30.11.15

Κοτζιάς ... όπως λέμε Μπαρουφάκης;



Τι σχέση έχει ο Νίκος Κοτζιάς με τον Γιάνη -με ένα «ν» - Βαρουφάκη;
Εκ πρώτης όψεως περιορισμένη, πλην ότι υπήρξαν ένα φεγγάρι συμμαχητές στην ίδια κυβέρνηση, ότι και οι δυο κάποια στιγμή σταυλίσθηκαν στην αυλή του ΓΑΠ, άντε και καθηγητές σε Ελληνικά ΑΕΙ.



Από κει και πέρα, διαφορές: Γερμανοσπουδαγμένος ο ένας, ΑγγλοΑμερικάνος ο άλλος. λατρεμένος (και λάτρης) των media ο δεύτερος, απόμακρος ο πρώτος. με σοβαρή μαρξιστική κατάρτιση και κάρτα ΚΚΕ με μικρό/παλιό νούμερο ο Κοτζιάς, «φτερό στον άνεμο των ριζοσπαστισμών» ο Γιάνης μας. Στο προσκήνιο ο ΥΠΕΞ ώρα, βαθύ παρασκήνιο το τέως ΥΠΟΙΚ.



Ήδη, όμως, αναδεικνύεται ένα βαθύτερο κοινό σημείο: η ελαφρότητα, η ανείπωτη ελαφρότητα ΑΚΡΙΒΩΣ στον τομέα της (υποτιθέμενης, γενομένης δεκτής...) ειδικότητας του καθενός. 
Ο Βαρουφάκης «πούλησε» το εαυτό του ως Grand Master της διαπραγμάτευσης: στον ΓΑΠ παλιά, στο Protagon/στον Σταύρο Θεοδωράκη εν συνεχεία, στον ΣΥΡΙΖΑ/στον Αλέξη Τσίπρα (κυρίως), στο εκλογικό σώμα και στην μπλογκόσφαιρα, στα βαθυνούστερα διεθνή media, στο Paris Match...
Η διαπραγμάτευσή του απέβη η πιο ακραία αποτυχία ever, που θα έλεγε και ο ίδιος. Η παιδαριώδης έκβαση του «παράλληλου τραπεζικού συστήματος» και η λογική όχι της δραχμοποίησης χωρίς ίχνος προετοιμασίας, αλλά μιας Bitcoinοποίησης του τύπου τρελού εφευρέτη υπήρξε η απόληξη μιας διαδρομής ελαφρότητας (Η αυτοσκηνοθέτηση των «1101» δείχνει να καταλήγει σ' ένα άλλο φιάσκο, αυτό από crowdfunding). 
Ο Κοτζιάς «πούλησε» τον εαυτό του πιο αναστοχαστικά, ως θεωρητικό των διεθνών σχέσεων στα χρόνια ΓΑΠ με ιδεολογικό φόντο το ΚΚΕ επί Χαρίλαου, ως «αντι-Ανδρουλάκης», απέκτησε και την πείρα των διαδρόμων του ΥΠΕΞ ως εμπειρογνώμων με πρεσβευτικό βαθμό, πέρασε προς το ριζοσπαστικότερο με την Κίνηση «Πράττω» που τον οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ, με φιλοΡωσικό προσανατολισμό μέχρις Αλεξάντερ Ντούγκιν. Όμως, να, άφησε «ανυπεράσπιστο» τον Τσίπρα να θεωρεί την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ταυτόχρονα, ή πάλι πήγε ο ίδιος να πετάξει Ισραήλ-Ιράν (με επίσημη πτήση) παραβλέποντας ότι για την Τεχεράνη το Ισραήλ αποτελεί «απαγορευμένη προέλευση».
Α, ναι, και οι επί προσωπικού εκκαθαρίσεις του σεβαστού υπουργείου των Εξωτερικών εξασφαλίζουν ότι η πηγή αυτή briefing της νεόκοπης (ακόμη) Συριζέϊκης ηγεσίας θα πορεύεται από πατάτα σε πατάτα.

Αντώνης Παπαγιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου