24.2.15

Προπαγάνδα και … προφυλακτικά.



Πόσο συνηθισμένο είναι ένα «καθωσπρέπει» ειδησεογραφικό πρακτορείο, όπως το Bloomberg, να δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Το πακέτο προφυλακτικών των 755 δολαρίων είναι η τελευταία έλλειψη αξιοπρέπειας στη Βενεζουέλα»;
 Σίγουρα καθόλου συνηθισμένο.




Το αποκορύφωμα μιας άθλιας προπαγάνδας, θα πουν οι θιασώτες του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».
Το πρακτορείο, όμως, αναφέρει στοιχεία.
Επικαλείται την ιστοσελίδα MercadoLibre που αναφέρει ότι χρησιμοποιείται από τους Βενεζουελάνους για να αποκτήσουν σπάνια προϊόντα…





Εκεί βρίσκουμε ότι ένα πακέτο προφυλακτικών κοστίζει 4.760 μπολίβαρ, που σημαίνει 755 δολάρια, σύμφωνα με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, και ισοδυναμεί με το 85% του βασικού μισθού των 5.600 μπολίβαρ!
Στη μαύρη αγορά, όμως, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Οσοι έχουν δολάρια μπορούν να προμηθευτούν τα προφυλακτικά στην τιμή των 25 δολαρίων το πακέτο, αντί των 21 που πωλούνται στις ΗΠΑ!
Για να μην κατηγορηθούμε για οικονομική… πορνογραφία, ξεκαθαρίζουμε ότι η σπέκουλα με τα προφυλακτικά που κάνουν τα δυτικά πρακτορεία σίγουρα καθοδηγείται από την αντι-τσαβική προπαγάνδα που τόσα χρόνια με μανία υπηρετούν. 
Ομως τα προφυλακτικά δεν είναι τα μοναδικά προϊόντα των οποίων οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Αυτό δεν προκύπτει από τα δυτικά πρακτορεία, αλλά από την ίδια την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (INE) στους πίνακες του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή  (ΔΤΚ) που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της! 



Σύμφωνα με τους πίνακες αυτούς ο ΔΤΚ τον Γενάρη του 2014 τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το 2007, ενώ τον περασμένο Νοέμβρη ήταν σχεδόν οκταπλάσιος! Δηλαδή μόνο μέσα στο 2014 ο ΔΤΚ διπλασιάστηκε.
Δεν προκαλεί τουλάχιστον μειδίαμα όταν διαβάζει κανείς στα φιλοτσαβικά πρακτορεία ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τον βασικό μισθό κατά 15%;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου