30.4.16

Κυριακή, Πρωτομαγιά και σχόλη...



Μια απορία έχουμε για την Πρωτομαγιά. Αφού «δεν είναι αργία, αλλά είναι απεργία», γιατί χρειάζεται υπουργική απόφαση για να κηρυχθεί; Ο «κομμουνιστής» κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, στην υπουργική απόφαση που εξέδωσε, αναφέρει την «1η Μαΐου 2016, ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας», και δεν ξέρουμε αν οι σύντροφοί του τον κατηγορήσουν για ιστορικό αναθεωρητισμό.




Ή μήπως πάλι αποστάτησε –αντιστρόφως, αυτήν τη φορά– από τη νέα του τάξη; Ως γνωστόν, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε τις προάλλες στη Βουλή: «Εγώ είμαι ταξικός αποστάτης και δεν υπερασπίζομαι όσους από τον κλάδο μου βγάζουν πάνω από 50.000 ευρώ». (26.4.2016).



Αλλά, πάλι, όλοι αυτοί που δεν σηκώνουν μύγα στο αντιχουντικό σπαθί τους, πώς δέχονται να μεταφέρεται η απεργία, σύμφωνα με «τις διατάξεις του Αναγκαστικού Νόμου 380/1968 “Περί καθιερώσεως της 1ης Μαΐου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας”», όπως αναφέρει στην απόφασή του ο κ. Κατρούγκαλος;
Μυστήριο πράγμα η αριστερή σκέψη και ακόμη πιο σπάνιο η αριστερή συνέπεια. Αυτό πιστοποιείται και από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αποφάσισε να αντιμετωπίσει τις κοπάνες των υπαλλήλων του δίνοντάς τους άδεια. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην «Κ», «οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Παιδείας ενημερώθηκαν από την κεντρική υπηρεσία του ότι “ενόψει των εορτών του Πάσχα, χορηγείται εορταστική άδεια δύο ημερών, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων”».
Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διατάξεις του κράτους –γενικώς– είναι κείμενες εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως. Κι αυτό διότι το «κατά παρέκκλιση» της νομιμότητας πλέον έγινε κανόνας. Κάθε τροπολογία που κατατίθεται στην Βουλή και κάθε υπουργική απόφαση είναι «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων». Για να είμαστε δίκαιοι, παρεκκλίσεις γίνονταν πάντα. Απλώς η Πρώτη Φορά τού έβγαλε τα μάτια. Και σ’ αυτόν τον τομέα... Ετσι, κατά «παρέκκλιση» κάθε νομιμότητας και κάθε λογικής, η κυβέρνηση της Πρώτης Φοράς νομιμοποιεί τις προσλήψεις ιερέων, ασχέτως αν αυτοί δεν δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και (προπαντός) Θρησκευμάτων με τροπολογία επιτρέπει την αναδρομική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όλων των κληρικών που άρχισαν να εργάζονται παρανόμως το 2010.
Να θυμηθούμε ότι το 2011 υπήρξε σκληρή σύγκρουση, επειδή έπρεπε να εφαρμοστεί ο κανόνας 1 προς 5. «Δημόσιες υπηρεσίες θεωρεί τους ναούς ο Ραγκούσης», έγραφε το αντιμνημονιακό «Παρόν» και συνέχιζε: «Κοινό μέτωπο για να αποτρέψουν να εφαρμοστεί στην Εκκλησία το μέτρο “μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις”, που ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, συγκροτούν οι μητροπολίτες...
Οι ιεράρχες είναι οργισμένοι και θέλουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή, γιατί πιστεύουν πως στην περίπτωση που δεν εξαιρεθούν οι κληρικοί από τον περιορισμό, οι ναοί στις απομακρυσμένες επαρχίες θα ερημώσουν. Οι ιερείς, λένε οι μητροπολίτες, δεν είναι υπάλληλοι του ΚΕΠ για να μετράς την παραγωγικότητά τους. “Η Εκκλησία δημιούργησε το χρέος της χώρας και τώρα πρέπει να πληρώσει το τίμημα;”, έλεγε ιεράρχης στη Σύνοδο». («Το Παρόν», 16.1.2011) Ευτυχώς, όμως, ήρθε η αντιμνημονιακή κυβέρνηση της Αριστεράς και όλα αυτά τα ζητήματα μαζί με τη μακρά ανάπαυση των δημοσίων υπαλλήλων τακτοποιούνται.

Πάσχος Μανδραβέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου