21.8.14

Το Ferguson του Missouri, και το δικαίωμα στην οπλοφορία…



Η δολοφονία (από αστυνομικό) του 18χρονου Αφροαμερικανού Michael Brown προκάλεσε οργή και ταραχές στη κωμόπολη Ferguson του Missouri.
Παράλληλα έδωσε το έναυσμα για έντονες συζητήσεις σε ολόκληρη την Αμερική, όσον αφορά στη «ρατσιστική» αμερικανική αστυνομία, καθώς και στην αυξανόμενη στρατιωτικοποίησή της, ειδικά μετά την 9/11.



Πρόκειται για σημαντικές για τους Αμερικανούς συζητήσεις, που όμως αγνοούν κάτι το βασικό: τον ρόλο των όπλων στην αντιπαλότητα μεταξύ αστυνομίας και κοινοτήτων όπως είναι το Ferguson…


Το πρόβλημα της αστυνομίας μεγεθύνεται εξαιτίας του ότι ο αμερικανικός πληθυσμός είναι βαριά οπλισμένος.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία, υπολογίζεται πως κυκλοφορούν στις ΗΠΑ περίπου 320 εκατομμύρια όπλα, δηλαδή ένα για κάθε κάτοικο.
Συνηθίζουμε να λέμε ότι η Αμερική διέπεται από μια κουλτούρα των όπλων, που άλλοι επικροτούν, και άλλοι κατακρίνουν.
Όποια άποψη και να έχει ο καθένας μας, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα όπλα υπάρχουν σε κάθε κοινότητα της χώρας από τα μικρά χωριά ως τις μεγάλες πόλεις.
Ούτε μπορούμε να αρνηθούμε τις επιπτώσεις των άπειρων όπλων του πληθυσμού, στον τρόπο που αντιδρά η αστυνομία.
Επειδή ακριβώς κυκλοφορούν τόσα όπλα, οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται να φοβούνται τους πολίτες, που υποτίθεται ότι προστατεύουν και υπηρετούν.
Κάθε φορά που ένας αστυνομικός σταματάει ένα όχημα, τρέμει με το ενδεχόμενο ο οδηγός να στρέψει κάποιο όπλο εναντίον του.
Στις αστυνομικές ακαδημίες, οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται πως οι δολοφόνοι αστυνομικών χρειάζονται μόνο δυο πράγματα: Την θέληση να σκοτώσουν, και μια ευκαιρία για να το κάνουν.
Για την θέληση, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ο αστυφύλακας.
Δεν μπορεί να γνωρίζει τι σκέφτεται ο άλλος. Μπορεί όμως να μειώσει την δυνατότητα ευκαιρίας, αν είναι καλά προετοιμασμένος και γρήγορος στις αντιδράσεις του.
Σε πολλά αστυνομικά τμήματα η καθημερινή εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει αναπαραστάσεις με υψηλής τεχνολογίας βίντεο, όπου οι αστυνομικοί μπαίνουν στη θέση του θύματος, σε αληθοφανείς καταστάσεις.
Οι εκπαιδευόμενοι βλέπουν βίντεο από την οπτική γωνία του αστυνομικού που ελέγχει κάποιον ύποπτο, ο οποίος είναι οπλισμένος, και καλούνται να αντιδράσουν ανάλογα.
Η όλη εκπαίδευση έχει σκοπό να ετοιμάσει τους αστυνομικούς για μια σταδιοδρομία στους δρόμους, όπου οι περισσότεροι πολίτες είναι οπλισμένοι, και όπου οι ίδιοι θα πρέπει να αποφασίζουν και να αντιδρούν σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Με άλλα λόγια, οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται να είναι πάντα σε εγρήγορση, μη τυχόν και τους πυροβολήσουν.
Τα πραγματικά γεγονότα στο Ferguson είναι ακόμη θολά, αλλά οι διαδηλώσεις οφείλονται στην γενικότερη αντίληψη της παρενόχλησης των φυλετικών μειονοτήτων από πλευράς αστυνομίας.
Οι κοινότητες που έχουν έντονα μειονοτικά στοιχεία γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι φυλετικές προκαταλήψεις σε συνδυασμό με φοβισμένους αστυνομικούς, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα.
Αν και αδικαιολόγητα, τα ρατσιστικά στερεότυπα είναι λογικά και προβλέψιμα για τους αστυνομικούς, λόγω των όσων αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Είναι εκπαιδευμένοι να μην εμπιστεύονται κανέναν, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών με τους οποίους συναλλάσσονται είναι νομοταγείς. Λογικά όμως στηρίζονται στα ρατσιστικά τους στερεότυπα όταν καλούνται εν ώρα υπηρεσίας να αντιδράσουν άμεσα σε μια πιθανή απειλή.
Εκεί ψάχνουν για «συντομεύσεις» ώστε να απλοποιήσουν αποφάσεις που λαμβάνονται υπό πίεση.
Αυτά όμως τα στερεότυπα είναι πολλές φορές παραπλανητικά, και έχουν να κάνουν με τις διάφορες προσωπικές προκαταλήψεις του συγκεκριμένου αστυνομικού.
Παράλληλα τους θέτουν και σε κίνδυνο, αφού πολλές φορές δεν βρίσκονται σε εγρήγορση απέναντι σε πολίτες που δεν ταιριάζουν με αυτά.
Μια άλλη συζήτηση που άνοιξε με αφορμή το Ferguson είναι η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της αμερικανικής αστυνομίας, που όμως οφείλεται στο ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι ήδη βαριά οπλισμένος.
Οι αύρες της αστυνομίας, το σύμβολο της καταστολής, αγοράστηκαν εξαιτίας της απειλής των οπλισμένων διαδηλωτών.
Οι αστυνομίες της χώρας εξοπλίζονται με πλήθος οπλικών συστημάτων, αφού αυτό το έχουν ήδη κάνει οι κακοποιοί.
Για κάποιους Αμερικανούς ένα πολεμικό όπλο είναι απλά ένα διασκεδαστικό παιχνίδι στο σκοπευτήριο. Για τους αστυνομικούς όμως, είναι μια σοβαρή απειλή. Επειδή λοιπόν τα πολλά όπλα που κυκλοφορούν στην Αμερική είναι η πηγή των προβλημάτων της αστυνομίας, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός τους θα λύσει το πρόβλημα. 



Θα πρέπει, λένε, να αυξηθούν οι έλεγχοι αυτών που αιτούνται άδεια οπλοφορίας, έτσι ώστε να μειωθούν οι αριθμοί των εν δυνάμει δολοφόνων των αστυνομικών και των πολιτών.
Ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολεμικών όπλων θα μειώσει, λένε, την ανάγκη του εξοπλισμού της αστυνομίας με παρόμοια όπλα.
Μια τέτοια λύση όμως δεν είναι πανάκεια και θα έπρεπε να είμαστε πιο ρεαλιστές όσον αφορά στο τι μπορούμε να πετύχουμε σε αυτό τον τομέα. Και δεν είναι απλά ένα πολιτικό ζήτημα, που έχει να κάνει με ψήφους υπέρ ή κατά, αλλά κυρίως πρακτικό.
Με τόσα όπλα ήδη στη κυκλοφορία, θα περάσει πολύς καιρός μέχρι οι αστυνομικοί στους δρόμους να πάψουν να φοβούνται.
Οι Αμερικάνοι γενικά υποστηρίζουν την ελεύθερη οπλοκατοχή, και το δικαίωμα αυτό το εγγυάται το Σύνταγμα της χώρας.
Υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα όσον αφορά στο αμερικανικό αυτό δικαίωμα, όπως το ότι οι πολίτες μπορούν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους απέναντι στους εγκληματίες.
Όμως η περίπτωση του Ferguson μας θυμίζει ότι ένας βαριά οπλισμένος πληθυσμός, επηρεάζει ανάλογα και την αστυνόμευσή του…

 Adam Winkler

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου