30.1.15

Ο «χρήσιμος ηλίθιος» της Μέρκελ;



Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
To πρωτοσέλιδο του σημερινού  Economist, του κορυφαίου πολιτικού περιοδικού παγκοσμίως,  απεικονίζει την Ελλάδα σαν  να έχει πάρει το όπλο της. 
Μισόγυμνη κι ακρωτηριασμένη, η  Ελλάδα προκαλεί σε μονομαχία την Άνγκελα Μέρκελ. “Go ahead Angela, make my day” είναι ο τίτλος.




Εμμέσως πλην σαφώς, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος ακόμα και να «σκοτώσει» το νόμισμα-τέρας που ονομάζεται ευρώ, αν η κακιά μητριά της Ευρωζώνης που ονομάζεται Γερμανία δεν σταματήσει να κακομεταχειρίζεται τα παιδιά της…



Να σε παρουσιάζουν  ως τσαμπουκά κι έτοιμο για πιστολίδι με άλλες χώρες δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Σίγουρα βέβαια πολλοί συμπατριώτες μας κολακεύονται, γουστάρουν. Όχι μόνο γιατί έχουμε μάθει  πως το ΟΧΙ ήταν  η μέγιστη στιγμή δόξας, όσο κι αν μετά καταστραφήκαμε. Αλλά και γιατί και ο Αλέξης και αρκετοί που τον στηρίζουν ή τον ψήφισαν στοιχηματίζουν πως η Γερμανία μπλοφάρει.
Αν δεν μας διαγράψει το χρέος και δεν στηρίξει τις τράπεζες μας τι θα κάνει; Θα μας πετάξει έξω από το ευρώ; 
 Όχι βέβαια, φοβάται. Τι φοβάται η Γερμανία σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό;
Πως θα καταστραφούμε εμείς μεν, αλλά θα συμπαρασύρουμε κι όλη την Ευρωζώνη στον όλεθρο.
«Πυρηνικό όπλο» είχε χαρακτηρίσει το ευρώ προεκλογικά ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ένα όπλο που μπορεί να καταστρέψει και εμάς και τους εταίρους μας αν δεν υποχωρήσουν.
Κι αν χάσουμε το στοίχημα; Κι αν δεν μπλοφάρει η Γερμανία;
Δεν είναι άλλωστε απίθανο.
Το να μη θέλουν να δοθεί το κακό παράδειγμα με το να υποχωρήσουν δεν είναι αμελητέο.
Ο ηθικός κίνδυνος για τη Γερμανία είναι μεγάλος. Αν χαρίσουμε χρέη στην Ελλάδα, αν συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε ενώ τόσο ανοιχτά μας πάει κόντρα και μας προκαλεί μάλιστα με μια νέα θάλασσα παροχών, γιατί να μην ακολουθήσει μετά κι η Ισπανία κι η Ιταλία και η Γαλλία;
Το πείραμα του ευρώ είναι πια κι ένα πείραμα Οικονομικής Ένωσης, όχι μόνο Νομισματικής.
Χωρίς κάποια μορφής δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς κεντρική οικονομική διακυβέρνηση το ευρώ πολύ απλά θα καταρρεύσει, όσο χρήμα κι αν τυπώσει ο Ντράγκι. Δεν λέγεται ΝΑΙ σε όλα η Ευρωζώνη ούτε ΝΕ, ΟΝΕ λέγεται. Δεν αρκεί το κοινό νόμισμα σκέτο.
Αντίθετα, αν διαβάζει κανείς Financial Times, Spiegel, Die Welt και Eurointelligence, πιο πιθανό μοιάζει να αποφασίσει να μας πετάξει η Γερμανία έξω από το ευρώ παρά να μας κρατήσει εδώ που φτάσαμε. Να μας χρησιμοποιήσει ως ΤΟ παράδειγμα κακού μαθητή, ΤΟ παράδειγμα κακού εταίρου, ώστε να συμμορφωθούν και οι υπόλοιποι στη Γαλαρία της Ευρωζώνης, οι Ιταλίες κι οι Ισπανίες.
Το πολύ πολύ, μέχρι να μας πετάξουν έξω, και αφού μας πετάξουν έξω, να ενισχύσουν τα «τείχη» του κοινού νομίσματος ώστε να αντέξει τις πιέσεις, τυπώνοντας χρήμα, για να κατευνάσει και τους υπολοίπους.
Το ότι ανακοινώθηκε η ποσοτική χαλάρωση από τον Ντράγκι 3 μέρες μόνο πριν τις ελληνικές εκλογές δεν είναι βέβαιο πως ήταν σύμπτωση.
Ο νέος μας πρωθυπουργός λοιπόν, εκτός από τσαμπουκάς και πιστολέρο, μπορεί να αποδειχθεί και ο «χρήσιμος ηλίθιος» της Μέρκελ. Καλοπροαίρετος ο ίδιος, ειλικρινά πιστεύοντας πως μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη προς όφελος της Ελλάδας με εκβιασμούς, πιστόλια και πυρηνικά όπλα.
Αλλά και αφελής...
Γιατί αν δεν μπλοφάρει η Άνγκελα μπορεί να του απαντήσει απλά, «go ahead Alexis, you make my day!”

Γιώργος Νικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου