10.2.15

Πάμε για μετωπική σύγκρουση με ΕΕ;



Οι (προ)χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα δείχνουν πως δύσκολα θα αποφευχθεί μια σύγκρουση με την ΕΕ τις επόμενες μέρες.
Το ερώτημα είναι μέχρι πού μπορεί να φθάσει.




Νομίζουμε ότι δεν θα πρωτοτυπήσουμε αν πούμε ότι οι πιθανότητες σύγκρουσης με την Ε.Ε. στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας.
Κι αυτό γιατί το ζητούμενο από τους εταίρους-δανειστές ήταν κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να ζητήσει παράταση του προγράμματος προσαρμογής…


Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις δεν άφηνε χώρο για παρερμηνείες.
Γνωστός δημοσιογράφος ξένου, έγκριτου μέσου με καλή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας πήγε ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας το εξής:
«Αν είχε διαβάσει κάποιος τις προγραμματικές δηλώσεις και δεν ήξερε ποιος τις έκανε και σε ποιο κόμμα ανήκε θα συμπέραινε ότι είναι του (παλιού) ΠΑΣΟΚ».
Βρήκαμε την παρατήρηση ενδιαφέρουσα γιατί ίσως εξηγεί την απήχηση που έχει ο λόγος του κ. Τσίπρα σ' ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που μέχρι και το 2009 ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με την ίδια συλλογιστική, οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές θα δοκιμαστούν το επόμενο διάστημα.
Αυτό θα πρέπει να γίνει για να μην εμφανισθεί η κυβέρνηση ότι οπισθοχωρεί από τις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, θα πρέπει να ιδωθεί ως μέρος μια αναπόφευκτης, πολιτικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης.
Το δράμα ίσως κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 12 Φεβρουαρίου.
Εκεί ο μεν κ. Τσίπρας ίσως επιδιώξει μια δημόσια σύγκρουση με την Α. Μέρκελ, η δε τελευταία ίσως προσπαθήσει να του καταφέρει κάποιο πλήγμα.
Μάλιστα, οι δύο πλευρές ίσως υποψιάζονται τι επιδιώκει η μία για την άλλη.
Σύμφωνα μ' αυτό το σενάριο, η πραγματική διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει μετά το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου και αφού προηγουμένως οι δύο πλευρές τα έχουν σπάσει.
Ενδιάμεσα, η Ελλάδα ίσως αναγκασθεί να λάβει κάποια έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που η ΕΚΤ αναλάβει δράση μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).
Η διαδικασία αναμένεται να έχει αίσιο τέλος, αλλά θα περάσει μέσα από χίλια κύματα που ίσως περιλαμβάνουν δημοψήφισμα.
Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί προεκλογικά για παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ η Ε.Ε. δεν θέλει μια χώρα-μέλος να φύγει από την ευρωζώνη.
Όμως, υπάρχουν άλλοι που δεν βλέπουν με το ίδιο μάτι τα πράγματα.
Οι τελευταίοι συμφωνούν ότι θα υπάρξει σύγκρουση με την Ε.Ε. προσεχώς και θεωρούν ότι θα φθάσει στα άκρα καθώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει άλλη ατζέντα και δεν έχει διάθεση για συμβιβασμό.
Οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι μια σκληρή στάση και μη επίτευξη συμφωνίας θα προκαλέσει την αντίδραση της ΕΚΤ.
Oμως, παρ' όλα αυτά εκτιμούν ότι η πορεία θα συνεχισθεί έστω κι αν οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.
Σ' αυτήν τη φάση δίνουμε μεγαλύτερες πιθανότητες στο πρώτο σενάριο χωρίς να αποκλείουμε τελείως το δεύτερο.
Κι αυτό γιατί μας είναι δύσκολο να σκεφθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις με πολιτικές συνέπειες αν η ρευστότητα στην οικονομία περιορισθεί από την ΕΚΤ.

Dr. Money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου