4.1.16

Γιατί βλέπω με αισιοδοξία τη νέα χρονιά…



Ισως φανεί περίεργο σε πολλούς, αλλά προσωπικά αισιοδοξώ για τη νέα χρονιά. Μπορεί να στερηθήκαμε τη δυνατότητα να αποφανθούμε πως το 2015 διέψευσε το γνωστό «κάθε πέρυσι και καλύτερα» μια και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αποδείχθηκε ανάλογη της εισβολής αγέλης ταύρων σε υαλοπωλείο, αλλά το 2016 σίγουρα θα μας αποζημιώσει.



Ακόμη και να προσπαθήσουν ο Τσίπρας και οι περί αυτόν, είναι αντικειμενικά αδύνατο να επαναλάβουν τα λάθη, τις αστοχίες, τις υπερβολές και τις γκάφες της προηγούμενης χρονιάς…



Ηδη οι επιδόσεις τους δείχνουν υψηλό δείκτη προσαρμοστικότητας στη δεξιά πολιτική που έχουν δεσμευτεί ενώπιον εταίρων και ΔΝΤ να εφαρμόσουν. Και παράλληλα, όλο και συχνότερα αποδεικνύουν ότι μόνο για την τιμή των όπλων καταφεύγουν αραιά και πού στις διάφορες μεγαλοστομίες για αριστερές πανευρωπαϊκές ανατροπές.
Τα περσινά παθήματα με τις βαρουφάκειες ανοησίες και την οκτάμηνη απραξία τούς έκαναν να καταλάβουν ότι βεβαίως και ο ελληνικός λαός είναι ελεύθερος να αναθέτει τη διακυβέρνησή του σε όποιον αυτός επιλέξει, αλλά όποιος κι αν είναι αυτός δεσμεύεται να εφαρμόζει το μνημόνιο και να λογοδοτεί στους εταίρους και πιστωτές μας. Τελεία και παύλα.
Τι μας εγγυάται ότι δεν θα το ξαναγυρίσουν στην τρελή; Είναι προφανές: η εξουσία. Την έχουν γευτεί, τους αρέσει, δεν θέλουν να την εγκαταλείψουν και, άλλωστε, τις δύσκολες κωλοτούμπες τις έχουν ήδη κάνει. Κάποιες τυπικές προσαρμογές τούς έχουν απομείνει πια, αλλά κι εκεί προχωράνε με τον δέοντα ζήλο. Απόδειξη οι ιδιωτικοποιήσεις. Ηταν να μην ξεκινήσουν. Οι μήνες που έρχονται θα αποδείξουν ότι μια χαρά τα καταφέρνουν, αν χρειαστεί, και στο ξεπούλημα. Αποδείχθηκε με τις τράπεζες.
Αρα ευοίωνες οι προοπτικές για το 2016; Ναι, αλλά μόνο σ' ό,τι έχει να κάνει με τους εταίρους και το μνημόνιο. Που σημαίνει ότι το ακριβώς αντίθετο ισχύει για την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και, κατ' επέκταση, για την απήχηση των κυβερνώντων στην εκλογική βάση. Κανένα από τα κόμματα που διαχειρίστηκαν ως τώρα την κρίση δεν απέφυγε τη δημοσκοπική καταβαράθρωση αρχικά και την εκλογική συντριβή στη συνέχεια.
Ο χρόνος θα δείξει τις αντοχές και τη μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου