5.10.14

Ποιος; Γιατί;



Ποιος να είναι άραγε ο «ένοικος» του τύμβου της Αμφίπολης;
Ποιος θα αντικαταστήσει τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο;
Εκλογές φέτος, του χρόνου ή το 2016;
Σαμαράς ή Τσίπρας;
Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;




Ολα αυτά τα ερωτήματα που καθημερινά πλανώνται στον ουρανό της Ελλάδας εδώ και μήνες και –όπως φαίνεται- για μήνες, έχουν το καθένα το δικό του ενδιαφέρον. Κάπως μεγαλύτερο στο καφενείο, πολύ λιγότερο στην πραγματικότητα της καθημερινότητας και του πεζοδρομίου.
Εκεί, στην αληθινή ζωή, άλλα είναι που κυριαρχούν…


Η αγωνία των ανέργων, η απελπισία των συνειδητοποιημένων νέων και η απογοήτευση των 50άρηδων, που πίστεψαν επιπόλαια ότι η γενιά τους –σε αντίθεση με όλους τους παλαιότερους- δε θα δει «τη ζωή να γυρνάει πίσω».
Οι μακροχρόνια άνεργοι είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της κρίσης.
Οπως και γενικότερα ο κόσμος της εργασίας, που μόνο απώλειες «μετράει» εδώ και πέντε χρόνια. Αλλά –κακά τα ψέματα- άλλο λίγα, άλλο καθόλου.
Αλλο πάω σε μια δουλειά που πέρα από τα χρήματα μου προσφέρει την όποια δημιουργικότητα και κοινωνικότητα, και άλλο κάθομαι σπίτι ή περιφέρομαι άσκοπα στους δρόμους.
Για τη νεολαία, οι δυσκολίες αρχίζουν από τη στιγμή που θα το αποφασίσει κάθε παιδί.
Με δεδομένη την προστατευτικότητα της ελληνικής οικογένειας, σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι τα 30 ή και παραπάνω δεν έχουν εμφανές πρόβλημα να τρώνε τα έτοιμα.
Οταν, όμως, είτε αυτά τα έτοιμα δεν υπάρχουν, είτε το μυαλό δουλεύει, είτε το φιλότιμο κινητοποιεί τα ζόρια αρχίζουν από την πρώτη ημέρα στο πανεπιστήμιο. Το πρώτο πτυχίο είναι, πλέον, κάτι σαν απολυτήριο λυκείου και το μεταπτυχιακό στο εξωτερικό μονόδρομος επαγγελματικής επιβίωσης.
Τα βάσανα ξεκινούν από νωρίς, διότι ακόμη και η πνευματική και ψυχική προετοιμασία για την έξοδο από τη σιγουριά του τόπου του είναι για έναν άνθρωπο ψυχοφθόρα.
Οσο για τους 50ρηδες που όταν καβαντζάρισαν τα 40 πίστεψαν πως «καθάρισαν» και το έριξαν στις μπίρες και το Τσάμπιονς Λιγκ είναι, επίσης, στριμωγμένοι.
Τα χρόνια δε γυρνάνε πίσω.
Γιατί με όλα αυτά δεν ασχολείται κανείς πρωθυπουργός, υπουργός ή επίδοξος σωτήρας;

Γιώργος Μητράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου