4.9.15

Η αριστερή κυριαρχία καταρρέει…



Τόσο οι δημοσκοπήσεις, που δεν είναι και ο πιο αξιόπιστος δείκτης, όσο και ο τρόπος που αντιδρά η ελληνική κοινωνία, δείχνουν τη μεγάλη ανατροπή σκηνικού που έχει επέλθει στην Ελλάδα.
Όποιος πριν μερικούς μήνες έλεγε ότι ο πολιτικός βίος του Τσίπρα μπορεί να είναι και βραχύβιος θα τον έλεγαν τρελό. Είχε ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο και χρόνο μπροστά του για να το διαχειριστεί και κατάφερε το ακατόρθωτο.
Να διαλύσει τη μεγάλη ευκαιρία που είχε.
Ένα πολιτικό σύστημα απαξιωμένο, ο κόσμος απογοητευμένος, οργισμένος και πολλές φορές απαθής στα όσα συνέβαιναν ήταν επόμενο να στραφεί στο «καινούργιο» που πούλησε με μεγάλη ευκολία ο Τσίπρας.




Έτσι, πριν από ένα χρόνο το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα φάνταζε ευοίωνο. Η «επέλαση» ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με το περίφημο πρόγραμμα που ήταν τόσο ψεύτικο ώστε έσκασε με πάταγο.
Πέρυσι τέτοια εποχή στήθηκε το μεγαλύτερο παιχνίδι υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών και ουσιαστικά ξεκίνησε η σύντομη, όπως όλα δείχνουν, καριέρα του κ. Τσίπρα...



Η νίκη του στις εκλογές θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αν το παιχνίδι που έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο... προσεκτικό. Αν από πέρυσι είχε διαβεβαιώσει για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, είχε διασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδας εντός του ευρώ και είχε απομονώσει τους ακραίους πιθανότατα να «σάρωνε».
Λιγότερο από 12 μήνες μετά τα πάντα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και τίποτε δεν είναι όπως παλιά.
Το πολιτικό σκηνικό είναι πλήρως αλλαγμένο και η πολιτική κυριαρχία του κ. Τσίπρα αμφισβητείται. Όχι τόσο από την «επέλαση» της ΝΔ ή από το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι ο χαρισματικός ηγέτης που έψαχνε η δεξιά παράταξη.
Αλλά γιατί αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι άνθρωποι που κλήθηκαν να διαχειριστούν τη χώρα ήταν ανίκανοι, ερασιτέχνες, ιδεοληπτικοί και εμπαθείς.
Το απόλυτο «κοκτέιλ» καταστροφής που διέλυσε την Ελλάδα αλλά και που βάζει βόμβα στα θεμέλια της Αριστεράς.
Την ώρα αυτή κανείς δεν ξέρει τον νικητή των εκλογών. Όλα είναι ρευστά, όμως, δεν έχει τόσο σημασία ο πρώτος όσο το γεγονός ότι ένα κόμμα επαναστατικό, ριζοσπαστικό και μετρ στο ψέμα κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να καταρρεύσει.
Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα απλά επιβεβαιώνουν ότι ο κόσμος:
1.Αναζητά κάποια σταθερότητα, από κάπου να πιαστεί. Έξι μήνες έζησε τον απόλυτο τρόμο, την ασάφεια, το άδηλο μέλλον. Θέλει να βρει μια άγκυρα και σίγουρα ο Τσίπρας δεν μπορεί να του την προσφέρει. Ειδικά από τη στιγμή που δεν διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι θα είναι ο εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ακόμη και το μήνυμα του 62% του δημοψηφίσματος το έχει εκλάβει διαφορετικά και παντελώς λανθασμένα ο ΣΥΡΙΖΑ.
2.Θέλει να τιμωρήσει τους ψεύτες, αυτούς που του έταξαν λαγούς με πετραχήλια και τώρα τον έχουν στριμώξει στη γωνία με ακόμη σκληρότερα μέτρα. Είναι εξοργισμένος με τη διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησε η Αριστερά στην Ελλάδα και όσο κι αν δεν εμπιστεύεται τη δεξιά ή κάτι άλλο, θέλει να ξεφύγει από την τεράστια απάτη.
3.Θέλει την αμεσότητα και ο κ. Μεϊμαράκης του την προσφέρει. Ο κ. Τσίπρας έχασε την εικόνα του «παιδιού της διπλανής πόρτας», του νέου που όλοι θέλουν για γαμπρό τους. Κυρίως έχασε τη λάμψη του ηγέτη (που δεν είχε ποτέ) ο οποίος θα υπερασπιζόταν τα δίκαια του λαού. Η υπογραφή του στο σκληρότερο μνημόνιο και η στάση «στα τέσσερα» απέναντι στους δανειστές του αποστέρησε το πλεονέκτημα που είχε.
4.Ο κόσμος βλέπει ότι στη ΝΔ έχουν αρχίσει να μαθαίνουν επειδή έπαθαν. Και να πούμε και μια αλήθεια. Αν ο Σαμαράς είχε τη στήριξη που προσφέρουν όλοι απλόχερα στον Μεϊμαράκη θα ήταν για 10 χρόνια πρωθυπουργός. Αν οι βαρόνοι και οι γιαλαντζί δελφίνοι είχαν βοηθήσει τον πρώην πρωθυπουργό να ξεπεράσει τους σκοπέλους των λαϊκιστών εντός κι εκτός κόμματος η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική. Τώρα ξύπνησαν όλοι και στηρίζουν τον Βαγγέλα και φωτογραφίζονται μαζί του, τον Σαμαρά δεν τον ήθελαν και τον σαμποτάρισαν εκ των έσω.
5.Ο κ. Μεϊμαράκης ουσιαστικά λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο απλός κόσμος. Η φιγούρα του Έλληνα γλεντζέ, του ολίγον φιγουρατζή, που κάνει αστεία και γελάει αυθόρμητα, που μιλά αθυρόστομα και ρίχνει και κανένα καντήλι, που δεν είναι... Αϊνστάιν αλλά είναι συμπαθής περνά στον μέσο Έλληνα. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά εκπροσωπεί ό,τι πιο παλιό υπάρχει εντούτοις δείχνει πιο προσιτός και πιο αληθινός από τον διαπιστωμένα και με πατέντα ψεύτη Αλέξη.
6.Τέλος, ο κόσμος βλέπει και τι γίνεται στο χώρο της αριστεράς. Χίλια κομμάτια, αλαλάζοντα στελέχη, ίντριγκες, έριδες, σφοδρές κατηγορίες πρώην συντρόφων, Βυζαντινισμός. Αυτά ούτε στη ΝΔ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ έγιναν σε τέτοιο βαθμό. Αυτό το μπάχαλο το βαρέθηκε να το βλέπει ο λαός.
Χίλια δύο άλλα πράγματα διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις οι οποίες μπορεί να αλλάξουν από μέρα σε μέρα.
Η ουσία είναι ότι η αριστερή κυριαρχία αμφισβητείται με τον πιο απόλυτο τρόπο και δεν αποκλείεται να δύσει το άστρο του κ. Τσίπρα πιο σύντομα απ' ότι όλοι περιμέναμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου