10.6.16

Η «αριστερά» και το παράδοξο του Schrödinger…



Η πρώτη εικόνα από την επαγγελία της κυβερνώσας αριστεράς ήταν η παρέα με τους 10 κομματικούς εθελοντές για τις μάχες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα γραφεία της Kουμουνδούρου, στο ρεπορτάζ της εκπομπής «Πρωταγωνιστές». Θα έμενε πια να αποδειχθεί αν η «αριστερά» των τρολ ήταν ζωντανή ή νεκρή αριστερά.




Από τότε έχουν περάσει 4 χρόνια και δύο αριστερά μνημόνια ΠΦΑ σε αγαστή συνεργασία με την ψεκασμένη ακροδεξιά του κου Καμμένου. Από τα παιδιά του «Πλεχάνοφ» κάποια troll και των δύο κομμάτων έγιναν κυβερνητικά στελέχη, και κάποια άλλα δραπέτευσαν ακολουθώντας το παράδειγμα του πρώην υπουργού «προπαγάνδα έκανα» κου Σακελλαρίδη. Η λάσπη και ο βρώμικος πόλεμος στα οποία ηρωικά πρωταγωνίστησαν εξαργυρώθηκε με θέσεις μετακλητών.



Η αριστερά έχασε. Οι «αριστεροί» κέρδισαν. Ο Κύρκος και ο Παπαγιαννάκης επιζητούσαν το μετασχηματισμό της θεωρητικής σκέψης της αριστερής κοινωνίας στις ιδέες και το πρόγραμμα της εναλλακτικής αριστερής διακυβέρνησης των πολιτών. Ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος επέλεξαν το μετασχηματισμό του κόμματος στην λαϊκίστικη ιδεολογία και θεώρηση της πολιτείας των κομματικών υπαλλήλων. Ο Τσίπρας ήταν ο λάθος άνθρωπος. Οι αγκαλιές του Τσίπρα με τον Καμμένο τη νύχτα της νίκης τους ανέδειξαν το μέγεθος της ήττας της αριστεράς.
Το παράδοξο του Erwin Schrödinger αφορά το πείραμα με μια γάτα κλεισμένη μέσα σε ένα κουτί με θανατηφόρο αέριο συνδεδεμένο με έναν απαριθμητή Geiger, δίπλα στον οποίο υπάρχει μια ραδιενεργή πηγή. Αν ο ραδιενεργός πυρήνας διασπαστεί, η αλληλουχία της δράσης θα σκοτώσει τη γάτα. Όσο το κουτί είναι κλειστό δεν ξέρουμε αν η γάτα είναι ζωντανή ή νεκρή. Το παράδοξο για τον Schrödinger είναι πως δεν γίνεται να θεωρούμε τη γάτα συγχρόνως και ζωντανή και νεκρή μόνο και μόνο (κβαντομηχανική) επειδή το κουτί παραμένει κλειστό. Όταν κάποιος ανοίξει το κουτί καταρρέει η κυματοσυνάρτηση που περιγράφει τη γάτα, και κατατάσσουμε τη γάτα στη μία από τις δυο δυνατές καταστάσεις της: ή ζωντανή ή νεκρή. (Στο πείραμα μπορεί να πρωταγωνιστήσει και γάτα Ιμαλαΐων!) Εμείς ανοίξαμε το κουτί στις εκλογές του γενάρη 2015. Η μπόχα του ζόμπι. 
Η αριστερά σε όλον τον κόσμο είναι ζωντανή, αλλά αυτή δεν κουβαλά ταμπέλες και δεν μπήκε ποτέ σε κουτί: η αριστερά του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη. Και δεν είναι κόμμα. Δεν μπαίνει σε κόμματα. Είναι κανόνας και δικαίωμα ζωής συνάμα. Και χωρά παντού. Μα δεν χωρά πουθενά. Αντίθετα η «αριστερά» με την κρεμασμένη ταμπέλα στο πανό, αυτή που ήταν μέσα στο κουτί, είναι νεκρή: η «αριστερά» του Τσίπρα.
Δυστυχώς στη χώρα μας διάδοχοι του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη δεν υπήρξαν. Η κομματική καμαρίλα του Αλαβάνου και η αλαζονεία της διαπλοκής του με τα ΜΜΕ και την προπαγάνδα γέννησαν την αριστερά του τίποτα, το δαχτυλίδι στον ταλαντούχο παπαγάλο κο Αλέξη Τσίπρα με μοιραία κατάληξη τη γραφική διακυβέρνηση Φλαμπουράρη - Παππά - Τσίπρα. Τα πουριτανικά φαντεζί τηλεοπτικά φιλιά στο στόμα των Podemos, η θεώρηση των τηλεοπτικών πορδών του Λάκη σε «διανοούμενο», η ρηχή αναγνωστική προσπέλαση των «Ενθεμάτων» της «Αυγής», το χαμένο Ν και οι λαμπεροί παραλογισμοί του Γιάνη, οι φωτογραφικές selfies διατάξεις στα νομοσχέδια για την Περιστέρα, τους φίλους, τους ράπερ του βουνού, τις offshore των αγωνισταράδων, η ψεκασμένη κατασυκοφάντηση όλων των υπολοίπων, η εξαργύρωση των «αγώνων» του δεν πληρώνω και των καταλήψεων, οι θνήσκουσες χούντες της Βενεζουέλας και της Κούβας, οι τζιχαντιστές που θα χόρευαν την Ευρωζώνη με νταούλια, η κυβέρνηση των ελάχιστων 2,1 εκ. ψήφων με τις 50 έδρες bonus, οι βετεράνοι επαναστάτες της μερέντας με το μπλουζάκι Τσε και το παραθαλάσσιο εξοχικό, ο εντυπωσιασμός των αγοραίων αγωνιστών, όλος αυτός ο σοβαροφανής αχταρμάς βούλιαξε στην καρέκλα της εξουσίας και πεθαίνει εκεί αργά και βασανιστικά. Και απαιτεί να πεθάνουμε μαζί του. Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν. Πλήρωσε τώρα κακομοίρη 20 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο για τις μπάρες των διοδίων που σήκωνες μαζί με τον Αλέξη, γιατί πρέπει να πληρωθούν οι μισθοί του Καρανίκα και του olympia.    


  
Η εμμονική ιδεοληψία της εξουσίας και του εύκολου πλουτισμού αναζητά από τις καρέκλες της εξουσίας το φάντασμα του Λένιν και του Μαρξ, που ανάθεμα αν έχουν διαβάσει πάνω από 100 σελίδες τους όλοι μαζί οι κυβερνητικοί θαυμαστές τους, και ταυτόχρονα κλέβει τις ζωές των πολιτών, τις ενταφιάζει δίπλα στο κυβερνητικό πρόγραμμα της παραμονής με νύχια και με δόντια στην εξουσία.
H αλληλεγγύη μετατράπηκε σε αλληλεγγύη της τσέπης μας. Ο διεθνιστής κινηματίας Αλέξης της Γένοβας κατηγορεί πια τους διεθνιστές κινηματίες της Ειδομένης με θράσος χιλίων πιθήκων. Κατηγορεί τη δική του θλιβερή προβολή στους «αλληλέγγυους». Τώρα φορά γραβάτα (και ας μην την φορά) και ακριβά κοστούμια, τώρα είναι η καθεστωτική αριστερά στην εξουσία. Γιατί κάποιοι ψήλωσαν στο μυαλό τους και νόμισαν ότι θα γίνονταν κάποιοι άλλοι σπουδαίοι. Και οι απέξω θεωρητικοί, όταν συναντήθηκαν με τους εαυτούς τους, τρόμαξαν και οι περισσότεροι ιδιωτεύουν και άφησαν τους κομματικούς αφισοκολλητές να μείνουν μπροστά μόνοι τους. Η στελεχιακή γύμνια άνοιξε την πόρτα της εξουσίας στον Καρανίκα και στο Χωνί. Γιατί δεν έμειναν άλλοι, να μπουν μπροστά. Είναι μόνοι τους.   
Το μόνο που προτείνει πια η κυβέρνηση Σύριζα στην Ελλάδα είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε γράψει στην επιστολή του ο κος Τσίπρας προς τον Μαδούρο, να επιδείξουμε όλοι «πολιτική ωριμότητα» στην παρενόχληση του πρέσβη «για να μη βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα». Την ίδια απόκρυψη που είχε προσφέρει και η κυβέρνηση του κου Σαμαρά και του ΥπΕξ κου Αβραμόπουλου στον πρέσβη της Βενεζουέλας. Το ίδιο νόμισμα της εξουσίας. Κορώνα Σαμαράς, γράμματα Τσίπρας. Τώρα τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους, στην επιταγή της «αριστερής» διακυβέρνησης. Τα κέρδη στην εξαγωγή του τσαβισμού στη χρηματοδότηση από τη Bενεζουέλα των Podemos και την αποστασιοποιημένη αδράνεια στις φωνές των κατοίκων της που ζητούν την ανταπόδοση από αυτούς που φώναζαν την δήθεν αλληλεγγύη τους και το θαυμασμό τους.

Δεν πουλάει πια η παρλαπίπα ότι δεν είναι αυτή η αριστερά. Αυτοί που άκουγαν αποχαυνωμένοι τον Κατρούγκαλο, τον Νώντα, τον Γιάνη και τον Καζάκη στο Σύνταγμα, πώς μπορούν τώρα και αναμασούν ότι δεν είναι αυτή η αριστερά; Αυτοί τους έκαναν κυβέρνηση, αυτοί έδωσαν στον Τσίπρα το σκοινί που τους πνίγει. Αυτοί ζητούσαν την ευκαιρία από τους πολίτες, αυτοί παρέσυραν τους άνεργους και τους εργάτες στην «αξιοπρέπεια» της εξουσίας. Το manual του Mαρξ δεν θα τους πει το λάθος. Γιατί το λάθος είναι το manual. Στην τελική αριστερός σήμερα είναι όποιος πληρώνει «φόρους». Όποιος πληρώνει φόρους σε χρήμα, όσους σηκώνει η τσέπη του και συμβάλλει οικονομικά στη διαβίωση των συμπολιτών του, και όποιος καταβάλλει - προσφέρει φόρους σε αντίστοιχο κοινωνικό έργο, ό,τι και όσο μπορεί για τους αδύναμους. Η προσφορά είναι αριστερά. Όχι όποιος φωνάζει να προσφέρουν μόνο οι άλλοι. Αυτός που ο ίδιος προσφέρει και κατορθώνει να πείσει και άλλους να προσφέρουν. Όχι όποιος εξαναγκάζει τους άλλους, όχι όποιος βάζει το χέρι τους στο πορτοφόλι του άλλου. Αριστερά είναι η ιδανική θεωρία της οργανωμένης κοινωνίας. Είναι το ίδιο χρήσιμη με τον ιδεατό φιλελευθερισμό και τον σοσιαλισμό.
Η «αριστερά» του Tσίπρα, του Kαμμένου, του Παυλόπουλου και του Kαραμανλή είναι ένα πεθαμένο κουφάρι γαντζωμένο στην καρέκλα που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους πολίτες πέρα από την προπαγάνδα του φόβου.

Γιώργος Δημακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου