11.3.15

Σπέρνουν. Τι θα θερίσουν;



Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Όπως ακριβώς τα λέγαμε (εδώ). Η «κατάρρευση», που κάποιοι περίμεναν και κάποιοι άλλοι εύχονταν, δεν ήρθε.
Στοιχειώδης επεξεργασία των δεδομένων οδηγούσε στο απλό συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να έρθει.
Ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε, πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα είχαν κανένα λόγο να οδηγήσουν τα πράγματα ως εκεί.




Ήρθε το Eurogroup και τα επιβεβαίωσε.
Ο Βαρουφάκης, μαζεμένος και μετρημένος αυτή τη φορά, έκανε μερικές ακόμα «προσαρμογές» (νέες μεταρρυθμίσεις, αξιολόγηση κ.ά) και οι Ευρωπαίοι θα χαλαρώσουν (λίγο, για να μην παίρνουμε και πολύ αέρα) τη θηλιά της ρευστότητας.
Βλέπω τον Βαρουφάκη έτοιμο και για άλλες «προσαρμογές», αλλά ακόμα δεν είναι εύκολο να πούμε από τώρα πότε έρχεται και το νέο Μνημόνιο, γι’ αυτό λέμε ότι όλα θα κριθούν τον Ιούνιο…



Τώρα η νέα κυβέρνηση σπέρνει.
Παρά τα εθνικολαϊκιστικά του Κοτζιά και του Καμμένου (εδώ), που είναι για το αφελές πόπολο και παρά τις αριστερές φαντασιώσεις του Λαφαζάνη για επιστροφή στη δραχμή, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει καθόλου διατεθειμένη να εγκαταλείψει πρόωρα την εξουσία συγκρουόμενη με τους δανειστές. Χτίζει γέφυρες.
Η πρώτη γέφυρα χτίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου, η δεύτερη χτες. Και πάνω στη γέφυρα βάζει ό,τι μέχρι χτες απέρριπτε: παράταση, αξιολόγηση, νέα τρόικα (ιδέα που κάπου διάβασα: ας την πουν... θεσμόικα).
Ο «έντιμος συμβιβασμός», τον οποίο όλο και πιο πολύ προβάλλει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (εδώ) μέσω δημοσκοπήσεων, πλησιάζει. Απομένει το κρισιμότερο βήμα: η υπογραφή νέου Μνημονίου (εντάξει «Προγράμματος», «Συμβολαίου» ή όπως αλλιώς θα βαφτιστεί).
Αν γίνει, θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, για να απορροφηθούν καλύτερα οι αντιδράσεις.
Μήπως προτρέχουμε; Όχι.
Αν η κυβέρνηση θέλει να βγάλει το καλοκαίρι χωρίς τη θηλιά που κρατάνε οι έξω (εδώ), δεν έχει άλλον δρόμο. Βεβαίως, θα πρέπει να ξεπεράσει το εσωτερικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις απειλές της Ζωής ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει νέο Μνημόνιο.
Αλλά η εξουσία αμβλύνει τις διαφορές- ούτε η Ζωή θα θέλει να χάσει πρόωρα την ευκαιρία να φωτογραφίζεται ως celebrity στις αίθουσές της.
Αν, λοιπόν, βγάλει από το λαιμό της την εξωτερική θηλιά, η νέα κυβέρνηση θα έχει χρόνο να ασχοληθεί και με την εσωτερική, που μπορεί να αποδεχθεί σφικτότερη. Διότι αυτή η κυβέρνηση εξελέγη καλλιεργώντας την προσδοκία ότι θα τερματίσει τη λιτότητα. Και με άδεια ταμεία αυτό δεν γίνεται.
Εν κατακλείδι: η κυβέρνηση σπέρνει τώρα σταδιακές υποχωρήσεις, για να βγάλει όπως-όπως τους μήνες της παράτασης και να δει τι θα θερίσει τον Ιούνιο. Μετά θα έχουμε τα μπάνια του λαού.
Ο Καμμένος θα πηγαίνει βόλτες με το κότερο, για να ξεχάσει το Κούγκι…

Γιώργος Καρελιάς

1 σχόλιο:

  1. Θεία του Strange Attractor11 Μαρτίου 2015 στις 4:48 μ.μ.

    Ευτυχώς που δεν ήρθε η κατάρρευση λόγω της κωλοτούμπας του Ιωάνις Βαρουφάκις. Ετσι παραμένει ο Πάνος υπουργός και τρώνε παραμυθι οι ψεκασμένοι οπαδοί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή