25.2.14

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Βενεζουέλα…



Εκτός από τον Viktor Yanukovich, κάτι άλλο που απουσιάζει αυτή την ώρα από την Ουκρανία είναι μια νέα κυβέρνηση.
Αν και ο μεταβατικός ηγέτης της χώρας Oleksandr Turchinοv είχε μιλήσει για άμεση τοποθέτηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, τίποτα δεν έγινε, και τώρα μιλάει για μια δυο μέρες ακόμη.



Όπως είπε, χρειάζεται χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός  εθνικής πίστης, αφού όπως προειδοποίησε ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος μιας διχοτόμησης της χώρας.


Εν τω μεταξύ, οι ρωσόφιλοι οπαδοί του εξαφανισμένου Yanukovich διαμαρτύρονται για την απομάκρυνσή του, ενώ πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, όπου υπάρχει και λειτουργεί μεγάλη ρωσική ναυτική βάση, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ρωσίας, ενώ μάλιστα κατέβασαν την ουκρανική σημαία από το δημαρχείο της πόλης και ανέβασαν μια της Ρωσίας!
Οι αξιωματούχοι της Κριμαίας δηλώνουν άγνοια όσον αφορά στο που βρίσκεται ο Yanukovich, αν και ένας τοπικός τηλεοπτικός σταθμός δήλωσε πως βρήκε καταφύγιο στη ρωσική ναυτική βάση, και είναι έτοιμος να αποπλεύσει κρυφά με προορισμό  τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, κυκλοφορούν πολλές φήμες για το που βρίσκεται κρυμμένος ο πρώην ηγέτης, αλλά καμία έγκυρη πληροφορία.
Ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Arsen Avakov δήλωσε πως ο  Yanukovich εθεάθη να βγαίνει από μια κατοικία στη Μπαλάκλαβα τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, συνοδεία σωματοφυλάκων που παραμένουν πιστοί σε αυτόν.
Όπως συμπληρώνει η New York Times, στη  κουστωδία  του Yanukovich υπάρχει και μια ερωμένη του.
Ο Avakov ηγείται της προσπάθειας εντοπισμού του Yanukovich, και απευθύνει έκκληση μέσω του Facebook προς όλους τους πολίτες και τους συνοριοφύλακες να αποτρέψουν κάθε απόπειρα διαφυγής του πρώην ηγέτη από την χώρα.
Όπως αναφέρει η New York Times, ο φυγάς πρόεδρος τηρεί πλήρη σιγή ασυρμάτου, δεν επικοινωνεί με κανέναν, και χρησιμοποιεί αυτοκίνητα και ελικόπτερα για να αποδράσει από την Ουκρανία.
Οι φήμες οργιάζουν, και κάποιοι λένε πως βρίσκεται στο κότερό του στην ανοιχτή θάλασσα, ή ακόμη και σε μοναστήρι του Ντονέσκ, μεταμφιεσμένος σε μοναχό!
Μια άλλη φήμη είναι ότι ήρθε σε επαφή με τον Αμερικανό Joe Biden, λίγο πριν εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, ο Joe Biden ήταν ο επικεφαλής μιας σειράς από λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς για λογαριασμό του Λευκού Οίκου, και είχε μιλήσει πολλές φορές τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ηγέτη στη διάρκεια των τελευταίων μηνών της κρίσης, και μάλιστα το επίπεδο των επαφών τους χαρακτηρίζεται ασυνήθιστα υψηλό.
Όσον αφορά στη Ρωσία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ, ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov ανακοίνωσε πως η Ουκρανία δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να πιεστεί να επιλέξει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Κάτι τέτοιο, είπε, θα ήταν άκρως αντιπαραγωγικό, αλλά και επικίνδυνο.



Βενεζουέλα.
Στην Βενεζουέλα, σύμφωνα με το BBC, οι διαδηλωτές που εναντιώνονται στην κυβέρνηση του προέδρου Nicolas Maduro, έχουν κλείσει βασικούς δρόμους στην πρωτεύουσα, και έχουν αναγείρει πρόχειρα οδοφράγματα, βάζοντας φωτιά σε κάδους κλπ με απώτερο σκοπό το να εμποδίσουν την ελεύθερη πρόσβαση στο Καράκας.
Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι, σε ένα μαζικό κύμα διαδηλώσεων και συγκρούσεων με την αστυνομία, ενώ οι πιο σκληροπυρηνικοί δηλώνουν πως δεν θα εγκαταλείψουν τα οδοφράγματα μέχρι να φύγει ο πρόεδρος από την εξουσία.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Henrique Capriles ζήτησε από τους διαδηλωτές να μην επιδιώξουν τον αποκλεισμό της χώρας, αλλά απαίτησε από την κυβέρνηση να απελευθερωθεί ο φυλακισμένος αρχηγός των διαδηλωτών Leopoldo Lopez, καθώς και οι υπόλοιποι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί.
Ζήτησε επίσης τον αφοπλισμό των κυβερνητικών παραστρατιωτικών ομάδων, όπως την περίφημη συμμορία μοτοσικλετιστών που έχει σπείρει τον τρόμο και τον θάνατο στους διαδηλωτές του Καράκας.
Εν τω μεταξύ, μέσα στο γενικό χάος, ο Capriles αρνήθηκε πρόσκληση του προέδρου Maduro για να συναντηθούν.
Όπως είπε, πρόκειται για μια σχεδόν νεκρή κυβέρνηση και «αρνούμαι να παίξω τον ρόλο της ορχήστρας στον βυθιζόμενο Τιτανικό».
Συμπληρώνοντας πως το προεδρικό παλάτι δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να συζητηθεί η προοπτική ειρήνης, αλλά αποτελεί το «κέντρο των αποφάσεων για τη καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Από την πλευρά του, ο Maduro, η κυβέρνηση του οποίου απαγόρευσε στους δημοσιογράφους του CNN να μεταδίδουν τα ρεπορτάζ τους σχετικά με τις διαδηλώσεις, κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως σχεδιάζει πραξικόπημα με τις πλάτες της Ουάσιγκτον…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου