24.11.14

Μέρκελ εναντίον … Παλαιστίνης!



Σε περίπτωση που τεθεί θέμα ομόφωνης  αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως αυτόνομου κράτους και από τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι βέβαιο ότι η Μέρκελ θα ασκήσει βέτο.



Βερολίνο- Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή απέρριψε την ιδέα της μονόπλευρης αναγνώρισης της Παλαιστίνης, ισχυριζόμενη ότι οι Παλαιστίνιοι και το Ισραήλ μπορούν να βρούνε λύση στη μακρόχρονη διένεξη τους μόνο μέσα από τις διαπραγματεύσεις...


Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Charles Michel, τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η αρμονική συνύπαρξη των δύο κρατών, του Ισραήλ και του μελλοντικού κράτους της Παλαιστίνης.
Από την  άλλη, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου δήλωσε ότι το Βέλγιο διάκειται ευμενώς προς τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους ,αλλά το θέμα είναι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή προς τούτο. Τόνισε επίσης την ανάγκη για κοινή γραμμή όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την περασμένη Τρίτη, οι Ισπανοί νομοθέτες προέτρεπαν την κεντρική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη.
Η ως άνω συμβολική κίνηση, υποστηρίχθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας.
Τον προηγούμενο μήνα, παρόμοιες φωνές ακούστηκαν τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στην Ιρλανδία.
Επιπλέον, η Σουηδική Κυβέρνηση αναγνώρισε τον περασμένο μήνα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, με την υπουργό των Εξωτερικών Margot Wallstrom να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή της Σουηδίας πρέπει να κινητοποιήσει την παγκόσμια διπλωματία προκειμένου να τερματιστεί η πολύχρονη διαμάχη μεταξύ των δύο μερών.
 Το Ισραήλ από τη μεριά του, ανακάλεσε τον πρεσβευτή του μετά τη στάση της Σουηδίας, δηλώνοντας ότι η εν λόγω απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις.
Οι Παλαιστίνιοι  χαιρέτησαν την κίνηση της Σουηδίας, καλώντας και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.
Οι Παλαιστίνιοι αναζητούν στέγη στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα τους. Με τον πόλεμο του 1967, το Ισραήλ κατέλαβε όλες τις ανωτέρω περιοχές.
Εδώ και πολλά χρόνια καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να εξευρεθεί βιώσιμη λύση, αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.
Η τελευταία απόπειρα να βρεθεί λύση, κατέρρευσε τον περασμένο Απρίλιο.
Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τώρα ως μοναδική λύση την πίεση στην παγκόσμια κοινότητα για μονομερή αναγνώριση τους. Ήδη μέχρι σήμερα 135 χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένων πολλών χωρών της  Ανατολικής Ευρώπης που προέβησαν στην κίνηση αυτή πριν γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απόδοση: Sensei Yoko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου