19.9.14

Περιστέρη: «Βουρκώσαμε, μας πιάσαν τα κλάματα...».



«…Ήμασταν βουρκωμένοι, όχι μόνο εγώ αλλά και οι εργάτες, όλοι όσοι δουλεύουμε εκεί, όταν βλέπαμε σιγά-σιγά να βγαίνουν τα κεφαλάκια, μας πιάσαν τα κλάματα, ήταν επόμενο…» είπε χτες συγκινημένη η αρχαιολόγος Κατερίνη Περιστέρη και δήλωσε απόλυτα δικαιωμένη για τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη που έχει βρει με την ομάδα της.




«Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένη γιατί πάντα έλεγα ότι είναι ότι είναι ταφικός περίβολος και μερικοί αρχαιολόγοι με κοιτάγανε με μισό μάτι.. Αισθάνομαι πραγματικά απόλυτα δικαιωμένη που βγαίνει και ένας τέτοιος τάφος που ακόμα προχωρούμε και έχουμε πολλά να δούμε από αυτόν» είπε.




«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο», ανέφερε η ίδια, πασιφανώς ενοχλημένη με ορισμένους συναδέλφους της που «βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο».
Είναι η πρώτη φορά που η κ. Περιστέρη βγαίνει η ίδια και μιλά τόσο ξεκάθαρα, με εξαίρεση την ανοιχτή επιστολή που είχε απευθύνει την περασμένη Παρασκευή, ως απάντηση σε όσα υποστήριζε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε σχέση με τον επικοινωνιακό χειρισμό της ανασκαφής.
Αναφερόμενη, μάλιστα, ακριβώς στην επικοινωνιακή διάσταση της ανασκαφής, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα δελτία Τύπου που βγαίνουν σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Αννα Παναγιωταρέα, που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους.
Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν;
Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους.
Για εμάς είναι καλό η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί».
Ενδιαφέρον, τέλος, έχει η δήλωση της κ. Περιστέρη ότι η η ανασκαφή γίνεται όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας αλλά «για το καλό αυτού του τόπου», σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες εντός του τύμβου, καθώς αναμένεται σύντομα η αφαίρεση λίθων από τον τοίχο σφράγισης μπροστά από τις δύο Καρυάτιδες, που θα αποκαλύψει και το κάτω τμήμα των αγαλμάτων, πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η απομάκρυνση του χώματος τόσο εξωτερικά του τύμβου, όπου και έχει συσσωρευθεί τις τελευταίες μέρες μεγάλος όγκος γαιών, όσο και εσωτερικά του τύμβου, συνεχίζεται αλλά είναι μια αργή και επίπονη διαδικασία, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν μέσα στο μνημείο.
Για «συνθήκες σπηλαίου» έκανε λόγο η κ. Περιστέρη συγκεκριμένα, που ανάγκασαν τους ανασκαφείς να αναθεωρήσουν τον τρόπο εισόδου σε αυτόν τον χώρο.
Αντί να μπουν από την οπή που υπήρχε στο διαφραγματικό τοίχο, θα προσπαθήσουν να μπουν από την είσοδο που υπάρχει κάτω από τον τοίχο. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο προφανώς είναι η αφαίρεση του χώματος που βρίσκεται μπροστά από τον τοίχο.
Ενδεικτικό των ρυθμών με τους οποίους προχωρά η ανασκαφή είναι ότι μέχρι χτες είχαν προχωρήσει 30-40 πόντους σε βάθος.

Χάιδω Σκανδύλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου