11.3.15

Ισλαμιστές δολοφόνησαν τον Nemtsov;



Δέκα μέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Boris Nemtsov, υπάρχουν κάποιοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου που κατηγορούν για το έγκλημα αυτό τους Ισλαμιστές.



Από τους πέντε υπόπτους που έχουν συλληφθεί, ο ένας που είναι πρώην αστυνομικός διοικητής, ο Τσετσένος Zaur Dadayev, φέρεται να έχει ομολογήσει την εμπλοκή του. Κάποιες πηγές τον θεωρούν ως τον οργανωτή της δολοφονίας. Ένας έκτος συλληφθείς, λέγεται ότι αυτοκτόνησε…




Αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης αναφέρουν σε ΜΜΕ ότι οι δηλώσεις του Nemtsov μετά τη σφαγή του Charlie Hebdo στο Παρίσι, ότι το Ισλάμ έχει κολλήσει στον Μεσαίωνα, είναι αυτό που συνετέλεσε στην εκτέλεσή του.
Ο Τσετσένος Ramzan Kadyrov, που είναι ο επικεφαλής της αυτόνομης δημοκρατίας στον μουσουλμανικό Βόρειο Καύκασο, ανέφερε ότι ο Dadayev ενοχλήθηκε σφόδρα από τις δηλώσεις του Nemtsov.
«Όσοι γνωρίζουν τον Dadayev επιβεβαιώνουν ότι είναι βαθιά θρησκευόμενος, και όπως όλοι οι Μουσουλμάνοι, έτσι κι αυτός σοκαρίστηκε από τις δημοσιεύσεις του γαλλικού περιοδικού, καθώς και από τις δηλώσεις αυτών που τις υποστήριζαν» έγραψε στο Instagram.
Ο Kadyrov, που αποτελεί ισχυρό σύμμαχο του Κρεμλίνου, και που τοποθετήθηκε στη θέση του το 2007 για να συγκρατήσει την εξέγερση, επαίνεσε τον Dadayev λίγο μετά τη σύλληψη του ως αληθινό πατριώτη, και αφοσιωμένο στρατιώτη. «Ήταν ιδανικός πολεμιστής και μάλιστα πολλαπλά παρασημοφορημένος» είπε η μητέρα του συλληφθέντος στο πρακτορείο Reuters. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο γιος της είναι αθώος.
Οι υποστηρικτές πάντως του νεκρού πολιτικού δεν πείθονται από τα επιχειρήματα αυτά. Όπως έγραψε στο Facebook ο στενός του συνεργάτης Ilya Yashin: «Αυτή η εκδοχή βολεύει τις αρχές».
Η Μόσχα προσπάθησε να υποτάξει την τσετσενική εξέγερση από το 1994 ως το 1996, όταν οι αντάρτες εκδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα από τη περιοχή. Ο τότε πρωθυπουργός Vladimir Putin ξεκίνησε έναν δεύτερο πόλεμο το 1999. Υπό την ηγεσία του Kadyrov η Τσετσενία είναι σήμερα αρκετά πιο  σταθερή από τον υπόλοιπο Βόρειο Καύκασο.
Σε πολλές περιπτώσεις βίας και εξτρεμισμού οι Τσετσένοι θεωρούνται ύποπτοι για τους Ρώσους, όπως στη περίπτωση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Anna Politkovskaya το 2006.
Κάποιοι φιλελεύθεροι όπως ο Yashin ασκούν δριμεία κριτική στο Κρεμλίνο για το κουκούλωμα αυτού που οι ίδιοι θεωρούν πολιτική δολοφονία, που έχει σκοπό, λένε,  την φίμωση της αντιπολίτευσης στη Ρωσία.
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας έχει καταδικάσει το έγκλημα, και έχει υποσχεθεί να απονεμηθεί άμεσα η δικαιοσύνη.
Μια ακόμη περίεργη υποσημείωση στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι ο Dadayev είχε υπηρετήσει σε μια αστυνομική μονάδα που είχε αντικείμενο την αντιμετώπιση της τοπικής ισλαμικής εξέγερσης.
Όπως και να έχει, οι αρχές έχουν κινητοποιηθεί, έχουν κάνει συλλήψεις, και άρα επιβεβαιώνεται η δέσμευση του Putin.
Άλλοι όμως θεωρούν ότι μια απλή και ξεκάθαρη υπόθεση είναι αυτό που βολεύει τις ρωσικές αρχές.
Ο συντάκτης του διαδικτυακού Caucasian Knot, Grigory Shvedov, αναφέρει πως αυτό που βλέπουμε είναι μια προσπάθεια να προστατευτούν οι πραγματικοί οργανωτές της δολοφονίας. Είναι, λέει, σαν να στάλθηκε ένα μυστικό μήνυμα προς τον συλληφθέντα που του λέει να ακολουθήσει αυτή την εκδοχή, και όλα θα πάνε καλά.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου