8.1.16

Δεν συμφέρει να αρρωστήσεις στο Αμέρικα…



Είναι γνωστό ότι στην Αμερική αν δεν είσαι ασφαλισμένος, και τύχει να αρρωστήσεις ή να πάθεις κανένα ατύχημα, την έβαψες, εκτός κι αν είσαι ζάπλουτος.  Μια απλή εγχείριση αμυγδαλών, για παράδειγμα, μπορεί να κοστίσει ως και $30.000!




Αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, πλέον αποδεικνύεται και από κάτι ακόμη. Όπως γράφει το Bloomberg, δεν συμφέρει καθόλου να αρρωστήσεις στην Αμερική, αφού για παράδειγμα το θαυματουργό φάρμακο sofosbuvir, που αποτελεί το πιο σύγχρονο και το πιο αποτελεσματικό όπλο αντιμετώπισης της ηπατίτιδας C, κοστίζει στην Αμερική $1.000 το κάθε χάπι, την ίδια ώρα που η αντίστοιχη τιμή του στην Ινδία είναι μόλις $4.29! Και μάλιστα η τιμή (στην Ινδία) αυτή συνεχώς πέφτει...



Ο λόγος αυτής της τιμολογιακής διαφοράς είναι ότι η κατασκευάστρια εταιρία Gilead Sciences παράγει γενόσημες εκδόσεις του εν λόγω φαρμάκου, που διατίθενται μόνο  στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ήδη κυκλοφορούν περισσότερες από δώδεκα γενόσημες εκδόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου στην Ινδία, το οποίο καταπολεμά την ηπατίτιδα C σε τρείς μόλις μήνες, από διάφορες τοπικές και μη φαρμακευτικές εταιρίες.
Ο σκληρός ανταγωνισμός μάλιστα τις αναγκάζει να μειώνουν συνεχώς τις τιμές τους, ώστε να αυξήσουν το μερίδιο της αγοράς.
Αυτά τα φτηνά γενόσημα sofosbuvir είναι ότι πρέπει για την Ινδία, όπου περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι, και σε μερικές περιοχές ως και το 50% του πληθυσμού, πάσχουν από ηπατίτιδα C. Στην Αμερική όμως, όπου μια θεραπεία 12 εβδομάδων κοστίζει ως και $95.000, η πρόσβαση στο φάρμακο καθίσταται όλο και πιο δυσχερής, αφού είναι ασύμφορη για τους ασφαλιστικούς φορείς..
Μια πρόσφατη επιστημονική  έρευνα κατέληξε στο ότι σχεδόν το 25% όσων Αμερικάνων πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C, δεν έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, επειδή δεν το καλύπτει η ασφάλισή τους. Το ποσοστό αυτό μειώνεται μετά από τις ενστάσεις που ακολουθούν, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί πολύ χρόνο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες περιμένουν από τον ασφαλισμένο να παρουσιάσει συμπτώματα ίνωσης ή κίρρωσης πριν εγκρίνουν το κόστος του sofosbuvir.
Όμως και το δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο Medicaid βάζει περιορισμούς στην χορήγηση του εν λόγω φαρμάκου, η υψηλή τιμή του οποίου αποτελεί αφορμή για ισχυρή κριτική από πολλές πλευρές, πλην όμως στηρίζεται (νομοθετικά) από το καθ’ ύλην αρμόδιο αμερικανικό Κογκρέσο…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου