30.11.13

Το μεγαλύτερο μυστήριο του διαδικτύου;




Πρόκειται για ένα μυστήριο κρυμμένο μέσα σε ένα άλλο μυστήριο…
Έτσι περιγράφει η εφημερίδα The Telegraph την αινιγματική υπόθεση του Cicada 3301, που κανείς δεν μπορεί να περιγράψει ικανοποιητικά, αφού κανένας δεν γνωρίζει περί τίνος ακριβώς πρόκειται.



Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα αίνιγμα, ή μια πρόκληση, σχεδιασμένη να προσελκύσει και να δοκιμάσει τα πιο δυνατά μυαλά του πλανήτη…


Η εφημερίδα μίλησε με τον 34χρονο Σουηδό Joel Eriksson ο οποίος τον Ιανουάριο του 2012 είδε το εξής μήνυμα σε ένα διαδικτυακό φόρουμ:
«Γειά σας, Ψάχνουμε για ιδιαίτερα έξυπνα άτομα.
Για να τα βρούμε, σχεδιάσαμε ένα τεστ.
Υπάρχει ένα μήνυμα κρυμμένο μέσα σε αυτή την εικόνα. Αν το βρείτε, θα σας οδηγήσει στο να βρείτε κι εμάς.
Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τους ελάχιστους από εσάς που θα τα καταφέρουν. Καλή τύχη…».
Το μήνυμα αυτό οδήγησε τον Eriksson, και χιλιάδες άλλους σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε ένα περίεργο ταξίδι γεμάτο από προγράμματα αποκρυπτογράφησης, αριθμούς των Μάγια, δεκαεξαδικούς αριθμούς, αλγόριθμους, συντεταγμένες από GPS, κλπ κατευθύνοντάς τους σε 14 πόλεις, στις οποίες βρήκαν ένα πόστερ με την εικόνα του cicada (τζιτζικιού).
Στη συνέχεια, τα στοιχεία οδήγησαν τους ενδιαφερόμενους σε έναν ιστότοπο του darknet, όπου μόνο λίγοι είχαν πρόσβαση, ενώ λίγο αργότερα ο ιστότοπος κατέβηκε έχοντας προλάβει να αναρτήσει την φράση: «Ψάχνουμε για τους καλύτερους, όχι για τους ακόλουθους».
Πιστεύεται πως οι ελάχιστοι που τα κατάφεραν δέχθηκαν προσωπικά emails, και ίσως να τους ανατέθηκε η επίλυση και άλλων πιο προηγμένων παζλ.
Ο Eriksson δεν είναι ένας απ αυτούς, και για αυτό και είναι σήμερα πολύ στενοχωρημένος.
Την 4/1/2013, ένα νέο σετ από παζλ αναρτήθηκε στα ξαφνικά.
Και πάλι ακολούθησε η ίδια διαδικασία, με ελάχιστους μόνο να φτάνουν ως το τέλος.
Φημολογείται πως κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και την 4/1/2014.
Πολλοί ανυπομονούν.
Πάντως, όπως καταλήγει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, κανένας δεν γνωρίζει την πηγή του αινίγματος, αλλά ούτε και τον σκοπό του.
Κάποιοι όμως εικάζουν πως μάλλον πρόκειται για κάποια μυστική εταιρία, ή κάποια νέο πολιτικό think tank, ή ακόμη για έναν πρωτότυπο τρόπο στρατολόγησης ευφυών ανθρώπων από κάποια υπηρεσία όπως είναι η CIA.
Τι πιστεύει ο ίδιος ο Eriksson; Ότι μάλλον πρόκειται για τους Anonymous, ή για κάποια παρόμοια ομάδα…
Ίδωμεν.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου