16.7.14

Οι παραλίες της έμπνευσης και της προόδου… Αν δούμε το ζήτημα με κάπως φιλοσοφική διάθεση, σ’ αυτόν τον κόσμο όλα έχουν δοκιμαστεί και όλα έχουν αποτύχει.
Κατά συνέπεια, σωστά μας προτρέπει ο Μπέκετ από το τελευταίο κείμενο που έγραψε: «Δοκίμασε ξανά. Αποτύγχανε ξανά. Αποτύγχανε καλύτερα».
Και σωστά, επίσης, κάνει την προτροπή πράξη ο πρόεδρος Αλέξης των Τσιπριστών/Λαφαζανιστών, ο οποίος, αφού απέτυχε να συμπήξει ευρύ λαϊκό μέτωπο για τη λεγόμενη Μικρή ΔΕΗ, επιχειρεί το ίδιο για το ζήτημα των αιγιαλών.
Προσκαλεί, λοιπόν, σήμερα τους πάντες («κοινωνικές οργανώσεις και δίκτυα, επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, πολιτικές δυνάμεις και κόμματα» αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση) σε μια συνάντηση «διαλόγου και συντονισμού», με σκοπό να αποτραπεί η «πλήρης εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση εκτεταμένων παράκτιων περιοχών της χώρας», την οποία προωθεί -ποιος άλλος;- η ξενόδουλη και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.Το θέμα είναι εξόχως σημαντικό, διότι αφορά τον πυρήνα της ιδεολογίας που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ (Τ/Λ-Λ/Τ) και ο Τσίπρας ― πώς, δηλαδή, θα ζούμε χωρίς να δουλεύουμε ή έστω παριστάνοντας ότι δουλεύουμε, ενώ θα μας πληρώνουν κάποιοι άλλοι.
Στην πρώτη κιόλας πρόταση της ανακοίνωσης του κόμματος για τη σημερινή εκδήλωση, τονίζεται ότι «οι ακτές και ο αιγιαλός αποτέλεσαν και αποτελούν (...) πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και προόδου». Ετσι είναι.
Στην Ελλάδα της πλαστής ευμάρειας, οι ρίζες της σύγχρονης Αριστεράς και της ιδεολογίας της βρίσκονται στον χαβαλέ, την αεργία, το ατελείωτο κουβεντολόι στο καφενείο και, φυσικά, στις παραλίες.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του ίδιου του προέδρου.
Είμαι βέβαιος ότι θα μιλήσει με γνώση του αντικειμένου, καθώς θα έχει μόλις επιστρέψει από τις παραλίες του Ρεθύμνου και της Νάξου, όπου πέρασε περίπου τρεις εβδομάδες.
Αποφεύγω να αναφερθώ στο διάστημα αυτό με τον όρο «διακοπές», όπως βλέπω να κάνουν άλλοι σχολιαστές, διότι όλοι θυμόμαστε ότι ο ίδιος ο Τσίπρας ήταν εκείνος που είπε στα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στη συνεδρίασή τους για την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωπαϊκών εκλογών, ότι «φέτος δεν έχει μπάνια», λόγω πολιτικών εξελίξεων.
Επομένως, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, η σχεδόν εικοσαήμερη παραμονή του προέδρου στις παραλίες ήταν αυτοψία στο πρόβλημα, την οποία πραγματοποίησε στο πλαίσιο της προπαρασκευής του για τη σημερινή ομιλία.
Κι αν πήρε μαζί στα νησιά την κυρία του και τα παιδάκια του, πού είναι το κακό; Το έκανε διότι ως καλός νεοκομμουνιστής έχει την υποχρέωση να τα εξοικειώσει από μικρά με τους κοινωνικούς αγώνες...

Στέφανος Κασιμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου