19.10.16

Το συνέδριο του ΣYΡIZA, ο Στάλιν και το «πολιτικό μασάζ»…



Η προχθεσινή επαναληπτική ψηφοφορία κατ’ απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε οργίλος στους συνέδρους «Αν καταλαβαίνετε τι ψηφίζετε καλώς. Αλλά αν δεν καταλαβαίνετε, τότε υπάρχει θέμα γιατί ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου», δεν είναι ένα τυχαίο και αποσπασματικό ξέσπασμα λόγω της έντασης (;) των εργασιών του συνεδρίου.



Είναι η πιο γνήσια έκφραση μιας μακράς παράδοσης της ελληνικής Αριστεράς που έχει τις απαρχές της στη σωτηριολογική περί ηγέτη θεώρηση της Τρίτης Διεθνούς, σύμφωνα με την οποία αυτός και μόνο είναι ο φορέας, κάτοχος και νομέας της μίας και απόλυτης αλήθειας.



Το περιστατικό, εκτός από την τραγελαφική κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι άμοιροι σύνεδροι δημόσιοι υπάλληλοι, μετακλητοί και αποσπασμένοι στον κρατικό οργανισμό, είναι ενδεικτικό της «παλαιοκομματικής» αριστερής αντίληψης που διέπει το κυβερνητικό κόμμα ως το μεγαλύτερο και γνησιότερο φορέα των αριστερών ιδεών στη χώρα μας.
Παράλληλα όμως φέρνει στο νου ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο στα διαβόητα πλέον «χρόνια της στασιμότητας της ΕΣΣΔ» ανέκδοτο: «Την ώρα που ο Ι.Β. Στάλιν διάβαζε την εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΣΕ στο 17ο συνέδριο του κόμματος, μέσα στη νεκρική σιγή ακούστηκε ένα δυνατό φτάρνισμα.
Ο Ηγέτης σταμάτησε την ανάγνωση, σήκωσε το κεφάλι του και ρώτησε: - Ποιος φταρνίστηκε σύντροφοι; Ακολούθησε παρατεταμένη σιωπή. Τότε ο Ηγέτης γύρισε προς τα αριστερά του και είπε στον Μπέρια: Λαβρέντι Πάβλοβιτς εκτελέστε την πρώτη σειρά συνέδρων. Όπερ και εγένετο στην αυλή του Κρεμλίνου.
Η διαδικασία επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές. Όταν ξαναρώτησε ο Ηγέτης: Ποιος φταρνίστηκε σύντροφοι; - Ένα τρεμάμενο χέρι ενός μουζίκου σηκώθηκε στο βάθος της αίθουσας. Τότε ο Ηγέτης χαμογελώντας είπε: Με τις υγείες σας σύντροφε! Και συνέχισε την ανάγνωση της εισήγησης
».
Ευτυχώς, στην εποχή μας ο Λεβρέντι Μπέρια έχει προ πολλού εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο φιλοδωρημένος με μια σφαίρα στο σβέρκο από τα χέρια των πρώην συντρόφων του στο πανίσχυρο Πολιτμπιρό, ενώ οι σύγχρονες μέθοδοι αλλαγής της βούλησης των συνέδρων περιλαμβάνουν «πολιτικό μασάζ», σύμφωνα με μια έκφραση του δημοσιογραφικού συρμού, άπειρους καφέδες και τσιγάρα στους διαδρόμους του γηπέδου και μερικούς νύκτωρ διορισμούς τέκνων και λοιπών συγγενών των μπαρουτοκαπνισμένων αγωνιστών. 

Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου