26.6.15

Τελείωση και συντέλεια…



Ο υπαρκτός σοσιαλισμός (ευτυχώς για την πολιτισμένη ανθρωπότητα) είναι πλέον ανύπαρκτος.
Οταν υπήρχε όμως, εθεωρείτο από τους θιασώτες αυτού του τύπου ολοκληρωτισμού ως ένα μεταβατικό στάδιο προς την τελείωση του συστήματος, η οποία, βέβαια, θα ήταν ο κομμουνισμός.




Ο Υπαρκτός Ελληνισμός, αντιθέτως, είναι απλώς μια κατάσταση· δεν είναι, δηλαδή, ένα στάδιο προς μια ανώτερη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας. Είναι μια κατάσταση στην οποία βολεύονται διάφορες καλά οργανωμένες κοινωνικές ομάδες, τις οποίες ενώνουν κοινά αισθήματα μίσους, αποστροφής και απέχθειας για την Ευρώπη και τη Δύση γενικώς…


Νεοφασίστες και νεομπολσεβίκοι, νοσταλγοί της δεκαετίας του 1980, θρησκόληπτοι και καμμένοι, όλοι αυτοί δεν είναι δυνατό να συμφωνήσουν παρά μόνο σε ένα ευρύ πλαίσιο εθνολαϊκισμού, αυτό ακριβώς που υπάρχει σήμερα.
Ο εθνολαϊκισμός, για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, είναι μια ήπια εκδοχή εθνικοσοσιαλισμού, ως προς τις ιδέες του και όχι ως προς τις πρακτικές του ― επί του παρόντος τουλάχιστον.
Επομένως, η θεωρία του Υπαρκτού Ελληνισμού, εκ της χαοτικής φύσεώς του, δεν προβλέπει την τελείωσή του, ούτε καν τη μετεξέλιξή του. Αυτό όμως δεν είναι απαραιτήτως κακό. Διότι ας μη μας διαφεύγει ότι η διαφορετική αίσθηση του χρόνου -η ακινησία του χρόνου, στην πραγματικότητα- είναι βασική ιδεολογική προϋπόθεση για να είναι κάποιος γνήσιος Ελληνας, ορθόδοξος και αριστερός.
Εντούτοις, μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους τελείωση και στον Υπαρκτό, ας είναι και συμβολική. (Προσοχή! Δεν το λέω συγκαταβατικά. Θυμίζω ότι ακόμη μία εξέχουσα διαφορά του Υπαρκτού από άλλες μορφές κοινωνικής οργάνωσης είναι ότι στον κόσμο του Υπαρκτού τα σύμβολα αξίζουν περισσότερο από εκείνο που υποτίθεται ότι συμβολίζουν...)
Ποια μπορεί να είναι όμως αυτή η συμβολική τελείωση; Απλούστατο! Η τελείωση του Υπαρκτού θα έλθει αν (φαντασθείτε το…) ο Σαμαράς το γυρίσει πάλι αντιμνημονιακός και ο Μιχελογιαννάκης φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθεί στη Ν.Δ.
Κάτι τέτοιο θα ήταν και τελείωση και συντέλεια ― δεν αποκλείω κάπου να το προφήτευσε και αυτό ο Παΐσιος...

Στέφανος Κασιμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου