4.1.16

Το Τέξας έγινε… Τέξας!



Οι κάτοικοι του Τέξας, εκτός από την πρωτοχρονιά, γιορτάζουν εδώ και λίγες μέρες το δικαίωμα που τους δίνει ένας νέος νόμος που τους επιτρέπει όχι μόνο να οπλοφορούν ελεύθερα, αλλά να επιδεικνύον σε εμφανές σημείο τα όπλα τους!



Στο εξής, οι αδειοδοτημένοι «οπλοφόροι» του Τέξας θα μπορούν να έχουν τα όπλα τους σε δημόσια θέα, σε πιστολοθήκες ή κρεμασμένα στους ώμους τους. Μέχρι πρόσφατα, όσοι ήθελαν να οπλοφορούν χρειάζονταν ειδική  άδεια και έπρεπε να έχουν τα όπλα τους κρυμμένα, ώστε να μη φαίνονται…


Με τον νέο νόμο που ισχύει από την 1/1/16, οι περισσότεροι από 826.000 Τεξανοί που διαθέτουν άδεια οπλοφορίας θα μπορούν να κυκλοφορούν αρματωμένοι όπου θέλουν, σε δημόσιους και μη χώρους, με τα όπλα τους σε κοινή θέα.
Οι υποστηρικτές του νέου μέτρου επιμένουν ότι τα «σιδερικά» σε κοινή θέα σίγουρα αναμένεται  να βοηθήσουν στην αποτροπή της εγκληματικότητας και πιο συγκεκριμένα στις αδιάκριτες μαζικές δολοφονίες, αυτήν την σύγχρονη μάστιγα των ΗΠΑ.
Ο νόμος ψηφίστηκε μετά από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, ενώ η πλειοψηφία των αρχηγών των αστυνομιών της πολιτείας δεν συμφωνεί με αυτόν. Όπως αναρωτιέται ο αρχηγός της αστυνομίας του Όστιν Art Acevedo: «Υπάρχει κάποια  λογική στο να επιτρέπεις σε όποιον θέλει να κυκλοφορεί δημοσίως με τα όπλα του σε εμφανές σημείο; Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι».
Κάποιοι άλλοι όμως υποστηρίζουν με πάθος το νέο μέτρο, όπως ο Α. Perkins, ιδιοκτήτης δυο φαστφουντάδικων του Ντάλας, που κυκλοφορεί με ένα πιστόλι Glock 43 στη τσέπη, και που συμφωνεί με την ελεύθερη οπλοφορία των πελατών του. «Όλα είναι θέμα πιθανοτήτων», λέει, «τι μπορεί να συμβεί, και πως μπορεί κανείς να προστατευτεί… Υπάρχουν πολλά μετρητά στα εστιατόριά μου. Πολλοί εργαζόμενοι. Τα εστιατόρια ληστεύονται, όπως και οι εργαζόμενοι, γι αυτό εγώ θέλω να τους προστατεύω. Το να κουβαλάς όπλο που να φαίνεται αποτελεί μια έμμεση απειλή. Αν χρειαστεί να γίνει άμεση τότε …».




Οι 826.000 των Τεξανών που διαθέτουν άδεια οπλοφορίας αποτελούν μόλις το 4% του συνολικού πληθυσμού της εν λόγω πολιτείας (27 εκατομμύρια), και σύμφωνα με τον Perkins όσοι θα θέλουν να έχουν τα κουμπούρια τους σε κοινή θέα είναι ακόμη λιγότεροι. Επιπλέον, όσα καταστήματα θέλουν, μπορούν να απαγορεύσουν στους πελάτες τους να τα επισκέπτονται οπλοφορώντας. Αρκεί, βάσει νόμου, να τοποθετήσουν μια ανάλογη πινακίδα απαγόρευσης με γραμματοσειρά μεγέθους μίας ίντσας, όπως έχουν ήδη κάνει οι αλυσίδες Starbucks, Jack In The Box, Chili's, Sonic και Chipotle. Διαφορετικές πινακίδες χρειάζονται για την απαγόρευση γενικά της εισόδου οπλοφόρων, και για την απαγόρευση αυτών που τα έχουν σε εμφανές σημείο.
Προς το παρόν, πολλοί είναι οι Τεξανοί, που επωφελούμενοι του νέου δικαιώματός τους, άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν δημοσίως, με πιστόλια στο πλευρό τους, ακόμη και καλάσνικοφ κρεμασμένα στους ώμους τους… ένα θέαμα που με την πάροδο του χρόνου σίγουρα θα αυξηθεί.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου