27.4.14

Ο ιός της γραφειοκρατίας…



Ορισμένα πράγματα είναι αυτονόητα.
Επρεπε να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα, δηλαδή το έκτακτο επίδομα των 500 ευρώ, σε πάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους;




Η προφανής απάντηση είναι ότι για λόγους πολιτικούς κυρίως ή και οικονομικούς όπως είναι η τόνωση της κατανάλωσης έπρεπε να δοθούν μετρητά σε κατηγορίες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες διαβίωσης.
Συνδέθηκε μάλιστα η παροχή αυτή με το πρωτογενές πλεόνασμα και πάλι για προφανείς λόγους.
Ολα αυτά είναι αυτονόητα και εξηγούνται εύκολα.
Το ανεξήγητο προκύπτει από τον τρόπο που μοιράζεται το επίδομα, δηλαδή τα 525 εκατ. ευρώ.



Θα περίμενε κανείς ότι οι -κατά τεκμήριο- ευφυείς άνθρωποι που αποφάσισαν να μοιράσουν προεκλογικά από 500 ευρώ (περίπου) θα είχαν καταλήξει και σ’ έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να γίνει αυτό.
Περιμέναμε να ορίσουν ότι το επίδομα αυτό το λαμβάνουν οι συνταξιούχοι ή και οι άνεργοι.
Θα μπορούσαν να θέσουν και μερικά εύκολα όρια π.χ. συνταξιούχοι με σύνταξη έως 800 ευρώ και άνεργοι πάνω από έξι μήνες.
Στο σημείο αυτό όμως κτύπησε ο πανίσχυρος και επικίνδυνος ιός της γραφειοκρατίας.
Καθιέρωσαν πολύπλοκες προϋποθέσεις που πρέπει να διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και μικρές παγίδες όπως η εξαίρεση όσων δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενικό συνήθως πρόσωπο. Οσοι είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι φιλοξενούμενοι για να αποφύγουν τα τεκμήρια, τώρα (με την ευκαιρία αυτή) τιμωρούνται!
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που δικαιούνται ή νομίζουν ότι δικαιούνται το επίδομα υποβάλλουν ηλεκτρονικές δηλώσεις οι οποίες αν δεν απορριφθούν, θα προκριθούν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, δηλαδή να ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις και να πληρωθούν.
Οι τυχεροί θα ευεργετηθούν με την προϋπόθεση ότι το 2012 είχαν εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία τους έχει αξία κάτω από 200.000 ευρώ και αν είναι μακροχρόνιοι άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του ΟΑΕΔ έως και την 1η Μαρτίου.
Δεν δικαιούνται το επίδομα όχι μόνον όσοι φιλοξενούνται αλλά κι όσοι έχουν αυτοκίνητο 3.000 κυβικών, σκάφη άνω των οκτώ μέτρων, αεροπλάνο και πισίνα!
Αφού οι ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρήθηκαν με τις ηλεκτρονικές δηλώσεις και την υποβολή δικαιολογητικών, οι αρμόδιοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι δικαιούχοι θα είναι λιγότεροι από όσους ήθελαν.
Αυξάνουν το όριο εισοδήματος σε 6.500 ευρώ κι αν περισσέψουν χρήματα θα λάβουν το επίδομα (λίγο μειωμένο) και όσοι καλύπτουν το όριο εισοδήματος όχι το 2012 αλλά το 2013.
Προφανώς το όποιο όφελος, πολιτικό ή οικονομικό, από την παροχή αυτή ακυρώθηκε από την πολύπλοκη και δαπανηρή διαδικασία.
Αντί να ορίσουν απλές διαδικασίες διανομής των χρημάτων αυτών, δημιούργησαν ένα ακόμα τέρας γραφειοκρατίας που ελέγχει τις αυστηρές προϋποθέσεις που τέθηκαν χωρίς λόγο...
Το φοροεισπρακτικό σύστημα απέτυχε να ελέγξει αυτούς που έχουν εισόδημα και φοροδιαφεύγουν, απέτυχε να ελέγξει αυτούς που αποδεδειγμένα είχαν κεφάλαια τα οποία τοποθέτησαν στο εξωτερικό σε ασφαλείς προορισμούς, αλλά τώρα θα ελέγξει ηλεκτρονικά τους φτωχούς!
Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι έπρεπε να δοθεί το «μέρισμα» αυτό, ο τρόπος που επιχειρείται, ακυρώνει την προσπάθεια.
Φαίνεται ότι ο επικίνδυνος ιός της ανόητης γραφειοκρατίας είναι τόσο ισχυρός που έχει μολύνει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, ακόμα κι όσους απλά θέλουν να κάνουν μια προεκλογική παροχή.

Σεραφείμ Κωνσταντινίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου