31.1.14

Παντού τα ίδια…



Το ότι η ελληνική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση είναι για τα μπάζα, είναι γνωστό σε όλους.
Άσχετα αν οι διάφορες συντεχνίες κάνουν το μαύρο άσπρο για να διατηρήσουν τα αναχρονιστικά προνόμιά τους.




Η όλη εικόνα, αλλά και η «παιδεία» που προσφέρουν τα ελληνικά ΑΕΙ δεν είναι ούτε καν τριτοκοσμική, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που απλά επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα.


Και πριν προλάβει κάποιος να με κατηγορήσει, να του θυμίσω ότι εγώ ο ίδιος πρόλαβα και είδα με τα μάτια μου φοιτητικές πορείες γεμάτες παλμό με αίτημα το «δημοκρατικό» πεντάρι, και το «δικαίωμα στην αντιγραφή».
Να όμως που τα ίδια άρχισαν να συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.
Όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, το προπύργιο της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης, όπου υπάρχουν σχολές που για να τις τελειώσεις θα πρέπει να είσαι εκτός από επιμελής φοιτητής, και πάμπλουτος.
Όπως λοιπόν γράφει η εφημερίδα Washington Post, από το 1985, το κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης ανέβηκε κατά 538%, την ίδια ώρα που ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις κατά 121%, πάντα σύμφωνα με μια νέα μελέτη του American Council of Trustees and Alumni.
Παράλληλα, η ίδια μελέτη αποκάλυψε και κάποιες άλλες ανησυχητικές τάσεις στα ΑΕΙ της Αμερικής: «Μια αυξημένη έλλειψη ακαδημαϊκής αυστηρότητας, βαθμολογικό πληθωρισμό, και απουσία πνευματικής ποικιλομορφίας»!
Μια άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι οι πτυχιούχοι της Αμερικής έχουν πρόβλημα στην αντιμετώπιση ακόμη και πολύ απλών γνωστικών εργασιών.
Αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι τα περισσότερα πλέον ΑΕΙ της Αμερικής έχουν πάψει να δίνουν σημασία στην διδασκαλία της ιστορίας, της πολιτικής, και γενικά σε μαθήματα που αναπτύσσουν την κριτική σκέψη, βάζοντας στην άκρη τις παραδοσιακές επιστήμες, και τονίζοντας γνωστικά πεδία όπως αυτό που διδάσκεται στο κολέγιο Middlebury, και αφορά στη μελέτη των  … τρελών ανδρών!
Το συμπέρασμα της εφημερίδας είναι ότι δυστυχώς οι Αμερικανοί σπουδαστές σήμερα πληρώνουν πολλά και εισπράττουν λίγα, κάτι που θα πρέπει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να μειώσει τα έξοδα σπουδών, ή να αυξήσει το επίπεδό τους.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου