11.6.16

Συριζανέλ: Σκυλάκια των ιμπεριαλιστών…



Οταν πάρεις το κολάι, τότε όλα σου φαίνονται εύκολα. Οταν μοναδικό σου μέλημα είναι η παραμονή στην εξουσία, τότε σε φτύνουν και λες ότι ψιχαλίζει.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισε δυο εφιαλτικά πολυνομοσχέδια, με νέα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, συν τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.



Στο Eurogroup εισέπραξε τα συγχαρητήρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όμως η απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης ήταν υπό αίρεση: πρώτα θα ελέγξει η τρόικα τα δύο πολυνομοσχέδια, για να δει αν ανταποκρίνονται στα συμφωνηθέντα, μετά οι παρατηρήσεις της θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή, κι αν όλα γίνουν όπως πρέπει, θα ανάψει το πράσινο φως για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης…



Η τρόικα έκανε τον έλεγχο, έφτιαξε μια λίστα με διορθώσεις πάνω στα ψηφισμένα πολυνομοσχέδια και νέες ρυθμίσεις, τις συζήτησε με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε τηλεδιασκέψεις και λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης πήραν το δρόμο της Βουλής με τη μορφή τροπολογιών.
Μια τροπολογία (αυτή για την πώληση κόκκινων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου) κατατέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ ο κοινοβουλευτικός λόχος ήταν έτοιμος να ψηφίσει.
Δεν ξέρουμε αν όντως διαπραγματεύονταν να αναβάλουν τη ρύθμιση για το Σεπτέμβρη ή αν η σχετική διαρροή ήταν «μούφα» για να δείξουν ότι δήθεν κάνουν σκληρή διαπραγμάτευση. Η κατάληξη έχει σημασία. Και η κατάληξη λέει πως και αυτή η κατηγορία κόκκινων δανείων θα πουληθεί στους «γύπες των αγορών».
Εγινε, δηλαδή, της τρόικας και όχι της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων. Κανένα πρόβλημα για τους τελευταίους, όμως. Αυτοί κατάπιαν τον προσωπικό εξευτελισμό του Τσίπρα με το ΕΚΑΣ και το νέο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που με τόσο καμάρι είχε εξαγγείλει από το βήμα της Βουλής, στα κόκκινα δάνεια θα κώλωναν;
Τα ψήφισαν όλα και με τα δυο χέρια. «Ζυμώσατε τον κόσμο ότι δεν θα γίνει η αξιολόγηση, ότι θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά το αφήγημά σας απέτυχε», είπε ο Τσακαλώτος στην αντιπολίτευση, με το γνωστό πια ύφος της τσογλανιάς που χρησιμοποιεί. Λες και το πρόβλημα είναι τι έλεγε (ή υποτίθεται ότι έλεγε) η αντιπολίτευση και όχι ότι ψηφίζουν συνεχώς νέα μέτρα, σηκώνοντας τα χέρια από συνήθεια πλέον, χωρίς καν να εξετάσουν τι ψηφίζουν.
Για να υπάρξει ο απαραίτητος αντιπερισπασμός, ο Τσίπρας μάζεψε το υπουργικό συμβούλιο για να αναγγείλει σε πανεθνική ραδιοτηλεοπτική μετάδοση ότι η Βουλή θα δουλεύει όλο το καλοκαίρι, καθώς οι υπουργοί θα σηκώσουν τα μανίκια και θα δουλέψουν εντατικά φτιάχνοντας νομοσχέδια για την ανάπτυξη, για την κοινωνική οικονομία, για το καλό του ελληνικού λαού γενικώς.
Αυτά τα παραμύθια, βέβαια, τα τρώνε πια μόνο οι εντελώς αφελείς και τα λαμόγια της νέας πολιτικής κατάστασης. Ο ελληνικός λαός βλέπει μια χούφτα στυγνών εξουσιαστών, που συμπεριφέρονται σαν σκυλάκια των ιμπεριαλιστών δανειστών και του ντόπιου κεφαλαίου, χωρίς ενδοιασμούς και τσιριτσάντσουλες πλέον.
Ας έχουμε υπόψη μας ότι το φθινόπωρο έρχεται νέα αξιολόγηση με τα εργασιακά στο κέντρο της. Και το πράγμα θα συνεχιστεί έτσι, μέχρις ότου μια εξέγερση του ελληνικού λαού βάλει ένα τέλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου