20.6.16

Μπαχαλοποίηση …



Ο Φίλης έχει κατακτήσει με το σπαθί του τον τίτλο «ο Πάγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ». Το ξέρει και ο ίδιος πως δεν μπορεί να συγκρατηθεί και βγάζει στον «αέρα» όλη τη «μαυρίλα» που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα της δημοκρατικότητας, της ανεκτικότητας, του πλουραλισμού της «ανανεωτικής αριστεράς». Γι' αυτό και είχε αραιώσει τις εμφανίσεις του στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ενώ η γραμμή του Μαξίμου ήταν να μιλά μόνο για θέματα της αρμοδιότητάς του και όχι επί παντός του επιστητού.



Θα περίμενε κανείς ότι μετά τη γκάφα του να χαρακτηρίσει μια συγκέντρωση που οργανώνει η αστική αντιπολίτευση ως κίνηση «στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας», δηλαδή να αμφισβητήσει το ίδιο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, θα έπαιρνε εντολή να μαζευτεί και να εξαφανιστεί για λίγο, μέχρι να ξεχαστεί η γκάφα του (όπως είχε γίνει τότε με τα μακαρόνια). Ομως, όχι μόνο δεν μαζεύτηκε, αλλά αντίθετα πήρε σβάρνα όλα τα ΜΜΕ με εντολή να μιλάει αποκλειστικά για το «Παραιτηθείτε»...



Μιλάμε για εντολή γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να συνέχιζε σ' αυτό το δρόμο ο Φίλης χωρίς εντολή από το Μαξίμου. Οι Τσιπραίοι έχουν αποδείξει ότι τα ζητήματα της προπαγάνδας τα χειρίζονται με εξαιρετικό συγκεντρωτισμό. Φυσικά, ο Φίλης δεν επανέλαβε τα περί «οριακής συνταγματικής νομιμότητας». Πήγε την κουβέντα στο πολιτικό περιεχόμενο του «Παραιτηθείτε», αναγορεύοντας μια εκ των πραγμάτων περιορισμένης εμβέλειας πολιτική πρωτοβουλία σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός. Πότε μιλούσε για «σχέδιο Β της ΝΔ», πότε για «αντιδραστικά κινήματα που τείνουν να δοκιμάσουν τα όρια της συνταγματικής ανοχής» και προκαλούν ανησυχία ακόμη και σε «ανθρώπους από τον συντηρητικό χώρο» και πότε για «κινήματα των δήθεν ανώνυμων και ακομμάτιστων με τις κατσαρόλες, τις γραβάτες ή τις γόβες, την εθνοκαπηλία και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό [που] έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι, αν αφεθούν χωρίς αντίλογο μπορούν να επιβάλλουν τη στρατηγική της έντασης και της δίχως όρια πόλωσης στην πολιτική ζωή και να εξελιχθούν σε θερμοκήπιο αντιπολιτικής ή ακόμη σε μοχλούς αντιδημοκρατικών εξελίξεων». Για να το πάει στο τέλος στον «εναγκαλισμό του κ. Μητσοτάκη με τα λουλούδια της ακροδεξιάς».
Η μπαχαλοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ όσο τίποτ' άλλο αυτή την περίοδο. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο βολικό είναι να συζητά ο ελληνικός λαός για το αν πίσω από το «Παραιτηθείτε» βρίσκεται ο Μουρούτης και η σαμαρική ομάδα ή κεντρικά η ηγεσία της ΝΔ και όχι για την ουσία της πολιτικής που ακολουθεί η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Αυτό το 'πιασε το επιτελείο του Μητσοτάκη και επιδόθηκε σ' έναν αγώνα να πείσει πως το «Παραιτηθείτε» δεν είναι πρωτοβουλία της ΝΔ, αλλά πρωτοβουλία πολιτών, στην οποία κάθε νεοδημοκράτης μπορεί να συμμετάσχει ως άτομο. Η γαλάζια ηγεσία θέλει να απεμπλακεί από το σύνθημα «να φύγει η κυβέρνηση», που είχε ρίξει ο Μητσοτάκης, και να μην φανεί ότι το «Παραιτηθείτε» αποτελεί συνέχεια εκείνου του συνθήματος, ενταγμένο στο δικό της αντιπολιτευτικό σχεδιασμό.
Οπως είχαμε και άλλη φορά την ευκαιρία να σημειώσουμε, ο Μητσοτάκης έριξε ένα φαινομενικά επιθετικό σύνθημα, παίζοντας άμυνα επί της ουσίας. Στόχος του ήταν να ξεκαθαρίσει ότι  δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε οικουμενικό σχήμα, κατεύθυνση στην οποία πίεζαν και ντόπιοι κύκλοι και κύκλοι των ιμπεριαλιστών δανειστών. Θέτοντας ζήτημα πτώσης της κυβέρνησης και εκλογών, δημόσια μεν ξεκαθάριζε τη δική του θέση, ενώ ιδιωτικά έκανε παρακλήσεις να μη διασαλευτεί η οριακή κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, με τη δική του «σκληρή» εκλογολογία να λειτουργεί συσπειρωτικά για τον κυβερνητικό λόχο.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν υπήρχαν ταλαντευόμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που συσπειρώθηκαν μπροστά στον κίνδυνο «πέφτουμε και έρχεται ο Μητσοτάκης» (το πιθανότερο είναι ως άλλοθι να λειτούργησε η απειλή επανόδου της ΝΔ σ' αυτά τα αποφασισμένα εξουσιαστικά καθάρματα), είναι όμως βέβαιο πως μετά τις εκλογές τα δεδομένα άλλαξαν. Οι συριζαίοι δεν υπήρχε περίπτωση να πουν «ευχαριστούμε Κυριάκο που μας βοήθησες να συσπειρωθούμε». Αντίθετα, έβαλαν μπροστά την προπαγάνδα «ναυάγησε η νέα στρατηγική της αριστερής παρένθεσης - σε στρατηγικό αδιέξοδο βρίσκεται η ΝΔ». Ο Μητσοτάκης, από την άλλη, πρέπει να βρει έναν τρόπο να απεμπλακεί από το σύνθημα «φύγετε», αφού αυτό δεν είναι στο χέρι του.
Ετσι, οι μεν συριζαίοι φούσκωσαν τεχνητά το «Παραιτηθείτε», παρουσιάζοντάς το ως συνέχεια της τακτικής του Κυριάκου, οι δε νεοδημοκράτες προσπαθούν να απεμπλακούν απ' αυτό και να μη χρεωθούν το φιάσκο.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μια ψευδοπόλωση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι αντέδρασε σφοδρά ο Περισσός (αναμενόμενο), αλλά και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου φαίνεται να συμμετέχουν στο «Παραιτηθείτε».  Αντιλαμβανόμενη το δικομματικό παιχνίδι που στήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δραπετεύσει από τις συμπληγάδες πέτρες. Από τη συγκεκριμένη σύγκρουση κερδίζουν μόνο δύο και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στους δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου