11.3.15

O ΣΥΡΙΖΑ κορόιδεψε τους ψηφοφόρους του.



Γράφει μεταξύ άλλων ο Robert Stevens στο World Socialist Web Site,
ότι…  συμφωνώντας τον περασμένο μήνα σε μια επέκταση της συμφωνίας για λιτότητα που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας, ανακοίνωσαν ψευδώς ότι δεν θα λογοδοτούν πλέον στην ευρέως θεωρούμενη ως απεχθή τρόικα, η οποία, είπαν, δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά στην Αθήνα για να εποπτεύσει την λιτότητα.




Στην πραγματικότητα, συμφώνησαν στη συνέχιση της ελληνικής υποτέλειας στα μέλη της τρόικας, απλά (με ιδιαίτερη κυνικότητα) μετονομάζοντάς την σε «θεσμούς»…




Αυτή η σημειολογική ταχυδακτυλουργία ήταν και η μοναδική παραχώρηση που κέρδισαν οι Έλληνες μετά από έναν ολόκληρο μήνα διαπραγματεύσεων.
Η αλήθεια είναι ότι όλα γίνονται βάσει των όρων της τρόικας, όπως ακριβώς γίνεται από το 2010.
Ακόμη και η μετονομασία της τρόικας έχει μπει στην άκρη, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να τη χρησιμοποιεί εσκεμμένα πολλές φορές στη συνάντηση των υπουργών της Δευτέρας, ενώ και άλλοι, όπως ο Dijsselbloem, ακολούθησαν το παράδειγμά του.
Έτσι αντί να τερματιστεί η εποπτεία της ελληνικής κυβέρνησης από την τρόικα στην Αθήνα, οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν σήμερα θα γίνουν στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα, όπως τόνισε ο ίδιος ο Dijsselbloem σε συνέντευξη τύπου.
Η αντίδραση των υπουργών της ευρωζώνης στην ελληνική κυβέρνηση αποκαλύπτει τον αδίστακτο χαρακτήρα αυτού του καπιταλιστικού οργάνου.
Οι ψηφοφόροι της Ελλάδας, που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ βάσει των υποσχέσεων του να τελειώσει την λιτότητα, μάθανε ότι οι ψήφοι τους δεν αξίζουν μία. Η οικονομική αριστοκρατία και οι θεσμοί της δεν θα ανεχτούν το οτιδήποτε εμποδίζει τη μεταφορά πλούτου από τους φτωχούς προς τους πλούσιους.
Η αντίδραση της κυρίαρχης τάξης στην ελληνική καταστροφή φέρνει στην επιφάνεια την απάτη με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε την εκλογή του.
Προεκλογικά ισχυρίζονταν ότι η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, στη βάση ότι η χώρα θα παραμείνει στην ΕΕ, θα έπειθε μέρος της κυρίαρχης ελίτ ότι είναι η πιο ρεαλιστική πρόταση για να προχωρήσει η Ελλάδα. Αντί γι αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να γονατίσει, και παραδόθηκε άνευ όρων μέσα σε ελάχιστες μέρες.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε την Κυριακή να διαψεύσει σχόλιο που φέρεται να έκανε ο Βαρουφάκης σε ιταλική εφημερίδα, πως αν οι προτάσεις της Αθήνας δεν γίνουν αποδεκτές, τότε η κυβέρνηση θα πάει ή σε εκλογές ή σε δημοψήφισμα με θέμα τη συμμετοχή ή όχι στην ΕΕ.
Ακόμη και μετά από τη γελοιοποίηση των προτάσεων του προς το Eurogroup, ο Βαρουφάκης καθ όλο το Σαββατοκύριακο προσπάθησε να καλύψει τις ψευδαισθήσεις στην ΕΕ. Αναγκαζόμενος να παραδεχτεί ότι η πρότασή του να αντικατασταθεί το ελληνικό χρέος με ομόλογα συνδεδεμένα με την ονομαστική ανάπτυξη έγινε δεκτή με παγερή σιωπή, άρχισε να εκλιπαρεί την Ευρώπη, που θα πρέπει να καταλάβει «ότι μ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα ξοφλούσε περισσότερα χρήματα και όχι λιγότερα».
Την ώρα που ένα μέρος της ελίτ ανησυχεί για τις επιπτώσεις μιας Grexit επί της σταθερότητας της εύθραυστης ευρωπαϊκής οικονομίας, κάποιες άλλες φωνές απαιτούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν δεν προχωρήσει σε βαθύτατες περικοπές.
Το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει η λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά και οπουδήποτε αλλού.
Σε ένα πρόσφατο φόρουμ του FT City Network της Financial Times, ένα δίκτυο που απαρτίζεται από 50 εκ των μεγαλυτέρων τραπεζιτών, χρηματιστών, κλπ  του Λονδρέζικου Σίτυ, ο Robert Swannell της Marks and Spencer, και ο Stephen Hester της RSA, περιέγραψαν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη ως «τον βασιλιά χωρίς ρούχα».
Ο Hester ζήτησε από την ευρωζώνη να τηρήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, ώστε να ξεκινήσει η αποπομπή της αν τυχόν και δεν συμμορφωθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε: «Αν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να συμμορφωθεί προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη, τότε θεωρώ ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ρισκάρει πολιτικούς κινδύνους που αποτελούν συνέπεια του υπερβολικού συμβιβασμού απέναντι στην Αθήνα, που θα μπορούσαν να βάλουν φρένο στις μεταρρυθμίσεις άλλων χωρών μελών».

Robert Stevens
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου