6.2.15

American Sniper….



Τη ταινία American Sniper σίγουρα θα την έχετε ακουστά, ή μπορεί και να την έχετε ήδη δει.
Πάει για πολλά Όσκαρ, και βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του πρώην Αμερικανού κομάντο και ελεύθερου σκοπευτή (των SEALs) Chris Kyle.
Που θεωρείται (λένε) ο πιο θανατηφόρος ελεύθερος σκοπευτής όλων των εποχών, έχοντας υπηρετήσει χρόνια ολάκερα στο πολεμικό πεδίο του Ιράκ.




Προσωπικά, επειδή μου αρέσουν τα περί ελεύθερων σκοπευτών, κομάντο, κλπ (μόνο εξ αποστάσεως βέβαια), έχω ήδη διαβάσει το βιβλίο, και δει τη ταινία.
Η οποία, αν και έχει σκηνοθέτη τον Clint Eastwood, που σαν ηθοποιός δεν έλεγε πολλά, αλλά σαν σκηνοθέτης σκίζει, εν τούτοις δεν μου πολυάρεσε.
Τέλος πάντων, περί γούστου…



Διαβάζω όμως ότι στη Βαγδάτη, το μοναδικό σινεμά της οποίας έπαιζε την εν λόγω ταινία, διέκοψε τις προβολές, επειδή αν και γέμιζε από θεατές, υπήρχαν αντιδράσεις, τόσο από τον κόσμο όσο και από την κυβέρνηση, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο απεικονίζονται οι Ιρακινοί.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ταινία θέλει όλους τους Ιρακινούς, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας να είναι … τρομοκράτες.
Σε αυτό συμφωνεί και ένας Ιρακινός ειδικός ασφάλειας, που έχει εργαστεί δίπλα στους Αμερικανούς στη Βαγδάτη.
Όπως λέει, «υπήρχαν πάρα πολλοί συμπατριώτες μου που αγαπούσαν τους Αμερικανούς και που ήθελαν να παραμείνουν εκεί, ώστε να αναδομηθεί η χώρα. Η ταινία όμως δεν δείχνει κάτι τέτοιο».
Από τη πλευρά της ιρακινής κυβέρνησης, λέγεται πως ένας αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού, ζήτησε από τον αιθουσάρχη να σταματήσει τις προβολές, αλλιώς ή θα φάει πρόστιμο, ή θα τον κλείσουν!
Πολλοί Ιρακινοί που είδαν την ταινία, θεωρούν πως απεικονίζει τους Αμερικανούς ως δυνατούς και ευγενείς, ενώ τους ίδιους ως άξεστους και βίαιους.
Παράλληλα, υπήρχαν και πάρα πολλά λάθη, όπως π.χ. το ότι στη ταινία φαίνεται η Αλ Κάιντα να δρα στη πόλη Σαντρ. Η οργάνωση όμως αυτή είναι Σουνίτικη, ενώ στη συγκεκριμένη πόλη οι Αμερικανοί πολεμούσαν αποκλειστικά τους Σιίτες.
Όπως και να έχει, μάλλον οι Ιρακινοί δεν θα έχουν πλέον την ευκαιρία να δουν μια ταινία, όπου  ένας «ήρωας» Αμερικάνος, σκοτώνει τους συμπατριώτες τους σαν μύγες.
Όσον αφορά στον ίδιο τον «ήρωα», στο βιβλίο του αναφέρεται ως ο πιο «πετυχημένος» ελεύθερος σκοπευτής όλων των εποχών!
Είναι όμως αυτό αλήθεια;
Όχι, αν πιστέψουμε κάποιες βρετανικές αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο πιο θανατηφόρος ελεύθερος σκοπευτής ever, είναι ένας δεκανέας του Βασιλικού Ναυτικού, που ακόμη υπηρετεί, και που έχει 173 καρατσεκαρισμένους θανάτους στο ενεργητικό του. Οι πιο πολλοί στην περιοχή Χελμούτ, μεταξύ 2006 και 2007.
Λέγεται μάλιστα ότι μέσα σε μια μόνο ημέρα είχε πετύχει (και σκοτώσει) 90 εχθρούς!
Ο Chris Kyle έχει επίσημη αναγνώριση για 160 επιτυχίες, αν και ο ίδιος στο βιβλίο του υποθέτει πως συνολικά πρέπει να σκότωσε περισσότερους από 250 αντιπάλους.
Να θυμίσω εδώ ότι ο Kyle δολοφονήθηκε πρόσφατα, στα 40 χρόνια του, όχι στο Ιράκ, αλλά στην πατρίδα του, από έναν νεαρό βετεράνο με ψυχολογικές διαταραχές, τον οποίο ο ίδιος βοηθούσε να ξεπεράσει τα προβλήματα του.
Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί δεν δίνουν στη δημοσιότητα το όνομα του δεκανέα, φοβούμενοι επιθέσεις εκδίκησης εις βάρος του από εξτρεμιστές Μουσουλμάνους.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η ταινία πάει για εισπρακτικό ρεκόρ, αφού μόνο το τελευταίο διήμερο έβγαλε $31 εκατομμύρια δολάρια.
Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

S. A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου