30.1.15

Επικίνδυνο μπρα ντε φερ με τις αγορές.



 Τα κάστρα συνήθως πέφτουν από μέσα. Και αυτό κινδυνεύει να πάθει η χώρα.
Το οικοδόμημα δεν κλονίζεται επειδή κάποιοι μας επιτίθενται, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τους δανειστές, δεν έχουν αρχίσει τίποτε ζουρνάδες και νταούλια. Οι... μουσικές έρχονται από το εσωτερικό.
Κλονίζεται επειδή κάποιοι απογοητεύονται και αποχωρούν...
Και αποχωρούν μαζικά ωσάν να μην υπάρχει αύριο.



Γι΄ αυτό καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές, γι΄ αυτό κατακρημνίζονται όσες μετοχές συνδέονται με το Δημόσιο.
Και γι΄ αυτό δεν αγγίζει κανείς τα ελληνικά ομόλογα που εμφανίζουν αποδόσεις τριτοκοσμικών χωρών.
Και όλα αυτά δεν συμβαίνουν γιατί υπάρχει κάποιο ανθελληνικό σχέδιο. Συμβαίνουν γιατί υπάρχει ανασφάλεια...



Το χρηματιστήριο κατέρρευσε με απώλειες 9,24% στον απόηχο των δηλώσεων των νέων υπουργών κατά την παραλαβή των υπουργείων τους, ενώ οι τραπεζικές μετοχές απώλεσαν μέσα σε 3 συνεδριάσεις από τις εκλογές και μετά το 43% της αξίας τους ή κάπου 7,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στο 17% για το τριετές και στο 10,5% για το δεκαετές.
Δυστυχώς είναι σαφές ότι στο πρώτο αυτό μπρα ντε φερ κυβέρνησης – αγορών, με αφορμή τις πρώτες κυβερνητικές δηλώσεις, τα funds που ασφαλώς... διαφωνούν σαρώνουν. Και ο κίνδυνος να προκληθούν σοβαρότατοι και μη αναστρέψιμοι τριγμοί πριν καν ακόμη ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση με τους Ευρωπαίους, είναι παραπάνω από ορατός.
Τα πρώτα δείγματα γραφής, με την ακύρωση διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων (πχ ΟΛΠ), την αναγγελία επαναπροσλήψεων, αλλά και η συγκρουσιακή διάθεση έναντι της Ευρώπης με αφορμή το κείμενο για τη Ρωσία, δημιούργησαν έντονο προβληματισμό ακόμη και σε πλευρές που μέχρι τώρα τηρούσαν μάλλον παθητική στάση. Θεωρώντας ίσως ότι όσα είχαν ακούσει στο Λονδίνο δεν θα εφαρμόζονταν. Όμως τώρα διαπιστώνουν ότι μεταξύ των τότε δηλώσεων και των σημερινών πρώτων μηνυμάτων, υπάρχει... συνέπεια.
Προβληματισμό φυσικά προκαλεί και η έντονη φημολογία για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Όχι τόσο για θα αλλάξουν τα πρόσωπα, άλλωστε αυτό σε ένα βαθμό ήταν ίσως και αναμενόμενο ότι θα γίνει. Αλλά γιατί κυρίως οι αλλαγές θα συνοδεύονται από μεγαλύτερο και ασφυκτικότερο έλεγχό τους από το κράτος, γεγονός που ασφαλώς δεν ενθουσιάζει τους ξένους μετόχους.
Όλα αυτά συμβάλουν ώστε οι ξένοι επενδυτές να οδηγούνται  στην απόφαση να αποφύγουν ανεξαρτήτως κόστους το όποιο ρίσκο μπορεί να τους συνδέει με τη χώρα.
Βεβαίως, επειδή στην... αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, αναμένουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει τις συναλλαγές, ιδίως στις τραπεζικές μετοχές για να διαπιστωθεί αν και σε ποιο βαθμό υπάρχει υποτιμητική κερδοσκοπία.
Καλό θα είναι να ασχοληθεί λίγο και με κάτι ουσιώδες η Ε.Κ. τώρα που τέλειωσαν οι προεκλογικές δεξιώσεις σε εκπροσώπους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Τέλος πάντων, αυτό ίσως και να έχει μικρή σημασία.
Η ουσία είναι ότι όταν αρχίζουν να πέφτουν τα πρώτα κομμάτια ενός ντόμινο, συνήθως παρασύρουν και τα υπόλοιπα.
Και εδώ έχει αρχίσει η πτώση. Χρηματιστήριο, ομόλογα και μένει να δούμε τι ακολουθεί...

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου