24.1.15

Τα μποφόρ της προόδου…



Προσκεκλημένος στη θεματική εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προχθές το βράδυ, είχα την ευκαιρία να πληροφορηθώ ορισμένες πτυχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετανάστευση.
Τις ανέπτυξε από το μετερίζι εκείνο η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου.




Βασική θέση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου είναι ότι στους πρόσφυγες πρέπει να παρέχεται άσυλο (βλ. σχετική επιχειρηματολογία στις «Ικέτιδες» του Αισχύλου) ενώ για τους μετανάστες θα πρέπει να ισχύει κάποιο ειδικό καθεστώς. Το ουσιώδες είναι ότι ο διαχωρισμός πρέπει να γίνεται εκ των προτέρων, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτος διάβαση των προσφύγων από τα σύνορά μας. Στην, εύλογη ή όχι, απορία πώς θα γίνεται αυτός ο έλεγχος, η κ. Χριστοδουλοπούλου απήντησε πως υπάρχουν τρόποι.
Εξάλλου, όπως τόνισε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Κικίλια, ο οποίος ήταν παρών, υπάρχει νόμος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον οποίον οφείλει να σεβαστεί…



Δυστυχώς, ο αμείλικτος τηλεοπτικός χρόνος δεν της επέτρεπε να εκθέσει τον τρόπο διαχωρισμού, οπότε και αναγκάστηκα να χάσω τον ύπνο μου για να τον συλλάβω αυτοσχεδιάζοντας μεν, προσπαθώντας όμως να κρατηθώ όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα.
Ας πούμε ότι ειδοποιείται το Λιμενικό πως ανοιχτά της Λέσβου πλέει πλοιάριο γεμάτο ανθρώπους. Ερωτά εάν πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες και σε περίπτωση που δεν πάρει μια ξεκάθαρη απάντηση, στέλνει άκατο με περίπολο για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Είναι τρεις η ώρα το πρωί και η ηρεμία της θάλασσας την οποία χαϊδεύει με τους ασημένιους κρυστάλλους της η σελήνη κάνει τις συνθήκες ιδανικές.
Οι λιμενικοί, μόλις προσεγγίσουν το πλοιάριο, κατόπιν συνεννοήσεως με τους διακινητές, ζητούν από τους ταλαίπωρους να δηλώσουν την ιδιότητά τους.
Αμέσως μετά τους παρουσιάζουν υπεύθυνες δηλώσεις, τις οποίες και καλούνται να υπογράψουν, είτε στην αγγλική, είτε στη νοηματική, είτε με έναν απλό σταυρό.
Η συνέχεια είναι τόσο απλή που δεν χρειάζεται να την περιγράψω καν.
Αν μαίνονται τα μποφόρια και ο Ποσειδών ξεσηκώνει το Αιγαίο με το γεροντικό του πείσμα, οι λιμενικοί οφείλουν να βρουν σταθερό σημείο, εν ανάγκη δε να προσφέρουν και τις στιβαρές τους πλάτες, ούτως ώστε να επιτευχθεί η υπογραφή των υπευθύνων δηλώσεων. Τόσο απλά…
Του ανθρωπιστικού δεσμού λυθέντος κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο κ. Απόστολος Λακασάς, δαιμόνιος ρεπόρτερ της «Καθημερινής» επί θεμάτων παιδείας, με ενημέρωσε ότι η κ. Θεανώ Φωτίου δήλωσε τα εξής:
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αναγνωρίζεται ως πολύτιμο κοινωνικό κεφάλαιο η προϋπηρεσία των φροντιστών.
Υποκλίνομαι στην ειλικρίνειά της. Πρώτον, αναγνωρίζει τη συμβολή των φροντιστηρίων στη δημόσια δωρεάν παιδεία και, δεύτερον, δεν μας ταλαιπωρεί με τις κορώνες περί κατάργησης της παραπαιδείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η παραπαιδεία είναι πυλώνας της δημόσιας παιδείας, και μπράβο του, όπως μάλιστα η κ. Φωτίου είχε εκμυστηρευθεί στον κ. Λακασά παλιότερα, σε μια συνάντηση στο εξοχικό κέντρο της πρωτεύουσας «Αγροτέρα», στόχος είναι να προσληφθούν όλοι οι φροντιστές στο Δημόσιο και να αναγνωρισθεί η προϋπηρεσία τους.
Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα καταργήσει τους φύλακες στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, όπου ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον κ. Λοβέρδο, για να διευκολυνθεί η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών όπως στο Πανεπιστήμιο.
Επειδή, δε, αντιλαμβάνομαι πως πολλοί από εσάς ανησυχείτε για την πορεία της οικονομίας μετά τις εκλογές, θέλησα να σας καθησυχάσω ότι τουλάχιστον δύο τομείς της δημόσιας ζωής, η παιδεία και το μεταναστευτικό, ο λαός θα τους εμπιστευθεί σε χέρια κυριών που ξέρουν να δίνουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα.

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου