16.12.13

Παστουρμαδόπιτα γιορτινή!



Η φίλη μας η Γιούλα Μπουρδόλη τρελαίνεται για παστουρμά.
Για αυτό και μας έστειλε μια αγαπημένη της συνταγή, που ψάρεψε στο διαδίκτυο, για παστουρμαδόπιτα, την οποία και μοιραζόμαστε μαζί σας!



Στο μεγαλύτερο τραπέζι της χρονιάς, την παραμονή των Χριστουγέννων, ποτέ από το τραπέζι μου δεν λείπει η παστουρμαδόπιτα.  
Τα μαγειρέματα εκείνης της μέρας, δύσκολα, πολύπλοκα και πλούσια, ξεκινούν δυό μέρες πριν.
Μέσα στον πανικό της προετοιμασίας, η παστουρμαδοπιτούλα είναι η μόνη βολική, αφού δεν απαιτεί χρόνο ούτε κόπο…



Γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, δεν της δίνεις, ίσως, και μεγάλη σημασία και μέσα από ένα ευχάριστο παράδοξο, είναι η μόνη που τελειώνει πρώτη στο τραπέζι.
Όλοι πέφτουν πάνω της με μάτια ολοστρόγγυλα από τη χαρά της όρεξης, για να την κατασπαράξουν μέσα σε λίγα λεπτά, αγνοώντας τις περίπλοκες υπερπαραγωγές του μπουφέ.
Σας την συστήνω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα.

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κουρού
500 γρ. κασέρι παλαιωμένο σε φέτες
250 γρ. παστουρμά σε φέτες χωρίς το τσιμένι
2-3 ντομάτες σε λεπτές ροδέλες
λίγο μαυροσούσαμο για το πασπάλισμα
100 γρ. γίδινο ή πρόβειο βούτυρο
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε το ταψί.
Απλώνουμε το ένα φύλλο της συσκευασίας στον πάτο.
Πάνω του απλώνουμε τις φέτες του τυριού. Αμέσως μετά τις ντομάτες και τέλος τον παστουρμά.
Καλύπτουμε με το άλλο φύλλλο και αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο. 
Πασπαλίζουμε με το μαυροσούσαμο.
Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Ιδανικά, τρώγεται ζεστή!!
Tips
1 Έχει σημασία η σειρά των υλικών γιατί αν η ντομάτα μπει στον πάτο θα παπαριάσει το φύλλο.
2 Σημασία στην απλή αυτή συνταγή έχει ο καλός παστουρμάς και το παλαιωμένο καλό κασέρι.

Ελένη Ψυχούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου