16.2.15

Νέα δεδομένα στην νοσηλεία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.Ποιος ωφελείται;

Νέα δεδομένα στη νοσηλεία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, επιχειρεί να διαμορφώσει το υπουργείο Υγείας.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε στο “Βήμα της Κυριακής” ότι επανεξετάζονται θέματα, όπως οι συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε το δημόσιο να πληρώνει μόνο πράξεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ.
Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στο καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα και θα ισχύει τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου, οπότε λήγουν οι συμβάσεις του Οργανισμού με το σύνολο των παρόχων, όπως και τις ιδιωτικές κλινικές.
Δεν επιτρέπει, δε, στους ασφαλισμένους να επιλέγουν μεταξύ συμβεβλημένης ιδιωτικής κλινικής και νοσοκομείου όταν έχει ανάγκη νοσηλείας…

Το υπουργείο Υγείας φέρεται διατεθειμένο να καλύπτει νοσήλια στον ιδιωτικό τομέα, μόνον εφόσον το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας του ασφαλισμένου δεν αντιμετωπίζεται σε δημόσιο νοσοκομείο.
Οι συμβάσεις ΕΟΠΥΥ – κλινικών έχουν κυριολεκτικά περάσει από...σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια, με την πολιτική ηγεσία να μειώνει διαρκώς το διατιθέμενο κονδύλι.
Δείκτες
Τελευταία πράξη του “σίριαλ” ήταν η διαμόρφωση ενός “κλειστού” προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, με κατανομή των ποσών στις κλινικές βάσει έξι δεικτών ποιότητας.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ο δείκτης ποιότητας του νοσηλευτικού έργου, η φερεγγυότητα των κλινικών ως προς τις οικονομικές τους απαιτήσεις, η επάρκεια υπηρεσιών, η βαρύτητα των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν, η επάρκεια υπηρεσιών αυξημένης φροντίδας και η ποιότητα υποδομών και οργάνωσης.
Ανταγωνισμός
Στόχος της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας ήταν να υπάρχει ένας διαρκής ανταγωνισμός μεταξύ των κλινικών, προκειμένου να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας.
Η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για ιδιωτικές κλινικές το 2014 ήταν 235 εκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό καταλήγει σε περίπου 140 ιδιωτικές κλινικές, όπου νοσηλεύονται ετησίως 450.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
Κονδύλι
Πριν από δύο μήνες, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών είχε χαρακτηρίσει πολύ μικρό το ποσό που διαθέτει ο Οργανισμός για νοσηλεία ασφαλισμένων του στον ιδιωτικό τομέα.
Έκανε, δε λόγο για σοβαρή υποχρηματοδότηση, καθώς ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 835 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο συνολικά για την ιδιωτική Υγεία (κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, ψυχιατρικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστηριακοί γιατροί), σε σύνολο προϋπολογισμού 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δ.Κ.

Σημ. Ο- Η παραπάνω απόφαση του «σοσιαλιστή» κ. Κουρουμπλή (πρώην Πασόκ), εκ πρώτοις μοιάζει σαν να χτυπάει το ιδιωτικό ιατρικό κατεστημένο και τους ιδιώτες «εργολάβους» μεγαλογιατρούς, κλινικάρχες, κλπ που βγάζουν δισ εις βάρος του λαού.
Μοιάζει σαν να στηρίζει την δημόσια και δωρεάν υγεία.
Είναι όμως έτσι;
Σκεφτείτε  το εξής σενάριο: Είστε ασφαλισμένος π.χ. του δημοσίου, και έχετε παραπεμπτικό για μια μαγνητική τομογραφία.
Από τη στιγμή που αυτή μπορεί να γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο, ο ασφαλιστικός φορέας σας δεν σας καλύπτει για επίσκεψη σε ιδιωτική κλινική.
Απευθύνεστε στο νοσοκομείο και σας κλείνουν ραντεβού σε 3-4 μήνες, άρα δώρον άδωρον. (Στο εγγύς μέλλον, και μόλις ισχύσει η απόφαση Κουρουμπλή, το διάστημα αυτό για ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να φτάσει και το 6μηνο, λόγω υπερζήτησης)
Τι κάνετε λοιπόν; Περιμένετε το τρίμηνο για να «σωθείτε»;
Μάλλον όχι. Μάλλον θα  πάτε στον ιδιώτη, και θα πληρώσετε εσείς ολόκληρο το ποσό της μαγνητικής, προκειμένου να εξυπηρετηθείτε.
Ποιος επωφελείται λοιπόν;
Μα ο ιδιώτης κλινικάρχης ασφαλώς, που σε αντίθετη περίπτωση θα εισέπραττε από τον ΕΟΠΥ το σαφώς μικρότερο ποσό που αναλογεί σε μια τέτοια εξέταση, και μάλιστα εν… ευθέτω χρόνω.
Ενώ τώρα…
S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου