7.3.16

Απόδραση από το τσίρκο Μεντράνο…



 «Το πολιτικό σύστημα είναι ένα τσίρκο Μεντράνο και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σύριζα είναι το κύριο νούμερο αυτού του τσίρκου.» Με αυτή τη φράση του στο «ΒΗΜΑ»  ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος δίνει το στίγμα της εμπειρίας του ως μέλος του Κοινοβουλίου και ειδικότερα του κόμματος από το οποίο απέδρασε.  Δύο χρόνια άντεξε μέσα στο κομματικό μαγκανοπήγαδο του ΣΥΡΙΖΑ  ο Πέτρος Τατσόπουλος και την εμπειρία του αυτή μεταφέρει στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ήμουν κι εγώ εκεί» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.





Οι παλιότεροι θα θυμούνται τα περίφημα άλμπουμ που μοίραζε το ΡΟΛ με τίτλο «Ήμουν κι εγώ εκεί» και ήρωα τον Άλκη που μέσω μια χρονομηχανής ταξίδευε στο παρελθόν. Η φράση διατηρεί πια κι έναν ειρωνικό τίτλο αφού χρησιμοποιείται για να πει κάποιος ότι «ήμουν κι εγώ εκεί …αλλά δεν συμμετείχα ή δεν συμφωνούσα». Κάτι ανάλογο λέει ο Πέτρος Τατσόπουλος. Πήγα , είδα, έμαθα, έπαθα και απέδρασα...




Χωρίς να απαλείφει τις δικές του ευθύνες, αφού αυτός ζήτησε να κατέβει ως βουλευτής  με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στην πρώτη του επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα.  Τον παρομοιάζει με «ιδεώδες γαμπρουδάκι που θα επιθυμούσε κάθε ελληνίδα πεθερά», με «colgate χαμόγελο και clean cut παρουσιαστικό».  Ο  Τατσόπουλος τονίζει ότι «έβγαζε μάτι η απαιδευσιά του, πέραν της μαρξιστικής αλφαβήτας δεν είχε ποτέ διαθέσει χρόνο για ευρύτερη μόρφωση». Αναφέρει διάφορες γκάφες του, όπως όταν μιλώντας για το τον ψυχρό πόλεμο τον μετέφρασε ως  frozen war. Η Ρένα  Δούρου έδωσε την εξήγηση στον Τατσόπουλο: «Ίσως το cold να μη του φάνηκε αρκετά ψυχρό, να ήθελε κάτι πιο παγωμένο».
Ο Π.Τατσόπουλος σημειώνει ότι  αμορφωσιά του δεν τον εμπόδιζε να αντιμετωπίζει την  πολιτική κονίστρα με κυνισμό. Όταν ο Πέτρος συνάντησε τον Αλέξη , ένα blind date που έστησε η Ρένα Δούρου, ο Τσίπρας του έδειξε καθαρά ότι τον ήθελε επειδή ήταν γνωστός και μπορούσε να φέρει ψήφους.
Όπως λέει σήμερα ο Τατσόπουλος «ο Τσίπρας  ήθελε να ξεφύγει από το μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό και για αυτό έπρεπε να κάνει με κάθε τρόπο άνοιγμα σε χώρους μη παραδοσιακών αριστερών». Ο νυν πρωθυπουργός του πρότεινε να κατέβει στην Β΄Αθήνας, «το υπόλοιπο Αττικής δεν παίζει»του είπε, «θα σε σκοτώσουν οι αρβανίτες αμά τη εμφανίσει». Η Α΄Αθήνας είναι «αυστηρά κλαμπ πριβέ» και του ζήτησε να κατέβει στη Β΄και να φέρει ψήφους.   Αργότερα ο συγγραφέας θα σημειώσει ότι ο κυνισμός του Τσίπρα «ξεπατίκωνε με γρήγορους ρυθμούς τον Ανδρέα Παπανδρέου , αντέγραφε ευλαβικά όλα του τα ελαττώματα και όλα τα προτερήματα, με πιο χαρακτηριστική την τάση να συμφωνεί πάντοτε με τους συνομιλητές του». Έτσι ενώ του έδωσε δίκιο, όταν θεοί και δαίμονες του κόμματος τον είχαν ως στόχο,  στην ουσία του ζήτησε να αλλάξει, να αυτολογοκριθεί για να παραμείνει στο κόμμα. Εκεί έσπασε ο δεσμός, και ο Τατσόπουλος επέλεξε τη μόνη λύση που απόμεινε, να ανεξαρτητοποιηθεί.
Ο κ. Τατσόπουλος γράφει ότι άργησε να καταλάβει ότι το κόμμα ήταν ένα τσίρκο, «τσαπατσούληδες,ναι, ερασιτέχνες, φαφλατάδες- αλλά τσίρκο, όχι, όχι ακόμη». Σημειώνει ότι «οι περισσότεροι συνάδελφοι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ζούσαν στην κοσμάρα τους, είχαν φέρει από το σπίτι το ταπεράκι με τις πολιτικές ιδέες, κατευθείαν από την κατάψυξη και σκόπευαν να μην αλλάξουν το μενού με καμιά Παναγία». Φυσικά είχε γίνει ήδη ο «περίεργος» απλώς γιατί ακολουθούσε την κοινή λογική. Τον έβλεπαν με μισό μάτι όταν έλεγε ότι το δημοκρατικό τόξο έπρεπε να ενωθεί ενάντια στην Χρυσή Αυγή, όταν καλωσόρισε την Κίνηση των 58, «τι να ευχηθώ , κακό ψόφο;», αναρωτήθηκε στην Πόπη Τσαπανίδου,  όταν τέλος είπε ότι κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν με συμπάθεια τις ενέργειες των τρομοκρατών». Εκεί έγινε η έκρηξη. Οι πάντες με επικεφαλής την Αυγή, τον Βασίλη Μουλόπουλο αλλά και νουνεχείς και συγκρατημένους όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ρίχτηκαν.
Είχε γίνει πια ξένο σώμα. Οι περισσότεροι συνάδελφοι του βουλευτές «είχαν γίνει και αυτοί κυνικοί στο όνομα του πραγματισμού, ένας προγραμματισμός για πάρτη τους». Η Αυγή έχει προσχωρήσει στον «αυγιανισμό», o γραμματέας της νεολαίας ούτε λίγο ούτε πολύ γράφει ότι ίσως να είναι πράκτορας, βαλτός, αλαζόνας κ.λπ., όπως και ο Πάνος Σκουρλέτης , που «έχει το ταλέντο να δίνει το παρών ανελλιπώς σε όλους τους διαπλεκόμενους σταθμούς και πάντοτε να καταγγέλλει ως διαπλεκόμενους τους άλλους», ο γουναράς Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής Καστοριάς, τον έβριζε ως πράκτορα, ο μπλόγκερ Πιτσιρίκος, ότι είναι μίσθαρνο όργανο της Siemens, και ο Στέφανος Χίος ότι είναι μασόνος. Ακόμα και ο ήρεμος Βούτσης του λέει ότι δεν κατανοεί ότι «έχουμε πόλεμο». Νόμιζα πώς είχαμε ειρήνη, κοινοβουλευτισμό, θα σχολιάσει ο κ. Τατσόπουλος.
Το κόμμα έδειξε ότι παρέμεινε πιστό στον σταλινισμό του, οι επιθέσεις εναντίον του  αυξήθηκαν, με κτυπήματα κάτω από τη μέση με επωδό ότι ήταν «φυτευτός» για να κάνει ζημιά στο κόμμα. Ποιοι τα έλεγαν αυτά;  Δεκάδες «εισοδιστές», όπως τους χαρακτηρίζει, που ήρθαν στο κόμμα την τελευταία στιγμή διαβλέποντας την άνοδο του στην εξουσία.
«Μετάνιωσες»; Ρ
ωτήθηκε από το Βήμα ο Πέτρος Τατσόπουλος. «Ήταν μεγάλο λάθος που έμπλεξα με τον ΣΥΡΙΖΑ», απαντά. «Αν ήξερα το πώς θα εξελιχθεί  η κατάσταση δεν θα πήγαινα». Τονίζει ότι δεν ξέρει αν θα  αναμιχθεί ξανά στην πολιτική, «δεν μ΄ενδιαφέρει η ομαδική ψυχοθεραπεία, μόνον αν υπάρξει κάτι καλό". Και κάτι τελευταίο: «αισθάνεσαι ότι ο Τσίπρας σε εξαπάτησε;». «Μόνον εμένα, όλο το έθνος»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου