτα της εθνικής συμφιλίωσης έχει σκεπάσει τις σκιές των παραδόσεων και της πορείας του πριν από τη μεταπολίτευση.
Ήρθαν έτσι τα πράγματα και η ΝΔ έκανε στροφή, αλλάζοντας άρδην αντιμετώπιση απέναντι στη Χρυσή Αυγή.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα στελέχη της το εννοούν, το πιστεύουν ή το θέλουν. Δεν σημαίνει επίσης ότι ο Τζιτζικώστας θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς, αφού άλλωστε τόσα χρόνια οι συντοπίτες του, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν δείξει ότι τους ενοχλούν αυτές οι απόψεις, κάθε άλλο.
Ο 35χρονος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θέλει να ζήσει το δικό του success story και μπορεί τώρα να αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, αλλά αυτοί που έπρεπε, οι ψηφοφόροι δηλαδή, πρόλαβαν να ακούσουν το «μυστικό».
Και πόσοι ακόμη μέσα στο κόμμα του δεν θα ήθελαν να φωνάξουν «πες τα Τζίτζι». Γιατί η ΝΔ έχει κι άλλους «γκαφατζήδες» που ψάχνουν τους «γκαφατζήδες» του εκλογικού σώματος για να τους ψηφίσουν κατά λάθος -ή επειδή είναι όλα λάθος.

Αγγελική Σπανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου