18.5.14

Η μάχη των εκλογών σε πλήρη εξέλιξη…



Η ώρα της κρίσης για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έφτασε.
Οι υποψήφιοι πολλοί, οι καταγγελίες για τις απερχόμενες διοικήσεις και οι δεσμεύσεις για την επόμενη πενταετία ακόμα περισσότερες.




Η μάχη, τουλάχιστον αυτή για την ανάδειξη των 13 νέων Περιφερειαρχών, θα είναι ακραιφνώς πολιτική, με τα κόμματα να περιμένουν με αγωνία να εξαγάγουν τα συμπεράσματά τους και να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την άλλη Κυριακή (εκτός απροόπτου για όλες τις περιφέρειες), όπου αναμφίβολα το ενδιαφέρον θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.



Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ευελπιστούν πως οι εκλεκτοί τους θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειών, την ίδια στιγμή που οι συνυποψήφιοί τους από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα αναγνωρισιμότητας.
Στη ΝΔ εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να κερδίσουν ακόμα και επτά Περιφέρειες, ενώ στον ίδιο αριθμό βάζει τον πήχη και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ικανοποιημένοι αν πάρουν δύο με τρεις Περιφέρειες, θέτοντας ως μεγάλο τους στοίχημα τις ευρωεκλογές σε μία εβδομάδα.
Το δικό τους μερίδιο στην αυριανή μάχη διεκδικούν και αρκετοί «αντάρτες» ή «ανεξάρτητοι», όπως αυτοπροσδιορίζονται, σε κάποιες περιφέρειες με σημαντικές πιθανότητες διάκρισης.
Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του 2010 ο χάρτης της χώρας είχε βαφτεί πράσινος σε οκτώ περιφέρειες και γαλάζιος στις υπόλοιπες πέντε.
Αττική
Σε μάχη για δύο φαίνεται πως εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, ο νυν Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και η Ρένα Δούρου θα λύσουν τις διαφορές τους στο δεύτερο γύρο, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Ο κ. Σγουρός έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αρκετών Δημάρχων, ακόμα και γαλάζιων, ενώ η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ (που παραιτήθηκε από βουλευτής ενόψει των αυριανών εκλογών) εκτιμά πως την επόμενη Κυριακή θα συγκεντρώσει γύρω της όλες τις «αντιμνημονιακές» δυνάμεις.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος που στηρίζεται από τη ΝΔ δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερη δυναμική, ενώ αρκετά καλά στις δημοσκοπήσεις πάνε ο Παύλος Χαϊκάλης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ και ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή.
Υποψήφιοι, επίσης, είναι η Μαρία Γιαννακάκη από τη ΔΗΜΑΡ, ο Πέτρος Μαντούβαλος από την Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό και ο Θάνος Τζήμερος εκ μέρους της «Δημιουργίας Ξανά» και της «Δράσης».
Πελοπόννησος
Τον νυν Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη στηρίζουν τελικά και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντάς τον αυτομάτως στον πιθανότερο τελικό νικητή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από τον βουλευτή του Οδυσσέα Βουδούρη (παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις), ενώ ως «αντάρτης» κατεβαίνει ο πράσινος Γιώργος Δέδες, που έχει τη στήριξη και της ΔΗΜΑΡ. Το ΚΚΕ στηρίζει τον Νίκο Γόντικα, η Χρυσή Αυγή τον Δημήτρη Δολτσινιάδη και η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό τον πρώην βουλευτή Γιάννη Μανώλη, ο οποίος αισιοδοξεί να πιάσει διψήφιο ποσοστό.
Στερεά Ελλάδα
Διπλή γαλάζια υποψηφιότητα υπάρχει στην περιφέρεια αυτή. Επίσημη πρόταση της Συγγρού είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, σημερινός δήμαρχος Καρπενησίου, που θεωρείται και το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της νίκης, ενώ κατεβαίνει και ο πρώην υφυπουργός Υγείας της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος, που έχει και τη στήριξη της Ένωσης για την Πατρίδα και το Λαό.
Το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο (με στελέχη του να συμμετέχουν στο συνδυασμό του κ. Μπακογιάννη), ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον βουλευτή Βαγγέλη Αποστόλου, το ΚΚΕ τον Γιώργο Μαρίνο, η Χρυσή Αυγή τον Απόστολο Γκλέτσο και η ΔΗΜΑΡ τον Κώστα Χαϊνά.




Θεσσαλία
Ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στηρίζεται εκ νέου από τη ΝΔ και εκτιμάται πως εύκολα ή δύσκολα θα επικρατήσει και πάλι, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ψήφο των πολιτών δια της βουλευτού Λάρισας Ηρώς Διώτη.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ προτείνουν τον Νίκο Τσιλιμίγκα και το ΚΚΕ τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα.
Η Χρυσή Αυγή κατεβάζει τον προφυλακισμένο βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τη βουλευτή Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Πράσινος «εμφύλιος» βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Ελλάδα, καθώς τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα ανταγωνίζονται ο πρώην νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος τον οποίο στηρίζει η ΔΗΜΑΡ και ο πρώην βουλευτής Ηλείας και συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ως ανεξάρτητος.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μπερδεμένη την κατάσταση, στην οποία εμπλέκεται και ο Πατρινός γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ανδρέας Κατσανιώτης, που στηρίζεται από τη ΝΔ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος είναι ο βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου, από το ΚΚΕ ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Καραθανασόπουλος, από τη Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Ρήγας και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Τάκης Λαλιώτης.
Κεντρική Μακεδονία
«Εμφύλιος» και εδώ, γαλάζιος αυτή τη φορά. Επίσημη επιλογή της Συγγρού είναι ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης, που έχει απέναντί του τον νυν Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος φέρεται και ο επικρατέστερος για τη νίκη.
Υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ είναι η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου και του ΠΑΣΟΚ η καθηγήτρια ΑΠΘ Νιόβη Παυλίδου, με χαμηλές –δημοσκοπικά- επιδόσεις. Ο Μάρκος Μπόλαρης, κατεβαίνει ως ανεξάρτητος αλλά στηρίζεται και από τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ στηρίζει το Νίκο Ζιώγα, η Χρυσή Αυγή τον Νίκο Χρυσομάλλη και οι Οικολόγοι Πράσινοι τον Μιχάλη Τρεμόπουλο.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Μια επανάληψη της εκλογικής μάχης πριν από τέσσερα χρόνια είναι πιθανό να υπάρξει στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, αφού δεν αποκλείεται να ξαναπεράσουν τη δεύτερη Κυριακή ο σημερινός, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Παυλίδης, πρώην νομάρχης Ξάνθης.
Το 2010 η μάχη είχε κριθεί στις λεπτομέρειες, κάτι που πιθανόν να συμβεί και τώρα.
«Σφήνα» ανάμεσα στους δύο θέλουν να μπουν οι υποψήφιοι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Μορφίδης, ο οποίος πάντως αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα αναγνωρισιμότητας. Εκ μέρους του ΚΚΕ κατεβαίνει ο Χρήστος Τρέλλης, από τη Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Κιτσόπουλος και από τη ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Τραϊφόρος.
Δυτική Μακεδονία
Με τις ευλογίες της Συγγρού ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής ζητά από τους πολίτες να τον εμπιστευτούν και πάλι και εκτιμάται ότι τελικά θα το πετύχει. Αντίπαλοί του θα είναι ο Θόδωρος Καρυπίδης (που είναι πιθανόν να περάσει στο δεύτερο γύρο), ως ανεξάρτητος παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, επίσημος πλέον εκλεκτός της Κουμουνδούρου.
Τη δική τους μάχη θα δώσουν εξάλλου η Γεωργία Ζεμπιλιάδου την οποία προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Βήττας από το ΚΚΕ και ο Νίκος Κουρκούτας από τη Χρυσή Αυγή.
Ήπειρος
Την επανεκλογή του θα διεκδικήσει με πολλές αξιώσεις ο νυν περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με τη στήριξη της ΝΔ. Στο δεύτερο γύρο πιθανότατα θα έχει αντίπαλό του τη βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ενώ υποψήφιοι είναι επίσης ο Γιώργος Ζάψας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, η Όλγα (Όλυ) Τσουμάνη από το ΚΚΕ και ο Κωνσταντίνος Αναγνώστου από τη Χρυσή Αυγή.
Βόρειο Αιγαίο
Ενδιαφέρουσα αναμένεται η μάχη και εδώ, με το σκηνικό να μην είναι ξεκάθαρο για το ζευγάρι του δεύτερου γύρου. Ο πράσινων φρονημάτων νυν Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώην βουλευτή Χριστιάννα Καλογήρου την οποία στηρίζει η ΝΔ και τη δημοσιογράφο Αγλαϊα Κυρίτση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ στηρίζει και πάλι το Στρατή Κόρακα και η ΔΗΜΑΡ τον καθηγητή Γιάννη Σπηλάνη.
Νότιο Αιγαίο
Κι εδώ, ο επίσης εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαχαιρίδης ρίχνεται και πάλι στη μάχη του σταυρού και πιθανότατα θα προκριθεί στην τελική μάχη της άλλης Κυριακής. Η ΝΔ αποφάσισε να στηρίξει τον πρώην δήμαρχο Ρόδου, Γιώργο Χατζημάρκο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τον επί δεκαετίες Δήμαρχο Λειψών Μπενέτο Σπύρου. Από το ΚΚΕ θα είναι υποψήφια η Λίλα Καφαντάρη και από τη Χρυσή Αυγή ο Σάββας Σπυρίδης.
Ιονίων Νήσων
Διψήφιος είναι ο αριθμός των υποψηφίων στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, καθιστώντας τελείως ρευστό το σκηνικό. Η ΝΔ στηρίζει το σημερινό περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ψάχνει τη δεύτερη Κυριακή η βουλευτής Άντζελα Γκερέκου. Αρκετά είναι τα «αντάρτικα», όπως του πρώην βουλευτή της ΝΔ Αλέξανδρου Δεσύλλα, του Χρήστου Άνθη και του Γιώργου Καλούδη, που πριν από τέσσερα χρόνια, ως αντάρτης του ΠΑΣΟΚ, είχε συγκεντρώσει σχεδόν 20%. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Κεφαλλονίτη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, το ΚΚΕ το Θόδωρο Γουλή, η Χρυσή Αυγή τον Νίκο Λεμοντζή και η ΔΗΜΑΡ τον Τάσο Σαλβάνο.
Κρήτη
Ανανέωση της θητείας του θα επιδιώξει ο νυν Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, επιλογή του ΠΑΣΟΚ και είναι το μεγάλο φαβορί και πάλι. Προσπαθούν να τον αμφισβητήσουν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης και ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκας από τη ΝΔ. Πρόταση του ΚΚΕ είναι ο Στέλιος Ορφανός, της ΔΗΜΑΡ ο Αντώνης Ανηψητάκης και της Χρυσής Αυγής ο Γιώργος Σπυρόπουλος.
Η ΜΑΧΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Εξαιρετικό ενδιαφέρον υπάρχει και για την τελική έκβαση της μάχης στους μεγάλους Δήμους της χώρας. Σε πολλούς εξ αυτών οι προβλέψεις είναι ριψοκίνδυνες και ακόμα και οι δημοσκόποι κρατούν μικρό καλάθι για να μην εκτεθούν, ένεκα της ρευστής κατάστασης.

Δήμος Αθηναίων
Ο νυν Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θέλει την επανεκλογή του και δείχνει να βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, με αρκετή μάλιστα διαφορά από τους υπόλοιπους.
Για τη δεύτερη θέση που θα οδηγήσει στη μάχη της επόμενης Κυριακής παλεύουν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, επίσημη πρόταση της ΝΔ και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υψηλά ποσοστά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ενώ τις δικές του πιθανότητες διεκδικεί ο πρώην Δήμαρχος και βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης. Υποψήφιοι είναι επίσης, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σοφιανός από το ΚΚΕ και ο Βασίλης Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Δήμος Θεσσαλονίκης
Ακλόνητο φαβορί δείχνει ο Γιάννης Μπουτάρης που θέλει να ανανεώσει τη θητεία του. Αντίπαλοί του, μεταξύ άλλων, είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δελλής, πρόταση του ΚΚΕ και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Δήμος Πειραιά
«Ναυμαχία» στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με αντιπάλους τον νυν Δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο και τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού Γιάννη Μώραλη. Στο ψηφοδέλτιο αυτού μάλιστα συμπεριλαμβάνονται και οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Πέτρος Κόκκαλης.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά τον κ. Μιχαλολιάκο, ωστόσο, ενόψει και του δεύτερου γύρου, ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει. Σοβαρή υποψηφιότητα θεωρείται επίσης αυτή του Θοδωρή Δρίτσα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ κατεβάζει την Ελπίδα Παντελάκη και η Χρυσή Αυγή τον βουλευτή Νίκο Κούζηλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου