21.3.14

Οι νυν, και οι πολιορκητές…



Όσο θυμάμαι αυτοδιοικητικές εκλογικές παρελθόντων ετών, πάντα έρχεται στη μνήμη μου ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στους ήδη εκλεγμένους και στους επίδοξους εκπορθητές των δημοτικών αξιωμάτων επικεντρώνεται σε δύο ζητήματα τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες για εντυπωσιασμούς και καρφώματα.
 


Πρώτο, ότι ο ήδη αιρετός, δήμαρχος ή περιφερειάρχης, στην επιδίωξή του να επανεκλεγεί αξιοποιεί τη θέση του αποκτώντας ένα εμφανές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του…


Δεύτερο, ότι ο... πολιορκητής, που συχνά είναι βουλευτής, δεν παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα για να αφιερωθεί στα αυτοδιοικητικά, πράγμα που αξιοποιείται από τους αντιπάλους του ως δείγμα πως δεν τον νοιάζει η αυτοδιοίκηση αλλά αντίθετα πως υπηρετεί απλά έναν σχεδιασμό του κόμματός του και αυτό που τον ενδιαφέρει τελικά είναι να εξασφαλίσει τη συμπάθεια των ψηφοφόρων και μια πρόσθετη αναγνωρισιμότητα ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών, ώστε να επανεκλεγεί με ευχέρεια.
Πάντα και παντού σε αυτοδιοικητικές εκλογές διατυπώνονται αιτιάσεις για αξιοποίηση των μηχανισμών, των υπηρεσιών και των κονδυλίων του δήμου ή της περιφέρειας.
Ακούσαμε ήδη την κατηγορία να την απευθύνει στον Απόστολο Τζιτζικώστα ο μέχρι πρότινος συνοδοιπόρος του στη ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης, λέγοντας μάλιστα σε υψηλούς τόνους πως... τον προειδοποιεί για τελευταία φορά να μη χρησιμοποιεί την περιφέρεια.
Εννοείται βεβαίως πως ο κ. Ιωαννίδης δεν ενοχλείται όταν τα στελέχη της κυβέρνησης και οι κρατικοί αξιωματούχοι αξιοποιούν τους μηχανισμούς και τις εκ του αξιώματός τους εκπορευόμενες δυνατότητες για να βοηθούν τον ίδιο.
Ούτε φυσικά θα υποστηρίξει πως στην πορεία προς τις... ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα πρέπει να μην ασκεί τα καθήκοντά της προκειμένου να μην κατηγορηθεί πως επηρεάζει το εκλογικό σώμα.
Από την άλλη, όσο κι αν το περιμέναμε, δεν διατυπώθηκε μέχρι τώρα από κάποιον αιρετό η προτροπή προς αντιπάλους του που είναι εν ενεργεία βουλευτές να παραιτηθούν, για να αποδείξουν πως εννοούν αυτό που λένε ότι επιθυμούν να αφοσιωθούν στην αυτοδιοίκηση.
Το θέμα ωστόσο ήρθε στην επικαιρότητα με την αιφνίδια πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου να εγκαταλείψει τη βουλευτική της ιδιότητα, προκειμένου να δώσει πιο πειστικά τη μάχη για την περιφέρεια της Αττικής.
Γενναία απόφαση, από κάθε άποψη, που αναμένεται να έχει πολλαπλές επιπτώσεις.
Πρώτα από όλα στους άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που αν και διεκδικούν δήμους και περιφέρειες δεν διανοούνται να εγκαταλείψουν την έδρα και τον μισθό τους.
Ακολούθως θα επηρεάσει τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, που θα κληθούν να πουν γιατί δεν πράττουν το ίδιο.
Και για παράδειγμα, την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας διεκδικούν τρεις βουλευτές: Ιωαννίδης, Χαραλαμπίδου και Μπόλαρης...

Μιχάλης Αλεξανδρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου