13.12.13

Τα καρναβάλια της Χρυσής Αυγής…



Οι νέες φωτογραφίες των μελών της Χρυσής Αυγής που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πρέπει να προκάλεσαν έκπληξη μόνο σε κατοίκους του πλανήτη Άρη, οι οποίοι πρόσφατα μετοίκησαν στη Γη.
Δεν δικαιολογούνται αλλιώς οι πηχυαίοι τίτλοι πολλών ΜΜΕ του στυλ «Σοκ με τις νέες φωτογραφίες».




Μπορούμε πλέον να πάψουμε να πέφτουμε από το σύννεφο μας, η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζεται επισήμως από τη δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση, υπήρχαν αποχρώσες ενδείξεις, οι οποίες μετετράπησαν σε συγκεκριμένα στοιχεία κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας.
Και όμως, υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία: αρχικά, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να ποιούν την νήσσαν, προβάλλοντας μάλλον αστείες δικαιολογίες, ενώ και δημοσκοπικά η Χρυσή Αυγή δεν δείχνει να χάνει τις δυνάμεις της.




Μια πρώτη διαπίστωση από τις φωτογραφίες που διέρρευσαν είναι πως υπάρχει σαφής γραμμή στην Εισαγγελία να δίνουν μέρος του υλικού της έρευνας στα ΜΜΕ για να δημιουργούνται εντυπώσεις.
Το μάτι μου πέφτει σε μια από τις πολλές που απεικονίζει τον Ηλία Κασιδιάρη να κρατάει ένα όπλο.
Τι βλέπουμε εδώ;
Ένα παιδί πολύ περήφανο που του δίνεται η ευκαιρία να κρατήσει ένα μεγάλο όπλο, επιδεικνύει το γυμνασμένο σώμα του, έχοντας φορέσει και το καλό του μποξεράκι, ενώ τη φωτογραφία κλείνει η αν μη τι άλλο εντυπωσιακή λεπτομέρεια του duckface του Εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής.
Είναι μια φωτογραφία ιλαρή, αλλά αντί να προκαλεί γέλιο και απαξία, μπορεί να προκαλεί υποστήριξη και θαυμασμό; Από ποιους;
Ένα πράγμα που δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι που πίστευαν πως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη είχαν καταφέρει να ξεριζώσουν για τα καλά τον σπόρο της Χρυσής Αυγής είναι ακριβώς πόσο βαθιές έχουν γίνει οι ρίζες της οργάνωσης.
Σε καμία περίπτωση δεν διατείνομαι πως πρέπει να σταματήσει η δικαστική έρευνα και πως δεν πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσα μέλη της Χρυσής Αυγής ενέχονται σε παράνομες ενέργειες.
Απλά πιστεύω η φράση «η Χρυσή Αυγή θα ξεφτίσει όταν τελειώσει η οικονομική κρίση» είναι αστήριχτη.
Ξαναχαζεύω τις φωτογραφίες.
Βλέπω την πραγματικά ανατριχιαστική εικόνα ενός ανθρώπου ντυμένου στο λευκό σεντόνι της Κου Κλουξ Κλαν.
Μου έρχονται στο μυαλό οι εικόνες που έχω δει ανά καιρούς σε ιστορικά βιβλία για τη δράση της ΚΚΚ, τους πυρωμένους σταυρούς που άφηναν σε αυλές, τα πτώματα των ανθρώπων που υπέφεραν τα φριχτά βασανιστήρια των μελών της πιο σκληρής οργάνωσης της Αμερικής και αναρωτιέμαι τι άνθρωποι είναι αυτοί που φορούν με τόση ευκολία το σεντόνι και εκτείνουν το χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό.
Και μετά σκέφτομαι πως τόσο εγώ όσο και η συντριπτική πλειοψηφία-θέλω να πιστεύω τουλάχιστον-όσων μας διαβάζουν αισθάνονται το ίδιο.
Δεν ισχύει όμως αυτό για όλους.
Πολλοί ηδονίζονται με τα όπλα. Με τα μπράτσα και τα δυνητικά χαστούκια μέσα στο Κοινοβούλιο.
Με τα εκτεταμένα χέρια, τη σιδηρά πειθαρχία και τα σεντόνια της ΚΚΚ.
Όταν ξέσπασε τον Σεπτέμβριο ο σάλος με τις συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής επικράτησε πανικός στο χώρο γύρω από το κόμμα.
Τοπικές οργανώσεις κατέβασαν μέσα σε μια νύχτα ρολά.
Εξαφανίστηκε ενδιαφέρον υλικό. Στελέχη της οργάνωσης που ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στο χώρο του διαδικτύου, σίγησαν. Το κόμμα γονάτισε δημοσκοπικά.
Τρεις μήνες μετά τα πράγματα δεν είναι ίδια.
Η Χρυσή Αυγή είναι σταθερά στην τρίτη θέση και μάλιστα σε ορισμένες έρευνες παρουσιάζει αυξητική τάση ως προς τα ποσοστά της, τα στελέχη της επέστρεψαν θρασύτατα στο προσκήνιο, επιχειρώντας ένα προκλητικό ντεμαράζ, η κάμψη δείχνει να ανήκει στο παρελθόν.
Η ναζιστική συμμορία διαψεύδει όσους πίστεψαν πως οι μέρες της ήταν μετρημένες. Στην πραγματικότητα, για όποιον ήθελε να δει τα πράγματα σφαιρικά, η άμυνα του κόμματος, η αντίστασή του στην προσπάθεια να το βυθίσουν ήταν δεδομένη.
Και αυτό γιατί οι υποστηρικτές του έχουν αποκτήσει ανοσία σε σκληρές εικόνες και στις φασιστικές πρακτικές.
Έτσι, καμία εικόνα από αυτές που δημοσιεύονται δεν τους τρομάζει. Ίσα-ίσα, τους πωρώνει!
Η Χρυσή Αυγή κήρυξε πόλεμο στο σύστημα.
Πήγε κόντρα, έβρισε μέσα στη Βουλή, «χόντρυνε» το παιχνίδι με κινήσεις που ήταν πρωτοφανείς. Αυτό έκανε επικοινωνιακό γκελ σε πολλούς.
Ένα κόμμα αντισυστημικό μπορεί να μεταχειρίζεται ακόμα και ακραία μέσα για να πετύχει τους στόχους του.
Στο κάτω-κάτω δεν απευθύνεται και σε μια ομάδα 10.000.000 καθηγητών πανεπιστημίου.
Ταξιτζής σημείωνε σε μητέρα γνωστής μου τις προάλλες πως διάβασε στο ίντερνετ πως το Μνημόνιο νομιμοποίησε την κτηνοβασία.
Πριν από λίγο καιρό, επίσης ταξιτζής, μου απεκάλυψε το σκοτεινό σχέδιο των Γερμανών από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου να εκδικηθούν την Ελλάδα με οικονομικό πόλεμο για τη νίλα που τους επεφύλαξε.



Αυτές οι απόψεις δεν είναι μεμονωμένες.
Τις έχουν και άλλοι και η Χρυσή Αυγή κινητοποιεί τα αντανακλαστικά τους.
Τώρα, αν τα παλικάρια με τις μαύρες μπλούζες χαιρετούν αρχαιοελληνικά ή δέρνουν και κανέναν μετανάστη, ε, δεν πειράζει!
Πιστεύω πως πλέον η Χρυσή Αυγή θεωρείται από μερίδα του πληθυσμού ως ένα κατ’ εξοχήν αντισυστημικό κόμμα.
Δυναμικό και ζωντανό.
Ένα κόμμα που δεν διστάζει να πάει κόντρα στο σάπιο πολιτικό σύστημα της κλεπτοκρατίας. Έτσι το ονομάζουν και μοιάζει να πετυχαίνει.
Φοβάμαι λοιπόν πως η οικονομική ανάπτυξη, αν και όποτε έρθει, δεν πρόκειται να απομακρύνει ικανή μερίδα του πληθυσμού από την εκλογική βάση της Χρυσής Αυγής. Το πιστεύω για δυο βασικούς λόγους: Πρώτον, η ανάπτυξη δεν θα αφορά τη γενιά που είναι τώρα στα πράγματα. Θα αφορά ανθρώπους της ηλικίας μου.
Συνεπώς, θα έχουμε και πάλι πολλούς ανθρώπους στο κοινωνικό περιθώριο, οι οποίοι θα βιώνουν το φάντασμα της ανεργίας, η οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσει τόσο εύκολα.
Δεύτερον, τόσα χρόνια μεγάλο μέρος του κόσμου εθίστηκε στην ακραία αντίδραση και στις ακραίες εκφράσεις.
Δεν είναι εύκολο, ακόμα και με το οικονομικό δέλεαρ, να κάμψεις το ακραίο αίσθημα που αναπτύχθηκε μέσα σε πολλούς Έλληνες.
Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει, αν μπορούσα θα έβγαζα χρήματα λέγοντας το φλιτζάνι.
Μπορεί να προκύψει ένα κόμμα που να προτείνει την αναβίωση του χρυσού αιώνος του Περικλή.
Μένοντας λοιπόν στις διαπιστώσεις, φοβάμαι πως οι δικαιολογίες Παναγιώταρου για δήθεν «πάρτι μασκέ με στολές της ΚΚΚ» θα γίνονται πιστευτές.
Και γιατί να μην γίνουν άλλωστε;
Μήπως έκλεψαν από τον δημόσιο κορβανά;
Άλλωστε «αυτά τα χέρια είναι καθαρά»…
Για εκείνους που «μισούν τυφλά»!

Γιώργος Ευγενίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου