15.1.16

Ναι, ήταν πραξικόπημα…



Τα όσα ζήσαμε το καλοκαίρι μέχρι τις 13 Ιουλίου είναι σίγουρο πως θα απασχολήσουν τους ιστορικούς ενώ εμείς δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ. Το πιο σκοτεινό σημείο εκείνων των ημερών είναι το σχεδιαζόμενο “πραξικόπημα” της Αριστερής Πλατφόρμας που πλέον είναι εκτός της πολιτικής ζωής.



Τελικά τι έγινε εκείνες τις μέρες; Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά αλλά μπορούμε να δούμε όσα ξέρουμε και μετά να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.
Αυτά που ξέρουμε:



1. Κυβερνητική παραδοχή προ 24 ωρών. Συγκεκριμένα,“Θα κλείσουμε τα μάτια; Κάποιοι το ονειρεύτηκαν. Αυτοί δεν είναι σήμερα εδώ”
2. Υπήρξε έμμεση παραδοχή Λεουτσάκου.
3. Η πεποίθηση (πιο ρεαλιστικά ονείρωξη) πως ο Πούτιν θα χρηματοδοτούσε την ελληνική οικονομία. Τρεις φορές τον επισκέφτηκε ο Λαφαζάνης. Ποιος ξεχνάει τα “συμφωνημένα” 5 δις για κάποιον αγωγό που διαφήμιζε πρωτοσέλιδα και ο “έγκριτος” Χατζηνικολάου ;
4. Και ο ίδιος ο Βαρουφάκης σχεδίαζε το δικό του plan b . Για αυτό υπάρχουν πολλές και δημόσιες παραδοχές. Ο ίδιος λέει πως όφειλε να ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Οι περίεργες δηλώσεις:
1. Ποιος ξεχνάει την δήλωση  Καμμένου για τον στρατό που μπορεί να διασφαλίσει την σταθερότητα της χώρας;
2. Την Ξουλίδου και τα φάρμακα που θα παρήγαγε ο στρατός;
3. Την δήλωση  Βαρουφάκη πως έχουμε καύσιμα για έξι μήνες και φάρμακα για τέσσερις; 

Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Το πραξικόπημα έγινε,απέτυχε και αποσιωπήθηκε τόσο από τις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδος και Ευρώπης όσο και από τον τύπο. Τις λεπτομέρειες θα τις μάθουμε δεκαετίες αργότερα. Όπως αργότερα μάθαμε για την προχειρότητα του χουντικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Ο ίδιος ο Παττακός δήλωσε πριν μερικά χρόνια πως «Ο ελληνικός λαός δια της απραξίας του μας νομιμοποίησε. Αν βγαίνανε στους δρόμους θα πέφταμε την ίδια μέρα». Δεν θέλει και πολύ μυαλό να σκεφτεί κανείς ποια θα ήταν η πρώτη αντίδραση του μέσου Έλληνα αν μια “αριστερή κυβέρνηση” προχωρούσε τα νοσηρά της σχέδια.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι; Δεν μιλάμε για ένα ευφάνταστο πραξικόπημα, ούτε καν για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις πρώτες ημέρες. Οι θλιβεροί “λαφαζανίστας” πίστευαν πως θα μπορούσαν να τυπώσουν ευρώ και πως αν κλειδώσουν την ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ αυτή θα μείνει σταθερή.
Προφανώς και οι άνθρωποι είναι αστείοι. Αλλά μήπως δεν ήταν οι συνταγματάρχες αστείοι; Έχετε ακούσει καμιά ομιλία του Τσάβες ή Φιντέλ Κάστρο; Η δημοκρατία δεν απειλείται μόνο από τους ευφυείς. Μια χούφτα ηλίθιοι ιδεοληπτικοί είναι ικανοί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη. Εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο πόσους τέτοιους ξέρεις στον ΣΥΡΙΖΑ;
Το πραξικόπημα έγινε λοιπόν και πνίγηκε εν τη γενέσει του για μια σειρά από λόγους. Η απροθυμία της Ρωσίας να δανείσει χρήματα σε συνδυασμό με την στάση των Ευρωπαίων έκαναν αδύνατη κάθε προσπάθεια εφαρμογής “plan b”. Δεν θα σχολιάσω το πολιτικό iq του Τσίπρα που θεωρούσε πως η Ρωσία θα στήριζε στις συναλλαγματικές επιθέσεις την Ελλάδα όταν η ίδια αντιμετωπίζει φοβερά προβλήματα λόγω πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Ο άνθρωπος ήταν ζαλισμένος από τη μέθη της εξουσίας. Σε αυτή την ομιλία από εκείνες τις μέρες δηλώνει βέβαιος πως “οι αγώνες” που έδωσε θα αλλάξουν την Ευρώπη σταδιακά. Οι μέρες του όμως είναι μετρημένες,δεν ανησυχώ.
Να τονίσω εδώ πως εκείνες τις μέρες οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν στην κυριολεξία στυλώσει τα πόδια επιδεικνύοντας πρωτοφανή σκληράδα απέναντι σε αυτό το ασκέρι που εθιμοτυπικά ονομάζουμε ελληνική κυβέρνηση. Μην έχουμε αυταπάτες.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έλεγε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια, μόνο συμφέροντα. Μήπως δεν ήξερε από διαπραγματεύσεις; Όταν έχεις επιδείξει πρωτοφανή απροθυμία εξεύρεσης λύσης, όταν σνομπάρεις επιδεικτικά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όταν συστηματικά σαμποτάρεις τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να πιάσει ο εκβιασμός σου μην περιμένεις συνεργασία. 

Η δραχμή είναι ευλογία....

Επίσης έγινε κατανοητό εκείνες τις μέρες πως εκτός από μια ανθρωπιστική βοήθεια που θα ήταν απλά για τα βασικά η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε άτακτα και στην χώρα θα χυνόταν αίμα. Και ναι, δεν υπήρχε νομική πρόβλεψη για έξοδο από το ευρώ. Υπήρχαν δυο τόμοι που παρουσιάστηκαν στον Τσίπρα και τον προειδοποιούσαν για τις συνέπειες.
Θέλω να πιστεύω πως με την νέα συμφωνία απομακρύνθηκε ο κίνδυνος. Σίγουρα τα όσα ειπώθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες θα τα μάθουμε σε μερικές δεκαετίες από τώρα. Αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει το καταστροφικό της έργο μέχρι να πέσει. Δεν υπάρχει στην μεταπολίτευση τέτοια πολυεπίπεδη αποτυχία σε όλα τα μέτωπα.
Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τα όσα έγιναν όμως εκείνες τις μέρες. Και ας είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι εμείς όλοι που σηκώσαμε ανάστημα και στηρίξαμε το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Να μην σας φαίνεται καθόλου μικρό το ποσοστό. Είναι νωρίς ακόμα αλλά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως σε μικρό χρονικό διάστημα σχηματοποιήθηκε ένα αμιγώς λαϊκό κίνημα που με κεκτημένα δεκαετιών δεν παίζει. Έκανε αντιπολίτευση από τον δρόμο και έστειλε τα κατάλληλα μηνύματα.

Νεολίμπεραλ

Υ.Γ. Δυστυχώς ο Λαφαζάνης και οι παρανοϊκοί που τον περιστοιχίζουν δεν θα περάσουν ποτέ το κατώφλι του εισαγγελέα για να δώσει έστω τυπικές εξηγήσεις. Πείτε ό,τι θέλετε αλλά αυτή η εξέλιξη (βασικά η μη-εξέλιξη) αποτυπώνει περισσότερο από τίποτε άλλο το θεσμικό έλλειμμα και την εθνική μας μιζέρια. Η δημοκρατία μας δεν έχει ισχυρούς μηχανισμούς αυτοπροστασίας και νοσηρά σχέδια αυταρχικών δικτατορίσκων αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα. Είναι σημάδι σήψης και παρακμής για μια κοινωνία να μην έχει ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου