17.11.15

Η παγίδα που στήνει η ISIS στην Ευρώπη…



Την περασμένη  εβδομάδα ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει «περιοριστεί» στο Ιράκ και στη Συρία, όμως οι επιθέσεις στο Παρίσι απέδειξαν ότι αυτό συνεχίζει να αποτελεί μια τεράστια απειλή για την Δύση.
Η ISIS πραγματοποιεί μια παγκόσμια στρατηγική προκειμένου  να υπερασπιστεί τα εδάφη της στο Ιράκ και στη Συρία, να στηρίξει ομοϊδεάτες σε άλλες μουσουλμανικές περιοχές, και να ενθαρρύνει τρομοκρατικές ενέργειες παντού στον πλανήτη...




Έχει ήδη εξάγει την κτηνωδία της σε παρόμοιες ομάδες στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στο Αφγανιστάν, και αλλού. Τώρα χρησιμοποιεί τις τακτικές που έμαθε στα πεδία μαχών της Μέσης Ανατολής για να προκαλέσει αντιδράσεις εναντίον των Μουσουλμάνων, οι οποίες με την σειρά τους θα της φέρουν ακόμη περισσότερους «νεοσύλλεκτους» στις δυτικές κοινωνίες…


Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να δράσουν άμεσα απέναντι σε αυτή την απειλή.
Η στρατηγική της ISIS είναι να πολώσει την Δύση, να εξαλείψει τις «γκρίζες περιοχές» όπως λέει. Ελπίζει πως οι συχνές καταστροφικές επιθέσεις από μέρους της θα προκαλέσουν υπεραντιδράσεις από πλευράς ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εναντίον αθώων Μουσουλμάνων, οπότε και θα αποξενωθούν αλλά και θα ριζοσπαστικοποιηθούν οι μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης.
Οι θηριωδίες του Παρισιού είναι απλά οι πρώτες αψιμαχίες αυτής της νέας εκστρατείας. Από τον περασμένο Ιανουάριο οι Ευρωπαίοι πολίτες που πολεμάνε για την ISIS στο Ιράκ και στη Συρία έχουν συνεισφέρει διαδικτυακή αλλά και υλική υποστήριξη στις θανατηφόρες επιχειρήσεις στο Παρίσι, στη Κοπεγχάγη, στη Λυών, αλλά και σε απόπειρες που έγιναν στο Λονδίνο, στη Βαρκελώνη, και στις Βρυξέλλες. Οι μαχητές της είναι μάλλον υπεύθυνοι και για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους πάνω από το Σινά.
Αυτές οι επιθέσεις δεν είναι τυχαίες ούτε έχουν αποκλειστικό στόχο την πολιτική της Δύσης για την Μέση Ανατολή. Αποτελούν μέρος μιας στρατιωτικής εκστρατείας προκειμένου να κινητοποιηθούν εξτρεμιστές στην Ευρώπη, αλλά και να στρατολογηθούν νέοι.
Η στρατηγική αυτή είναι ξεκάθαρη. Όπως εξήγησε η ISIS μετά την περσινή επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, τέτοιου είδους ενέργειες «αναγκάζουν τους σταυροφόρους να εξαλείψουν μόνοι τους τις γκρίζες περιοχές… Οι Μουσουλμάνοι της Δύσης  σύντομα βρίσκονται να έχουν δυο μόνο επιλογές, ή να αποστατήσουν ή να μετακινηθούν στο Ισλαμικό Κράτος για να γλιτώσουν από την καταπίεση των κυβερνήσεων και των πολιτών των σταυροφόρων».
Η οργάνωση υπολογίζει πως ένας μικρός αριθμός μαχητών μπορεί να αλλάξει εκ βαθέων τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιμετωπίζουν τα 44 εκατομμύρια Μουσουλμάνους τους, με αποτέλεσμα να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι οι Μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους. Μέσα από αυτή την πρόκληση, η ISIS θέλει να θέσει τους όρους για έναν «αποκαλυπτικό» πόλεμο με την Δύση.
Δυστυχώς, υπάρχουν μερίδες της ευρωπαϊκής κοινωνίας που αντιδρούν όπως ακριβώς επιθυμεί η ISIS. Ακροδεξιά κόμματα έχουν ενισχυθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο αναμένεται να κυριαρχήσει στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Γαλλίας. Πριν από μερικές μέρες η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε όσους διατηρούν δεσμούς με τον Ισλαμισμό «εχθρούς της Γαλλίας». Το Λαϊκό Κόμμα στην Δανία κέρδισε το 21% των ψήφων στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, με μια εθνικιστική και αντί-ισλαμική πολιτική ατζέντα. Στην Σουηδία, το ξενοφοβικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών συνεχώς κερδίζει σε δημοφιλία.
Οι επιθέσεις στο Παρίσι σίγουρα θα προκαλέσουν αντιμουσουλμανικές αντιδράσεις όπως άλλωστε φάνηκε με ένα πανό που έφεραν διαδηλωτές της πόλης Λιλ σε ολονύχτια αγρυπνία για τα θύματα, που έγραφε: «Διώξτε τους Ισλαμιστές».
Το Ισλαμικό Κράτος δεν χρειάζεται να κατασκευάσει ιστορίες μίσους, μπορεί απλά να δημοσιεύσει φωτογραφίες του Ολλανδού πολιτικού Geert Wilders, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι όσο λιγότερο Ισλάμ, τόσο το καλύτερο. Παράλληλα, μέσα στο τρέχον έτος σημειώθηκε μια σειρά από εμπρησμούς σε καταυλισμούς και στρατόπεδα προσφύγων της Γερμανίας, ενώ εξτρεμιστές στη Γαλλία στοχοποίησαν Μουσουλμάνους.
Η συνεχιζόμενη εισροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από την Μ. Ανατολή και την Αφρική δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για την ευόδωση της εκστρατείας που ξεκίνησε η ISIS.
Καμιά από αυτές τις αντι-ισλαμικές πράξεις δεν δικαιολογεί την φρίκη που έχει διαπράξει η ISIS, και ούτε αποτελούν την αιτία της. Η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι όσο το δυνατό πιο «καλή» και φιλόξενη, και πάλι η ISIS θα έστελνε μαχητές, ενώ θα στρατολογούσε απογοητευμένους ντόπιους. Τα αντίποινα όμως εναντίον Μουσουλμάνων που δεν συμμετέχουν στην ιδεολογία ή στη δράση  της ISIS απλά χειροτερεύουν την κατάσταση. Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει την παγίδα που της στήνει η οργάνωση, εστιάζοντας την αντίδρασή της στις επιθέσεις του Παρισιού  μόνο εναντίον των ενόχων και των υποστηρικτών τους.
Η Ευρώπη και η Αμερική θα πρέπει να αποδεχτούν την πραγματικότητα ότι ένας παρατεταμένος θρησκευτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποτελεί κίνδυνο για την δική τους εσωτερική ασφάλεια. Ο πόλεμος στο Ιράκ και στη Συρία έχει κινητοποιήσει ακραίους από ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για αρένες όπου οι τρομοκράτες αποκτούν πολεμικές δεξιότητες, τις οποίες μεταφέρουν αυτούσιες στη Δύση.
Η συγκαταβατικότητά μας όσον αφορά τις εκεί συγκρούσεις θα πρέπει να λάβει τέλος. Θα πρέπει επίσης να αποφύγουμε τον πειρασμό να στηρίζουμε δικτάτορες όπως είναι ο Άσαντ της Συρίας, ελπίζοντας πως θα νικήσουν έναν εχθρό που οι ίδιοι δημιούργησαν, η πως θα περιορίσουν μια σύρραξη την οποία οι ίδιοι προκάλεσαν.
Οι παρισινές επιθέσεις θα πρέπει να αποτελέσουν κάλεσμα για δράση προκειμένου να τερματιστούν επιτέλους οι πόλεμοι που σπαράσσουν την Μέση Ανατολή, προκαλώντας πλημμύρα απεγνωσμένων προσφύγων. Οι επιθέσεις αποτελούν απόδειξη του ότι δεν μπορούμε να ζούμε ειρηνικά την ώρα που εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ζουν σε πόλεμο.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου