22.10.16

Ο σεξισμός στη Σαχάρα και ο ΣΥΡΙΖΑ…



Ο κύριος Μοχάμουτ Σεντάντε εκπροσώπησε το Κίνημα για την Απελευθέρωση της Δυτικής Σαχάρας στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΑΠΕ, προφανώς για να τον αναβαθμίσει, αποκαλεί το κίνημά του, Κίνημα για την Απελευθέρωση της Δυτικής Αφρικής. Μάλλον σκέφτηκαν, λογικά, πως η Σαχάρα είναι στην Αφρική, άρα αν την απελευθερώσεις γιατί να μην απελευθερώσεις και τη γειτονιά της;




Λεπτομέρειες, θα μου πείτε. Εδώ ο άλλος πήγε να μας βάλει σε πόλεμο με την Τουρκία. Σημασία έχει πως ο κ. Σεντάντε, πάντα κατά την ανακοίνωση του ΑΠΕ, παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου, στο τέλος μάλιστα έκανε και δηλώσεις. Αναφέρω το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου εξ όσων είπε: Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για μια κοινωνία ισότητας, μη σεξιστικής, δημοκρατικής, κοινωνία ανεκτικότητας…


Δεν ξέρω ποια αντίληψη έχουν για τον σεξισμό εκεί, στη Δυτική Σαχάρα. Υποθέτω όμως ότι για να τον θεωρεί τόσο σημαντικό ώστε να τον αναφέρει στη δήλωσή του, κάτι θα ξέρει. Δεν ξέρω ποια αντίληψη έχουν για τη λιτότητα εκεί, στη Δυτική Σαχάρα. Διότι, κατά το ΑΠΕ, όλες οι ξένες αντιπροσωπείες που παρέστησαν συμφώνησαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα «που δίνει ο ελληνικός λαός για να αποτινάξει το χρέος και τη λιτότητα». Υποθέτω ότι γι’ αυτόν λιτότητα σημαίνει μια ζωή χωρίς καμήλες, δεν είδε πουθενά καμήλα στη χώρα μας και είπε να συμπαρασταθεί κι αυτός στον αγώνα μας.
Να υπενθυμίσω ότι οι δεσμοί της ελληνικής αριστεράς με το κίνημα για την απελευθέρωση της Δυτικής Σαχάρας, το Πολισάριο, είναι ιστορικοί. Ηταν πάντα ένα από τα τρία διεθνή στηρίγματα του αλήστου μνήμης ΚΚΕ Εσωτερικού, εκτροφείου του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο ήταν η Βόρειος Κορέα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του οποίου τα άπαντα διενέμοντο εντελώς δωρεάν στα μέλη της ανανεωτικής αριστεράς. Τρίτη και καλύτερη ήταν η Ρουμανία του μακαρίτη Νικολάε Τσαουσέσκου, ο οποίος και προμήθευε το χαρτί της τότε «Αυγής». Θα μου πείτε ότι και τη σύζυγό του Ελενα την έκανε μέλος της η Ακαδημία Αθηνών, όμως εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια της. Δυστυχώς, ο Τσαουσέσκου δεν υπάρχει πια, η οικογένεια Κιμ δεν θεωρείται γενικώς καλή συναναστροφή, οπότε μένει η Δυτική Σαχάρα. Ε ρε και να ’ταν από μια πλευρά ο Μπανιάς, πόσα θα είχε να θυμηθεί.
«Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν ο θριαμβευτικός τίτλος του ρεπορτάζ του ΑΠΕ. Και επρόκειτο περί διεθνούς θριάμβου. Διότι εκτός από τη Δυτική Σαχάρα εκπροσωπήθηκαν και το κόμμα εργατών της Βραζιλίας, το Ελ Σαλβαδόρ, ήταν και ο κ. Φασίνα της ιταλικής αριστεράς. Ελειψαν βέβαια αρκετοί, όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Γκάνα, οι Νήσοι Φερόε, το Νεπάλ, όμως, μικρές χώρες είναι οπότε δεν αφαιρούν και πολλά από την παγκόσμια ακτινοβολία του συνεδρίου.
Αυτά για να καταλάβετε για ποιον λόγο έκανε την παροιμιώδη γκάφα ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Τουρκία. Η κ. Μπακογιάννη ρώτησε στη Βουλή αν γνωρίζει την τουρκικήν. Την τουρκικήν τη γνωρίζει, από ό,τι είμαι σε θέση να ξέρω. Με την πραγματικότητα έχει κάποια μικροπροβλήματα, αλλά το ΑΠΕ όπως θα διαπιστώσατε δεν ενδιαφέρεται και πολύ για την πραγματικότητα.
Αυτά και για να κλείσουν τα στόματα όσων υποστηρίζουν κακεντρεχώς ότι αυτό το συνέδριο δεν ενδιέφερε κανέναν πλην των συνέδρων, του κ. Τσίπρα, της εξαδέλφης του Ζανέτ και όσων εξελέγησαν μαζί της. Ομως το συνέδριο κίνησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον κι αυτό αρκεί.

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου